El dossier

HELENA RIFÀ

EXPERTA EN CIBERSEGURETAT I PROFESSORA DE LA UOC

“Els atacs informàtics han augmentat”

La connexió en línia amb el món ens pot donar sensació de seguretat. Durant la pandèmia, però, s’han incrementat els atacs cibernètics a les llars. A casa som més confiats a la xarxa, menys cauts, més vulnerables

COMPRES
“És molt insegur desar la targeta al web de les botigues. Hi confies, però l’empresa té les dades en una base de dades i la poden atacar. No saps si la teva targeta pot acabar en el mercat negre ”
Tan­car-se a la llar pot tenir trampa. Una de gran, poc evi­dent per segons qui, és la segu­re­tat a la xarxa. La xarxa que ens per­met, pre­ci­sa­ment, fer vida a casa. Fujitsu explica en un estudi recent que arran de la pandèmia i les res­tric­ci­ons de la mobi­li­tat cadascú s’ha fet per­fils en dese­nes de pàgines i sovint amb la mateixa con­tra­se­nya a tot arreu. Ben rela­xats, en xan­dall, fent tele­tre­ball, incons­ci­ents de les ame­na­ces. Helena Rifà és pro­fes­sora dels Estu­dis d’Informàtica, Mul­timèdia i Tele­co­mu­ni­cació de la UOC. Comen­cem pels tele­tre­ba­lla­dors, estan segurs?
La pandèmia va venir de cop, i vam anar a casa a tre­ba­llar. Mol­tes empre­ses no esta­ven pre­pa­ra­des per fer aquest pas. Hi havia males garan­ties, perquè no s’estava a punt, tec­nològica­ment i quant a for­mació. Amb la covid han aug­men­tat els atacs informàtics a par­ti­cu­lars, és el cas del ran­somware [un software que blo­queja tot o una part d’un sis­tema ope­ra­tiu fins que es paga un res­cat]. Els atacs a les cases van créixer perquè quan ens van con­fi­nar, de fet, l’acti­vi­tat econòmica es feia des del domi­cili. Sabien que les per­so­nes es con­nec­ta­ven per fer tele­tre­ball i eren punts d’entrada fàcils.
Tele­tre­ba­llar no és tan sen­zill com dis­po­sar d’un ordi­na­dor. Força empre­ses, segons l’informe, encara estan des­pro­te­gi­des en el tele­tre­ball.
L’empresa ha de faci­li­tar un ordi­na­dor només per feina, sense bar­re­jar-hi assump­tes per­so­nals. Cal que els ordi­na­dors no tin­guin per­mi­sos d’admi­nis­tra­dor, perquè no s’hi pugui reme­nar, perquè si ets admi­nis­tra­dor i se’t cola alguna cosa pots col·lap­sar tota la xarxa. Si tens els per­mi­sos més limi­tats, hi ha menys perill. No s’ha de dei­xar ins­tal·lar apli­ca­ci­ons als tre­ba­lla­dors, sinó limi­tar-les i ins­tal·lar-les des d’una admi­nis­tració cen­tra­lit­zada. Esca­ne­jar els cor­reus entrants i sor­tints bus­cant ame­na­ces. No esca­ne­jar el con­tin­gut, sinó patrons de virus. No dei­xar que et puguis con­nec­tar a certs llocs que sabem que són per­ju­di­ci­als. Tre­ba­llar amb una VPN, xarxa pri­vada vir­tual per poder tenir una con­nexió segura des de casa a la feina… Són algu­nes acci­ons, a part d’actu­a­lit­zar el software, tenir anti­vi­rus i polítiques de con­tra­se­nya segu­res. Hi ha una part més tec­nològica, que és tot això, i també hi ha la for­mació, que és molt impor­tant, perquè la majo­ria d’atacs con­tra una empresa es fan a través de phis­hing. Són atacs d’engi­nye­ria social, que en diem: un ata­cant que mani­pula el tre­ba­lla­dor perquè aquest es cre­gui una història i li doni deter­mi­na­des dades.
No donem con­tra­se­nyes a qual­se­vol que ens ho demani, per exem­ple.
Les empre­ses han d’expli­car als tre­ba­lla­dors quina infor­mació poden donar. Per exem­ple, no donar una con­tra­se­nya a algú que ens la demana per telèfon. I quan rebem un cor­reu, podem cli­car els adjunts? Si no hem sol·lici­tat el cor­reu i du un adjunt que no sabem de què va no l’obrim, és molt perillós.I si hi ha un enllaç amb un enllaç? Posem per cas un cor­reu de la Caixa que diu que cli­quis un enllaç per dema­nar-te un usu­ari i una con­tra­se­nya, per arre­glar unes dades del compte. No hi vagis. Si tens un compte i s’ha d’arre­glar alguna cosa no et dona­ran un enllaç estrany, sinó que diran que entris al compte amb el teu usu­ari habi­tual. En els enllaços hi pot haver petits detalls can­vi­ats i por­tar-te a un web fals.
Amb tot ple­gat, al final, els ata­cants volen fer guanys il·lícits.
És la prin­ci­pal moti­vació. De vega­des, però, han de fer mol­tes pas­ses per acon­se­guir-ho. Pot ser que siguis un graó i t’ata­quin perquè ser­vei­xes d’enllaç per entrar a la teva empresa.
Hi ha els paranys del tele­tre­ball i hi els de la vida per­so­nal.
En el ter­reny per­so­nal, ens hem de pro­te­gir d’una manera equi­va­lent a com ho fem a la feina: actu­a­lit­zar els sis­te­mes ope­ra­tius i el software que fem ser­vir. La majo­ria d’atacs, si tinguéssim actu­a­lit­zat l’anti­vi­rus o el sis­tema ope­ra­tiu no entra­rien. Fer còpies de segu­re­tat i que no esti­guin en línia, perquè hi ha atacs que el que fan és xifrar tot el que està con­nec­tat a la xarxa.
Una de les feble­ses que com­porta viure en línia és la cre­ació de més comp­tes i qui­nes con­tra­se­nyes fem ser­vir.
La qüestió de les con­tra­se­nyes és com­pli­cada. Tots sabem que s’han de fer ser­vir con­tra­se­nyes dife­rents en cada web i que, a més, han de ser llar­gues. Les con­tra­se­nyes no han de ser inin­tel·ligi­bles, perquè són difícils de recor­dar. El cas és no fer ser­vir con­tra­se­nyes fàcils en el sen­tit que siguin fàcils de detec­tar si ens ata­quen i pas­sen un dic­ci­o­nari; que no sigui una paraula que esbri­nin en dos segons. Pots aga­far les ini­ci­als de les parau­les d’una frase, una cançó llarga... és més impor­tant que sigui llarga, de dotze o més caràcters, i que tin­guis una pauta per recor­dar-la, que no pas fer-la més curta amb ele­ments que no recor­daràs mai de la vida.
I anar-les can­vi­ant?
En el cas de ser­veis sen­si­bles, de molt risc, com el banc, sí. I has d’estar alerta: si saps que a Face­book s’ha produït un atac, per exem­ple, entres i la can­vies. Una de les for­mes de fer ser­vir les con­tra­se­nyes de manera segura és l’auten­ti­cació, una eina perquè els sis­te­mes siguin robus­tos. Per exem­ple, que per acce­dir al cor­reu no només hagis d’entrar la con­tra­se­nya sinó també un codi que reps al mòbil.
I les com­pres, intro­duir la tar­geta?
És molt inse­gur desar la tar­geta al web de les boti­gues. Hi con­fies, però l’empresa té les dades en una base de dades i la poden ata­car. No saps si la teva tar­geta pot aca­bar en el mer­cat negre. Això passa. A casa també hem de tenir en compte tot allò que es con­necta a la xarxa. El rou­ter, per exem­ple, no el dei­xem amb la con­tra­se­nya que porta per defecte, la de la wifi i la de l’admi­nis­tra­dor del rou­ter.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor