El dossier

DOSSIER

LA CONVIVÈNCIA ENTRE CULTURES A CATALUNYA

Racisme, a tocar

Hi ha racisme en majúscules fàcilment palpable i un racisme latent que, no sempre de forma conscient, hem incorporat en la nostra quotidianitat. Són gestos, paraules, pensaments, mirades... El microracisme no apunta només en una direcció

UMAIR DAR (32 ANYS)
“La llei d’estrangeria és excloent i racista. Alimenta les màfies que et donen d’alta a la seguretat social a canvi de 10.000 o 12.000 euros”
YOUSEFF (24 ANYS)
“Cal que es promoguin actes multiculturals a totes les escoles que vagin molt més enllà de celebrar un dia puntual la festa del cuscús” TARIK (23 ANYS) “Sense la Isabel a la meva vida, no sé què hauria passat amb mi. Jo sé què és veure’m al carrer, sense ningú, i amb 50 euros a la butxaca”
MAMADOU (47 ANYS)
“La policia m’ha arribat a detenir per portar a sobre material que tot just havia agafat d’un contenidor, donant per fet que només el podia haver robat”

Si a la immensa majo­ria ens pre­gun­ten si som racis­tes, el més pro­ba­ble és que la res­posta sigui un no ben rotund. Però, si arri­bem fins a l’arrel de la qüestió, pot­ser val la pena fer una anàlisi més acu­rada i pre­gun­tar-nos si algun cop hem aga­fat el mòbil amb més força si al car­rer ens creuàvem amb una per­sona amb la pell més fosca que la nos­tra, si li hem dit al fill allò de “sem­bles gitano” quan acu­mu­lava 2 qui­los de ronya a sobre o si, en cas que la filla ens anunciés que estrena pare­lla estran­gera, el rebríem amb la mateixa ale­gria si ha nas­cut al Regne Unit o al Mar­roc.

Arri­bats a aquest punt, ja es pot afir­mar que vivim en un món que ha incor­po­rat els com­por­ta­ments micro­ra­cis­tes dins la seva quo­ti­di­a­ni­tat. També a casa nos­tra. Par­lem de ges­tos, d’expres­si­ons, de mira­des que per­pe­tuen les dis­cri­mi­na­ci­ons. L’assas­si­nat de l’afro­a­me­ricà George Floyd a Min­ne­a­po­lis ha des­per­tat consciències a tot el món que poden con­tri­buir a revi­sar alguns models de com­por­ta­ment i mol­tes consciències i que s’han traduït en un esprint a escala mun­dial per mirar de com­ba­tre algu­nes desi­gual­tats. Però el com­bat del racisme ha de ser més aviat una car­rera de fons en la qual tots els actors par­ti­ci­pants han d’adqui­rir el seu dor­sal. O la soci­e­tat no se’n sor­tirà.

Par­lem amb diver­sos tes­ti­mo­nis que donen fe que hi ha un racisme enco­bert, adhe­rit a la pell com si d’un tatu­atge es tractés. L’Umair Dar va néixer al Pakis­tan però, dels 32 anys cele­brats, n’ha vis­cut més de la mei­tat a Cata­lu­nya. “I encara molta gent dubta que sigui almenys mig català”, diu men­tre riu. Ell parla de la gene­ració “una i mitja”: “Aquells que vam arri­bar aquí sent menors però fa anys que hi estem esta­blerts i hem vist néixer els nos­tres fills aquí.” Refle­xi­o­nant sobre les difi­cul­tats d’accep­tació del dife­rent per part de mol­tes per­so­nes, li ve al cap una anècdota de fa poc més d’un any, quan es va inau­gu­rar un ora­tori a Bada­lona: “Va entrar una senyora molt empre­nyada i va cri­dar: «Aquí hi és tot­hom menys els veïns.» I jo què soc, si no? Ni la cate­go­ria de veí ens donen?”

Actu­al­ment, l’Umair diri­geix una asses­so­ria espe­ci­a­lit­zada en temes d’estran­ge­ria, Open Tax and Legal. Quan s’adreça a l’ofi­cina d’estran­ge­ria –òrgan depen­dent de la dele­gació del govern espa­nyol– a pre­sen­tar papers d’algun cli­ent es pot tro­bar amb dos tipus de pro­fes­si­o­nals: “El que té empa­tia per la situ­ació i et faci­lita els tràmits tant com pot, que són majo­ria, i el que busca tra­ves on sigui per tal de no tra­mi­tar l’expe­di­ent.” La mateixa llei d’estran­ge­ria, res­salta aquest lli­cen­ciat en ciències polítiques, “és exclo­ent i racista”: “T’exi­geix un con­tracte de tre­ball d’un any per poder regu­la­rit­zar la teva situ­ació, una obli­gació que ali­menta les màfies que et donen d’alta a la segu­re­tat social a canvi de 10.000 o 12.000 euros.” Qui no els pot pagar acaba con­dem­nat a la mar­gi­na­li­tat, que l’aboca a la delinqüència com a mètode de sub­sistència. I, d’aquí, a les expres­si­ons de racisme. Ell mateix acu­mula temps inten­tant rea­gru­par la família, amb l’arri­bada de la seva sogra. “M’ho han dene­gat qua­tre cops perquè, sota el seu parer, no he demos­trat que està al meu càrrec. Li enviem diners cada mes al Pakis­tan. Com més volen que ho demos­tri?”

L’Umair també ha patit el racisme de la soci­e­tat en la seva pròpia pell. El pri­mer dia que va arri­bar a la UAB va obser­var com, tal com s’asseia a l’aula, el jove del cos­tat can­vi­ava de cadira. Ara és un dels seus millors amics. Li ha con­fes­sat que va sen­tir por del des­co­ne­gut. De l’època de l’ins­ti­tut també guarda algun mal record, com quan alguns com­panys li pre­gun­ta­ven si por­tava una mot­xi­lla bomba. El pit­jor record que té gra­vat, però, és el del dia que conduïa un cotxe d’alta gamma del seu germà. Anava amb tres amics per la ronda lito­ral quan la poli­cia els va atu­rar, els va fer bai­xar del cotxe i els va escor­co­llar. Abans, els van plan­tar d’esquena con­tra una paret, els “van exhi­bir”, pro­vo­cant una gran con­cen­tració de gent al vol­tant. “És l’epi­sodi més humi­li­ant que he vis­cut”, diu.

A l’Umair, la poli­cia l’ha atu­rat en comp­ta­des oca­si­ons. No és el cas de molts amics seus, que han supor­tat comen­ta­ris racis­tes i vexa­to­ris, segons explica. Té clar que la soci­e­tat està impreg­nada de micro­ra­cisme, com demos­tra la divisió de l’espai públic que hem fet entre les dife­rents comu­ni­tats, en lloc de com­par­tir parcs i pla­ces. L’expressió màxima del racisme, la situa en la segre­gació esco­lar: “Les acti­tuds racis­tes només des­a­pa­rei­xen quan hi ha interacció, i la segre­gació esco­lar la impe­deix.”

ELS JOVES PAR­LEN

Ens tro­bem amb un grup de joves d’entre 21 i 24 anys lli­gats a l’asso­ci­ació juve­nil La Rot­llana, de Bada­lona. Van néixer al Mar­roc, la República Domi­ni­cana, l’Equa­dor, Gàmbia i el Pakis­tan, però tres d’ells, el mar­roquí Yous­sef, l’equa­to­ri­ana Melenny i el pakis­tanès Soli­man van tre­pit­jar ter­ri­tori espa­nyol sent ben petits i fa entre sis i 21 anys que són a Cata­lu­nya, depe­nent de cada cas. La domi­ni­cana Jeanny fa només uns mesos que va ater­rar a La Rot­llana, dins un pro­jecte de volun­ta­riat. El jove gambià és en Lamin, de 22 anys. Després de fer en pas­tera el recor­re­gut Líbia-Itàlia-Estat espa­nyol, ha acon­se­guit el refugi per­se­guit a l’enti­tat bada­lo­nina. És el més reser­vat del grup. S’expressa en anglès. Comença a enten­dre el cas­tellà però no el parla amb fluïdesa. El micro­ra­cisme, si és que a aquest llast se’l pot qua­li­fi­car per graus, està inte­grat en el dia a dia d’aquest jovent. Trenca el gel en Yous­seff: “Ja a l’escola, a segon de primària (7-8 anys) algú em deia «moro», sobre­tot perquè quan jo era petit els immi­grants érem mino­ria a l’aula.” Ara estu­dia edu­cació social a la UB. Asse­gura que al llarg de la seva vida d’estu­di­ant ha topat amb més acti­tuds lamen­ta­bles per part del pro­fes­so­rat que no pas de la resta d’estu­di­ants. Ell té la pell clara. Això, més domi­nar els idi­o­mes ofi­ci­als d’aquí, li ha estal­viat algun dis­gust. El seu pare, en canvi, té els trets més defi­nits, un fet que li ha fet tas­tar el gust del rebuig en més d’una ocasió. També explica com amics seus, els que estan acos­tu­mats a ser defi­nits com el “típic mar­roquí”, com si en aquest país de l’Àfrica existís un únic patró, “estan acos­tu­mats al fet que els atu­rin al metro pen­sant que s’havien colat, quan havien pagat el seu bit­llet”.

En Soli­man té 21 anys. Si seguim els patrons de com mol­tes per­so­nes ima­gi­nen que són els pakis­ta­ne­sos, ell se’ls salta tots. Des dels 7 anys viu a l’Estat espa­nyol, així que cap fis­sura en el seu accent per­met ende­vi­nar que va néixer a més de 6.000 quilòmetres d’aquí. Ha per­dut el compte de les vega­des que li han dit “com vols que ens cre­iem que ets pakis­tanès, a qui vols enga­nyar?”. “Sabràs tu el que soc”, acos­tuma a res­pon­dre. Eti­que­tar les per­so­nes segons el seu color de pell, la forma del seu nas, la tex­tura dels seus cabells... ja és una pràctica que con­du­eix a crear una divisió que, fàcil­ment, pot dege­ne­rar en rebuig. “Serà que al Pakis­tan o al Mar­roc no hi ha per­so­nes ros­ses amb ulls blaus”, expli­quen.

Una odis­sea que molts conei­xen de pri­mera mà és inten­tar llo­gar un pis. “Els pares van acon­se­guir llo­gar-ne un perquè conei­xien una per­sona pro­pera al pro­pi­e­tari”, relata en Soli­man. Ha patit batu­des poli­ci­als men­tre prac­ti­cava esport al car­rer i sent menor d’edat però té clar que el pro­blema del racisme no afecta només aquell que parla o ves­teix dife­rent de la majo­ria. “Tots por­tem dins un cert rebuig al dife­rent. Jo he sen­tit comen­ta­ris racis­tes a casa i actu­al­ment, per la meva forma de viure, sento més rebuig entre alguns pakis­ta­ne­sos que entre els cata­lans nas­cuts aquí”, subrat­lla. Ell no prac­tica la religió musul­mana i si es demana una cer­vesa en un negoci regen­tat per pakis­ta­ne­sos només fa ser­vir el cas­tellà per evi­tar un cert desaire. En paral·lel, evita algu­nes dis­co­te­ques perquè sap que no pas­sarà de la porta. Explica que una nit, en un local de Mataró, li van pro­hi­bir l’entrada al·legant que la dis­co­teca era per a majors de 22 anys. Aca­ba­ven de com­pro­var que ell en tenia 21. Pas bar­rat.

La Jeanny i la Melenny pro­ve­nen de països ame­ri­cans de parla cas­te­llana però els seus trets físics són força dife­rents. Les dues com­par­tei­xen la impressió que el racisme s’acar­nissa espe­ci­al­ment amb els nois i per aquest motiu decla­ren que, a grans trets, s’han sen­tit molt ben accep­ta­des. També hi ha aju­dat que el seu punt de par­tida sigui la llen­gua cas­te­llana. La Jeanny no s’ha sen­tit rebut­jada però per­cep que a Cata­lu­nya la con­vivència és més aspra que a la República Domi­ni­cana: “Allà con­vi­vim mol­tes cul­tu­res dife­rents i hi estem més acos­tu­mats.”

En Lamin és el cinquè jove del grup. Va arri­bar a Bada­lona després d’una llarga tra­ves­sia en pas­tera que mol­tes per­so­nes en la seva situ­ació no acon­se­guei­xen cul­mi­nar i enter­ren la seva vida en el mar. Se sent afor­tu­nat i no se n’amaga. La seva taula de sal­vació duu el nom de La Rot­llana, que li ha cedit una habi­tació en un pis social que ges­ti­ona. De moment està tenint un procés d’adap­tació força ama­ble però és molt cons­ci­ent que el racisme s’ha apo­de­rat de tota la soci­e­tat: “També hi ha per­so­nes negres que rebut­gen el blanc, el racisme no va només en una direcció.”

Aquest grup de joves no perd l’espe­rança de cons­truir un món millor, on tot­hom tin­gui cabuda. I pen­sen que està a les mans de tot­hom apor­tar el seu gra­net de sorra. Algu­nes recep­tes que van sor­gint: “Per­dre la por de conèixer el dife­rent, trans­me­tre a tots els cer­cles pos­si­bles el valor del res­pecte, cas­ti­gar mit­jançant la llei aquells dis­cur­sos fona­men­tats en l’odi, apos­tar pels actes mul­ti­cul­tu­rals a les esco­les que vagin més enllà de cele­brar el dia del cuscús, fomen­tar allò que ens apropa en lloc d’allò que ens dife­ren­cia...”

Quan la con­versa amb aquest grup de joves ja està avançada irromp una per­sona negra. La Rot­llana és una asso­ci­ació juve­nil però és aixo­pluc de per­so­nes que res­po­nen a altres per­fils. Ell és en Mama­dou. Té 47 anys i és ori­gi­nari de la Costa d’Ivori. La seva història mereix com a mínim ser escol­tada. Comença fort: “Tots som racis­tes però després no tot­hom ho prac­tica al mateix nivell.” Fa 18 anys que viu a Cata­lu­nya. Ha per­dut el compte de les vega­des que l’ha atu­rat la poli­cia. També l’han detin­gut. “Ho han arri­bat a fer per por­tar mate­rial que tot just havia aga­fat d’un con­te­ni­dor, donant per fet que l’havia robat.” S’endú la mà a la but­xaca i mos­tra una clau. És de la nau d’un fer­ro­ve­ller que “con­fia en mi”. Havia tre­ba­llat uns quants anys con­duint un camió però va tenir un acci­dent labo­ral i l’empresa li va girar l’esquena. “Cobrava menys que qual­se­vol espa­nyol per fer la mateixa feina”, lamenta.

Reco­llim també el tes­ti­moni d’un jove negre que viu a l’Alt Maresme. Algu­nes veus ens dema­nen que par­lem d’ells com a “negres, no pas com a per­so­nes de color”. O no és de color qual­se­vol per­sona d’aquest món, al marge de la tona­li­tat de la seva pell? Aquest jove té 19 anys. Quan en tenia 11, recorda, durant un par­tit de fut­bol un pare li va cri­dar: “Corre, mono, corre.” Molts adults el van defen­sar i el par­tit es va atu­rar. Fins i tot els Mos­sos van recri­mi­nar la seva acti­tud a l’agres­sor. De forma habi­tual, pros­se­gueix, veu com al tren o a l’autobús, quan ell s’asseu, és automàtic, la per­sona del cos­tat agafa la bossa de mà i la can­via de cos­tat. Alguns opten direc­ta­ment per man­te­nir-se drets i evi­tar-lo. També l’han fet fora d’un barri de cases luxo­ses men­tre espe­rava uns amics i, ara fa res, en un pàrquing els va atu­rar la poli­cia i els va dema­nar docu­men­tació, els va pre­gun­tar si tenien ante­ce­dents...

Els pre­ju­di­cis no assal­ten només les per­so­nes nou­vin­gu­des. La comu­ni­tat gitana pot escriure enci­clopèdies sen­ce­res sobre el tema. La Manu­ela viu al barri de Sant Roc, a Bada­lona. Pac­tem usar un nom fals perquè des­con­fia de tot­hom. Asse­gura que els seus fills van cada dia a l’escola, tren­cant ja d’entrada el tòpic del gitano absen­tista. Ella viu de la venda ambu­lant i està can­sada, explica, de veure que les senyo­res, quan s’hi acosta, estre­nyen les bos­ses de mà con­tra el pit com si els hi anés la vida. També asse­gura que la imatge actual de la dona gitana no és la d’una per­sona amb davan­tal i saba­ti­lles d’estar per casa cami­nant pel car­rer, com molts encara les dibui­xen. I que hi ha més matri­mo­nis entre paios i gita­nos dels que la gent ima­gina. “Però vèncer els tòpics és duríssim”, admet.

TREN­CAR PRE­JU­DI­CIS

Si hi ha un terme que dar­re­ra­ment ha con­tribuït a estig­ma­tit­zar un col·lec­tiu, aquest és sens dubte el de MENA. Sig­ni­fica, sen­zi­lla­ment, menors estran­gers no acom­pa­nyats però una bona part de la soci­e­tat, també gent de la classe política, s’ha esforçat per vin­cu­lar aquest terme amb delinqüència i pro­ble­mes de con­vivència. La Isa­bel Ribell, veïna de la Gar­riga, té molt clar que els MENA són joves des­em­pa­rats que es juguen la vida per entrar en un ter­ri­tori espa­nyol on ima­gi­nen opor­tu­ni­tats a cada can­to­nada. “La gran majo­ria dels que tenen una opor­tu­ni­tat l’apro­fi­ten. Si quan arri­ben als 18 anys es tro­ben al car­rer i sense cap ajuda ins­ti­tu­ci­o­nal, només els queda la via de delin­quir per sub­sis­tir.” Ara fa nou mesos, la Isa­bel va rebre una tru­cada ines­pe­rada expli­cant-li que l’asso­ci­ació Qua­tre Camins Soli­da­ris de Gra­no­llers bus­cava sos­tre per a alguns joves. Li ofe­rien aco­llir-ne un que tot just havia d’aban­do­nar un cen­tre de menors tute­lat per la Gene­ra­li­tat, on havia tin­gut un com­por­ta­ment “exem­plar”. El seu pri­mer pen­sa­ment, en accep­tar la pro­posta, va ser: “Que no sigui del Mar­roc.” En qüestió d’hores va arri­bar a casa seva en Tarik, un jove mar­roquí de 23 anys que quan va arri­bar a Anda­lu­sia es va fer pas­sar per menor per poder bene­fi­ciar-se d’un sos­tre. La Isa­bel ha anat des­co­brint un jove “honest, sin­cer, tre­ba­lla­dor, amb molt bon cor i les idees molt clares”, però no amaga que els pre­ju­di­cis no es poden fer des­a­parèixer com qui s’espolsa les res­tes del men­jar: “Els pri­mers dies vigi­lava on dei­xava la bossa de mà i em gene­rava recel dei­xar-li les claus de casa.”

En Tarik és ara volun­tari a la cuina de la residència d’avis de la Gar­riga i s’ha inte­grat per­fec­ta­ment al muni­cipi. Se sent “molt afor­tu­nat”, sen­sació que s’accen­tua quan veu com com­pa­tri­o­tes seus dor­men al car­rer i fins i tot per­den la vida pel camí. Ell va viat­jar en pas­tera. Va pas­sar dues nits al mar amb dos pots d’oli­ves com a única vianda. La poli­cia el va dete­nir a alta mar i aquí va començar el seu peri­ple pels cen­tres de menors: Anda­lu­sia, Madrid, Bar­ce­lona... Es va esca­par de Madrid i va arri­bar a Bar­ce­lona, la ciu­tat desit­jada per la passió pel Barça. Ara con­fia que en breu dis­po­sarà d’una habi­tació en un pis social. A la Gar­riga és gai­rebé un veí més però quan s’ha des­plaçat a Bar­ce­lona ha estat atu­rat per la poli­cia en més d’una ocasió. A la Gar­riga la poli­cia local el va atu­rar un cop perquè conduïa un pati­net elèctric. Li van pre­gun­tar fins i tot d’on havia tret la roba que ves­tia aquell dia. “Al meu fill, mai el para­rien per dur un pati­net elèctric”, com­para la Isa­bel.

En Tarik és ara un jove accep­tat i esti­mat en el seu entorn més imme­diat però la Isa­bel va escol­tar una allau de mis­sat­ges nega­tius quan va deci­dir fer el pas: “Molta gent em deia coses com ara «ja saps què estàs fent?» o «no te’n fiïs».” Si la Isa­bel s’hagués escol­tat aques­tes per­so­nes en lloc dels ànims per fer el pas que li van trans­me­tre els seus dos fills, de 20 i 17 anys, en Tarik, ara, pot­ser dor­mi­ria al car­rer o amb una mica de sort hau­ria ocu­pat un pis amb altres joves. Sense feina i amb l’odis­sea que suposa regu­la­rit­zar la situ­ació d’un jove en les seves con­di­ci­ons, pot­ser hau­ria de robar per men­jar. I ja duria a sobre l’eti­queta de delinqüent. De fet, el dia que va aban­do­nar el cen­tre de menors, just abans que apa­regués aquesta família i el res­catés, en Tarik es va veure al car­rer i amb 50 euros a la but­xaca per bus­car-se la vida.

Però a ell el destí li va ser­vir una opor­tu­ni­tat, i bé que l’està espre­ment. Està apre­nent cas­tellà i català i vol volar sol i fer-se un lloc en aquesta terra. La Isa­bel ha estri­pat tots els pre­ju­di­cis, alhora que reclama als gover­nants que vet­llin perquè aquests joves no que­din des­em­pa­rats.

ELS MOSSOS QUEDEN BEN COBERTS

El cap dels Mossos d’Esquadra, Eduard Sallent, va sorprendre fa uns dies a TV3 quan va admetre que dins el cos hi ha un “biaix ètnic” a l’hora de fer les identificacions. Diferents agents de la policia catalana consultats per aquest mitjà expliquen que hi ha zones on la tipologia delictiva respon a un perfil i aquest fet obliga a identificar persones d’una comunitat concreta. Ara bé, això no justifica de cap de les maneres que el procediment no sigui excels. De fet, les persones consultades lamenten que les conductes racistes d’alguns companys taquin la feina professional de la gran majoria d’agents. “Als vestidors sents companys que no amaguen que voten Vox, un fet que ajuda a fer-se una idea de com són alguns policies”, sostenen.

L’abús de poder amb els més febles no sembla una pràctica tan aïllada, si fem cas d’algunes gravacions que s’han fet públiques darrerament i dels testimonis consultats. Ara bé, aquestes conductes acostumen a quedar força impunes. Encara més, en el cas que els agents, un cop demostrat un comportament inapropiat, siguin temporalment inhabilitats i en conseqüència deixin d’ingressar un sou, gairebé tots els policies, si no tots, tenen una assegurança que els cobreix econòmicament. Per tant, almenys des del punt de vista econòmic, acostumen a tenir les espatlles cobertes en cas de sanció.

Ara bé, no se sap què passaria en cas que algun agent fos expulsat del cos, ja que mai fins ara s’ha donat aquest escenari, almenys pel motiu de practicar el racisme. Per això, si els mossos implicats en la darrera agressió racista acabessin fora del cos, com el conseller Miquel Buch ha insinuat que podria passar, s’obriria un meló que pot marcar futures actuacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor