El dossier

L’art d’espigolar avui

Milers de quilos de fruita i verdura queden al camp sense recollir, potser perquè són ‘lletjos’, però se’ls pot donar sortida

ANNA GRAS
“No es tracta només del dret de les persones a l’alimentació, sinó a un aliment que sigui sa, sostenible, i que no sigui inaccessible, només reservat a una part de la població”

María Ánge­les Fernández-Zamu­dio i Héctor Barco han ana­lit­zat, i publi­cat, les pèrdues de caquis al País Valencià la tem­po­rada 2019/20. Van quan­ti­fi­car l’ali­ment per­dut en la pri­mera fase de la cadena, el camp i el magat­zem. Van ava­luar dotze con­reus de la Ribera Alta. De mit­jana, hi va haver un 11,4% de pèrdues, uns 6.000 qui­los de fruita per hectàrea. Els fruits van ser aban­do­nats a peu de collita per afec­ta­ci­ons a causa de les inclemències del temps, per usos ina­de­quats de maquinària i també per culpa de la sobre­pro­ducció, l’incom­pli­ment dels estàndards estètics mar­cats pels com­pra­dors i pel fet que pel preu que se’n paga­ria no valia la pena collir-los. Es van per­dre. Diuen els autors: “Obli­dar els qui­los de fruita i ver­dura que no es recol·lec­ten és donar per fet que és un mal que només afecta els pro­duc­tors.” Error.

La Fun­dació Espi­go­la­dors res­pon per­fec­ta­ment a aquest espe­rit. Anna Gras, res­pon­sa­ble de comu­ni­cació, explica: “Espi­go­la­dors va néixer el 2014, gràcies a tres empre­ne­dors, i en un moment en què encara es nota­ven els efec­tes de la crisi del 2008. El nom­bre de per­so­nes a l’atur anava crei­xent, i la difi­cul­tat per acce­dir a una ali­men­tació salu­da­ble, també. Una prova d’això era l’aug­ment de per­so­nes als men­ja­dors soci­als i l’apa­rició de l’espi­go­la­dor urbà, que anava als con­te­ni­dors a rebus­car allò que la soci­e­tat de con­sum havia des­car­tat. El dret a una ali­men­tació salu­da­ble no estava garan­tit i alhora s’esta­ven mal­ba­ra­tant ali­ments.” La con­tra­dicció, enorme, els va fer enge­gar: “Un terç dels ali­ments es per­den al llarg de la cadena ali­mentària men­tre les per­so­nes pas­sen fam?” I així neix Espi­go­la­dors, per donar res­posta a dife­rents neces­si­tats soci­als. Pri­mer de tot, per llui­tar per l’apro­fi­ta­ment. Posen l’atenció en el pri­mer nivell, el sec­tor pri­mari, i allò més bàsic, l’espi­go­la­ment, que com ells matei­xos expli­quen “és una pràctica amb arrels mil·lenàries que con­sis­teix en la reco­llida, mit­jançant acord amb el pro­duc­tor o pro­duc­tora, de frui­tes i ver­du­res que són des­car­ta­des del cir­cuit comer­cial per exce­dents de pro­ducció, des­cens de ven­des o qüesti­ons estètiques”. Tenen una llista de milers de volun­ta­ris, dis­po­sats a doble­gar l’espi­nada.

dinàmiques del mer­cat

Con­ti­nua Anna Gras: “A part de cri­te­ris estètics –mar­ques a la pell, mides...–, bona part dels pro­duc­tes es que­den al camp per dinàmiques estruc­tu­rals del mer­cat, dese­qui­li­bris en l’oferta i la demanda, per l’efecte que té el pro­ducte impor­tat, que fa que els preus bai­xin i al pro­duc­tor no li surti a compte recol·lec­tar...” Els ter­ri­to­ris on actuen es van ampli­ant, tot i que la seva acció és prin­ci­pal­ment al Parc Agrari del Baix Llo­bre­gat. També fan incur­si­ons al Maresme nord, a Girona, al camp de Tar­ra­gona. Els volun­ta­ris reben les con­vo­catòries a espi­go­lar, que són de dilluns a diven­dres, i es tro­ben grups de deu a vint per­so­nes d’allò més vari­a­des: jubi­lats, joves estu­di­ants, pro­fes­si­o­nals amb fei­nes de torns o hora­ris fle­xi­bles... El 2020, Espi­go­la­dors va arri­bar a la xifra d’1 milió de frui­tes i ver­du­res recu­pe­ra­des des dels seus ini­cis.

De tot aquest mate­rial bo, fresc, local, de pro­xi­mi­tat, se’n bene­fi­cien les enti­tats soci­als, que van a peu de feixa a reco­llir aquest or verd. En poc temps, l’ali­ment passa de la terra a la taula. Aquest lliu­ra­ment d’ali­ments res­pon a un altre dels objec­tius d’Espi­go­la­dors: “Garan­tir el dret a una ali­men­tació salu­da­ble i sos­te­ni­ble. Les cis­te­lles que es pre­pa­ren han de con­te­nir ali­ments fres­cos, una tendència a l’alça ara, però que fa un temps no era tan evi­dent.” Tot això va unit a tei­xir xar­xes, fer equip, “per veure què és el dret a l’ali­men­tació i veure com es pot garan­tir de manera més par­ti­ci­pa­tiva i empo­de­ra­dora per a les per­so­nes recep­to­res.”

Encara es pot fer més, per això mun­ten for­ma­ci­ons, a les esco­les, per exem­ple. Fan estu­dis, perquè amb les dades a les mans la sen­si­bi­lit­zació és eficaç, real. Es tracta de tocar totes les tecles pos­si­bles. I més encara: donar opor­tu­ni­tats labo­rals a per­so­nes en situ­ació de vul­ne­ra­bi­li­tat a través de l’obra­dor Im-per­fect, al Prat de Llo­bre­gat, on es fabri­quen pro­duc­tes. Com ells matei­xos diuen: 100% ela­bo­rats amb fruita i ver­du­res des­car­ta­des pel cir­cuit comer­cial; 100% natu­ral, 0% addi­tius; 100% fruita i ver­dura lletja, per fer pro­duc­tes salu­da­bles i res­pec­tu­o­sos amb el medi i les per­so­nes; 100% social, per donar opor­tu­ni­tats a per­so­nes que estan en una situ­ació vul­ne­ra­ble. Mel­me­lada de lli­mona, de tomàquet, de ceba, paté de car­xofa... Hi ha punts de venda arreu de l’Estat, i tre­ba­llen en la venda per inter­net. Des de l’abril són empresa d’inserció labo­ral.

La rei­vin­di­cació és cons­tant: “No es tracta només del dret de les per­so­nes a l’ali­men­tació, sinó a un ali­ment que sigui sa, sos­te­ni­ble i que no sigui inac­ces­si­ble, només reser­vat a una part de la població.” Espi­go­la­dors tre­ba­llen per repli­car el pro­jecte. A Navarra va començar fa un any Buruxka (‘espi­go­lar’ en basc).

Jaume Magrans, pagès, d’Agri-ma, té les ter­res a Cas­tell­bis­bal. Col·labora amb Espi­go­la­dors des de fa molt. S’empipa, com tot­hom, per les exigències: volen aquesta mida i color, pell llisa, que duri molt... “El que no reco­llim és perquè no fa la mida o és bote­rut o recar­go­lat.” Sobre el con­reu, tot­hom hi té coses a dir, super­mer­cats, gene­tis­tes, la UE. “Par­lem de men­jar! És molt greu.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor