El dossier

“Doctor, quan em toca?”

La vacunació avançarà i el paper dels professionals de la primària serà decisiu. Fa temps que reben les inquietuds ciutadanes: “Vostès també es vacunaran?”

VACUNATS
“Els professionals, per ètica, solidaritat, coherència i responsabilitat, hem de donar exemple”

Pot­ser quan aques­tes línies esti­guin en mans dels lec­tors, des del Minis­teri de Sani­tat i des del Depar­ta­ment de Salut ens esta­ran bom­bar­de­jant amb una cam­pa­nya de comu­ni­cació que dis­soldrà els dub­tes com un terròs de sucre en el cafè. En els temps que ens ha tocat viure, cal certa clare­dat men­tal, sus­pen­dre el judici. Pot­ser una mica d’abs­tinència de les xar­xes, perquè la voràgine que tenim al cap acabi fent pòsit. I dis­cer­nir. Des de la Soci­e­tat Cata­lana de Medi­cina Fami­liar i Comu­nitària, el seu pre­si­dent, Antoni Sisó, explica: “Cal infor­mació exhaus­tiva, hi estic d’acord. Com més extensa millor. Però és més impor­tant la qua­li­tat, és a dir expli­car bé, que la quan­ti­tat, és a dir expli­car molt.” Les sen­sa­ci­ons són posi­ti­ves, però. “Afor­tu­na­da­ment, la pre­gunta més freqüent que estem rebent és «A mi, quan em tocarà?» I és una excel·lent notícia! La segona pre­gunta més freqüent és: «Vostè també se la posarà?» És legítim, fer aquesta pre­gunta. Jus­ta­ment nosal­tres, els pro­fes­si­o­nals, per ètica, soli­da­ri­tat, coherència i res­pon­sa­bi­li­tat hem de ser els pri­mers a donar exem­ple. Tot i la velo­ci­tat amb què s’han fabri­cat les vacu­nes, i que impli­quen dub­tes legítims, els nivells de segu­re­tat i eficàcia que pre­sen­ten són impor­tantíssims.”

La tem­pesta per­fecta

El 4 de gener, alguns CAP van començar a rebre infor­mació de caràcter ope­ra­tiu. No hi ha dubte que l’atenció primària seguirà tre­ba­llant en casos de covid i en tota la resta infi­nita de neces­si­tats de la població. Com serà haver de vacu­nar, a més a més? “Un exem­ple pot ser ente­ne­dor. En la cam­pa­nya anual de la vacuna de la grip s’acon­se­gueix vacu­nar un 50 % de la població diana en uns dos mesos i mig, apro­xi­ma­da­ment. L’atenció primària, des de sem­pre, és res­pon­sa­ble de la gestió, admi­nis­tració, segui­ment i con­trol de qual­se­vol vacuna inclosa en el calen­dari de vacu­na­ci­ons, i hi tenim molta experiència.” És clar: “El rol de l’atenció primària és cen­tral i pri­mor­dial, però cal­dran reforços en forma de recur­sos humans per als cen­tres d’atenció primària.” Cre­uem els dits. Que hi hagi recur­sos. “Poden con­fluir dues bor­ras­ques que poden pro­vo­car una tem­pesta per­fecta sobre tot el sis­tema de salut. La pri­mera és la con­fluència d’un fort incre­ment de nous casos que detec­tem a primària [on entre finals de desem­bre i prin­ci­pis de gener es va dupli­car el tant per cent de posi­ti­vi­tat] i l’exigència d’haver de vacu­nar mas­si­va­ment. La tensió orga­nit­za­tiva i dels pro­fes­si­o­nals pot ser màxima.” I la segona bor­rasca? “Serà deri­vada de la pri­mera: l’incre­ment de casos greus impac­tarà sobre les hos­pi­ta­lit­za­ci­ons, els llits i les UCI, que ja estan força plens. Pot ser dramàtic.”

I els malalts no covid?

A peu de car­rer és fàcil que els ciu­ta­dans expres­sin inqui­e­tud. Per exem­ple, per si els seus cen­tres d’atenció primària es col·lap­sa­ran. En segons qui­nes zones, rebre atenció per allò que no és covid és difícil. “Con­ti­nuarà sent com­pli­cat. És un dels aspec­tes que més ens dol, als met­ges de família: als hos­pi­tals s’ajorna acti­vi­tat per la covid, i és relle­vant, i es per­cep soci­al­ment i mediàtica­ment. En canvi, ha pas­sat des­a­per­ce­buda la rellevància d’ajor­nar la medi­cina pre­ven­tiva que dia rere dia es fa als CAP. L’ajor­na­ment reper­cu­tirà en les com­pli­ca­ci­ons, la super­vivència i la qua­li­tat de vida de mol­tes per­so­nes. Està abso­lu­ta­ment demos­trat que han empit­jo­rat els indi­ca­dors de segui­ment i con­trol de malal­ties cròniques, per l’efecte des­plaçament de la covid. També s’ha notat en el càncer: s’han fet mol­tes menys pro­ves diagnòsti­ques, ja sigui perquè els ciu­ta­dans han con­sul­tat menys per por dels con­ta­gis, ja sigui perquè des dels hos­pi­tals s’han des­plaçat i pri­o­rit­zat pro­ce­di­ments diagnòstics. En la mesura que dis­mi­nu­ei­xin els nous con­ta­gis per covid, el sis­tema sani­tari i els seus pro­fes­si­o­nals podran recu­pe­rar l’acti­vi­tat habi­tual, pre­sen­cial o domi­ciliària.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor