El dossier

Emili Blanch i Roig

Emili Blanch i Roig (la Pera, Baix Empordà, 1897 - Girona, 1996) va ser un arquitecte de la Diputació i de la Generalitat a Girona. Va dissenyar escoles, hospitals i equipaments públics, i durant la Guerra Civil i va participar activament en la protecció del patrimoni des de la Comissió del Patrimoni Artístic i Arqueològic de la Generalitat. Acabada la guerra, la seva militància política a ERC i la seva feina per al govern li van comportar diverses condemnes, que va evitar marxant amb la seva dona, Maria Batlle i March (Figueres, 1906 - la Pera, 1983) a França i després a Mèxic. L’any 1948, va tornar i es va trobar tots els seus béns confiscats i suspès per exercir d’arquitecte. L’experiència de l’exili la va deixar escrita a Guió per unes memòries, que es conserva a l’Arxiu Municipal de Girona.
“Antonio Machado em va fer lloc entre ell i la seva senyora mare, honor que he recordat tot el llarg de la meva vida”

“A la fron­tera de Port­bou, després de llar­gues hores d’espera, parant la pluja a peu dret en plena nit, final­ment poguérem pas­sar la rat­lla en com­pa­nyia del comis­sari del govern de la Gene­ra­li­tat Josep Mas­cort, però els guar­des fran­ce­sos només per­me­te­ren que seguís enda­vant el comis­sari, que tenia pas­sa­port diplomàtic, i a mi en feren tor­nar enrere; després de pen­sar-ho un moment, em vaig llançar ràpida­ment car­re­tera avall en direcció a Cer­vera, expo­sant-me als trets dels sol­dats colo­ni­als sene­ga­le­sos que, amb l’ajut de potents reflec­tors, ens impe­dien el pas als fugi­tius. Em cri­da­ren que em parés i tornés enrere, però, sense fer-ne cas, cor­rent ade­le­rat, vaig atènyer, indemne, un revolt de la car­re­tera pro­te­git per uns mar­ges que inter­cep­ta­ven la llum dels reflec­tors.

Arri­bat a la població de Cer­vera i no tro­bant ànima vivent a qui pre­gun­tar en aque­lla hora de la nit, seguint les vies del fer­ro­car­ril vaig arri­bar a l’àrea de l’estació i, sal­tant per sobre d’una paret de tanca, m’hi vaig intro­duir; final­ment un tre­ba­lla­dor dels fer­ro­car­rils fran­ce­sos em va acom­pa­nyar fins a un tren que, segons em va dir, estava for­mat per sor­tir la mati­nada següent cap a Per­pinyà i, molt ama­ble­ment, em va invi­tar a pujar-hi. Aquell ditxós tren estava pre­pa­rat, pre­ci­sa­ment, per aco­llir per­so­na­li­tats i altra gent molt com­pro­mesa, a fi de sal­var-los de la inci­vil i cruel repressió fran­quista i era ja ocu­pat per un gran nom­bre de per­so­nes asse­gu­des en bancs de fusta, enmig d’una fosca gai­rebé total que, de moment, no per­me­tia reconèixer ningú. Un senyor, que al llarg de la con­versa vaig saber que era l’excels poeta Anto­nio Mac­hado, em va fer lloc entre ell i la seva senyora mare, honor que he recor­dat tot el llarg de la meva vida.

El matí del nou dia em va por­tar a fer també la conei­xença per­so­nal de Car­les Riba, gran poeta, crític i assa­gista, de qui he estat sem­pre un admi­ra­dor entu­si­asta, i que en aque­lla cir­cumstància, des­posseït de moneda que tingués algun valor, em va pagar el pas­satge fins a Per­pinyà, que cos­tava set francs. No cal dir el meu agraïment. A Per­pinyà, la meva ino­bli­da­ble esposa, que havia estat auto­rit­zada a entrar a França dos dies abans, ja m’espe­rava. Així va començar el nos­tre exili de tres anys, a la capi­tal del Ros­selló, pri­mer, i després a la ciu­tat uni­ver­sitària de Mont­pe­ller, que el govern de la Gene­ra­li­tat ja havia pre­vist per aco­llir als expa­tri­ats més com­pro­me­sos, i que després es per­llon­ga­ria set anys més a Mèxic.

Uns dies abans, a la ciu­tat de Figue­res, inva­dida per la mul­ti­tud de gent que fugia de les mas­sa­cres fran­quis­tes, havia inten­tat, apas­si­o­na­da­ment, convèncer l’insigne ciu­tadà i nota­ble escrip­tor Car­les Rahola i Llo­rens, gran amic i com­pany en el ser­vei del govern de la Gene­ra­li­tat que es decidís d’una vegada a unir-se amb nosal­tres en el camí de l’exili. Malau­ra­da­ment, vaig fra­cas­sar en l’intent, i l’admi­rat amic fou ini­qua­ment afu­se­llat a la ciu­tat de Girona pocs dies després d’haver-hi tor­nat.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.