El dossier

Lluïsa Miralles Forcadell

Lluïsa Miralles Forcadell (Ulldecona, 1928) era filla de Vicent Miralles Viscarro (1904-1975), el darrer tinent d’alcalde d’Ulldecona abans de la dictadura franquista. Va marxar del poble quan va ser ocupat l’abril del 1938 i va deixar una part de la família allà: el germà petit, malalt, i els avis paterns i materns. Mentre el pare era al front, la Lluïsa i la seva mare es van refugiar a Martorell i després a Portbou, on van estar uns mesos. Finalment, amb la seva mare, a finals del gener del 1939, van arribar a França durant la retirada. El pare anava amb l’exèrcit i va anar directament al camp d’Argelers. Elles, al cap d’uns mesos a la Torre d’Elna (departament dels Pirineus Orientals) es van poder reunir amb el pare, un cop va poder sortir d’Argelers, a la Bretanya francesa (Rennes). Amb l’inici de la Segona Guerra Mundial, amb 10 anys, va ser internada amb la seva mare a Argelers entre el setembre del 1939 i l’abril del 1940. Amb l’ocupació alemanya de França, el juny del 1940, es van establir a Bourges (Departament del Cher), i els alemanys van detenir el seu pare, que va estar empresonat uns anys. El 1947 es va casar a París amb un exiliat català i exdeportat a Mauthausen, Miquel Serra Grabulosa (Roda de Ter, 1921 - Perpinyà, 1989) i van viure a París, Caen i Perpinyà. En els anys cinquanta, la seva mare va poder tornar a Catalunya i es va retrobar per primer cop amb el germà petit de la Lluïsa, després de dotze anys. Miquel Serra i Lluïsa Serra van formar part dels exdeportats i familiars que van fundar, el 1962, l’Amical de Mauthausen a Barcelona. Actualment, la Lluïsa viu a Perpinyà. Aquests fragments són fruit d’una entrevista oral del 2007 feta per l’historiador Miquel Serrano a Perpinyà, un testimoni que es conserva al MUME.
“Passàvem moltes penes i gana i gent que moria, però això d’anar a escola va ser una gran cosa”

“El meu germà es va que­dar amb els avis, perquè era petit i estava malalt, i la meva mare i jo vam mar­xar cap a Bar­ce­lona el 5 d’abril del 1938. Crèiem que serien qua­tre dies, o unes set­ma­nes o uns mesos, com a molt, i al final vam estar més de deu anys sense tor­nar a veure el meu germà i els avis.

[...] Quan els fei­xis­tes van arri­bar al poble, a Ull­de­cona, el meu pare, la meva mare i jo ja no hi érem, i van anar a aga­far el meu avi, el pare de la meva mare. El van por­tar a la presó a Tor­tosa, després a Sara­gossa i després a la presó fran­quista de l’illa de San Simón, a Galícia, on va estar uns tres anys pre­so­ner, acu­sat de tenir un sogre roig.

Quan els fei­xis­tes esta­ven a Bar­ce­lona, el meu pare estava a l’hos­pi­tal d’Olot. Però després va tor­nar al front fins al final. Nosal­tres vam estar fins al maig a Mar­to­rell i, des de lla­vors, vam pas­sar els dar­rers mesos de la guerra a Port­bou, amb una família de refu­gi­ats de Toledo, on fins i tot anava cada dia amb el tre­net fins a Cer­vera a una escola de la Creu Roja. En aquesta escola ens dona­ven esmor­zar, dinar i bere­nar. Lla­vors, al final de l’ocu­pació de Cata­lu­nya, vam pas­sar la fron­tera el 31 de gener, a mig­dia, la meva mare i jo soles. Estàvem allà a la fron­tera i ja ens van dei­xar pas­sar. Als sol­dats no els dei­xa­ven pas­sar. La sort va ser que la mare tenia cone­guts a la Torre d’Elna, fami­li­ars d’uns veïns d’Ull­de­cona, i ens van aco­llir un cop vam pas­sar la fron­tera. Els diu­men­ges anàvem a veure el meu pare a Arge­lers.

Vam estar a la Torre d’Elna fins al mes de setem­bre, però quan es va decla­rar la Segona Guerra Mun­dial els gen­dar­mes ens van venir a bus­car i la mateixa família ens van por­tar al camp d’Arge­lers en carro.

Al camp hi havia una escola, i apreníem el cas­tellà. Cada dia anàvem a l’escola del camp d’Arge­lers. Passàvem mol­tes penes i gana i gent que moria, però això d’anar a escola va ser una gran cosa. I un dia un gen­darme em va aju­dar a pas­sar al camp dels homes i vaig estar tot el dia amb el meu pare i a la nit em va dei­xar tor­nar al camp de les dones. Hi havia un bar­ranc que sepa­rava els dos camps i dues tan­ques de fil­fer­ros. El meu pare era encar­re­gat de la bar­raca i a la seva bar­raca cadascú tenia una tasca en relació a l’orga­nit­zació del men­jar. A la bar­raca, quan algú rebia un paquet, com nosal­tres, que ens aju­dava aque­lla família de la Torre d’Elna, el com­partíem entre tots.

[...] Una nit vam sen­tir durant hores un home que cri­dava «socorro, socorro» i l’endemà vam saber que era un home que volia pas­sar al camp de les dones perquè havia sigut pare, però un sene­galès el va matar d’un cop de baio­neta.

El meu pare, poc després, va sor­tir del camp per tre­ba­llar de cor­ret­ger de la cava­lle­ria per l’Exèrcit Francès a Ren­nes, a la Bre­ta­nya. El pare va fer ges­ti­ons per treure’ns del camp i vam poder retro­bar-nos a Ren­nes l’abril del 1940. A Ren­nes hi vam estar fins que els ale­manys van entrar i nosal­tres davant fugint i ells dar­rere fins que vam arri­bar en camió fins a Tulle i Bour­ges, però els ale­manys ja hi havien arri­bat. El temps de la guerra era un des­es­pero, sem­pre bus­cant, bus­cant, i les puces, les xin­xes, els polls i tota la misèria, això no us ho podeu ima­gi­nar, en aquests cen­tres que ens posa­ven. Vam estar a la zona ocu­pada pels ale­manys, on el meu pare va poder tre­ba­llar de saba­ter, a un camp d’avi­ació con­tro­lat pels ale­manys, fins que van denun­ciar el meu pare per acti­vi­tats de la resistència, el 1943, i el van empre­so­nar fins que es va aca­bar la guerra.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor