El dossier

La injecció a les empreses dels fons de recuperació Next Generation no s’escapa de la parsimònia

Les empreses espanyoles només han rebut del govern estatal el 2% dels fons adjudicats en les convocatòries d’ajuts contra la pandèmia, mentre que el govern català n’ha repartit el 21%, més a prop del 30% francès

El pri­mer informe de segui­ment dels fons Next Gene­ra­tion de la patro­nal CEOE, pre­sen­tat a prin­ci­pis de mes, asse­nyala que el 2021 el govern espa­nyol va publi­car unes qua­tre-cen­tes con­vo­catòries per un import total de 9.300 mili­ons d’euros, dels quals gai­rebé 5.000 ja esta­ven com­pro­me­sos per al sec­tor pri­vat. No obs­tant això, les empre­ses només han rebut 104 mili­ons, el 2% de la inversió, un nivell mínim en com­pa­ració amb els 29.000 mili­ons (un 30% del com­promès) desem­bor­sats a França. La CEOE con­si­dera “urgent” acce­le­rar l’exe­cució dels fons euro­peus per “asse­gu­rar la seva arri­bada a l’eco­no­mia real i maxi­mit­zar l’impacte de la recu­pe­ració”.

La patro­nal espa­nyola també mos­tra la seva sor­presa per com s’ha fet el repar­ti­ment dels fons entre el govern cen­tral i les comu­ni­tats autònomes. Dels 9.300 mili­ons lici­tats, uns 1.000 han estat ator­gats a les comu­ni­tats, un 14% del total, quan la tendència era que l’Estat exe­cu­tava el 30% del pres­su­post ordi­nari; les comu­ni­tats, el 63%, i els ajun­ta­ments, el 7% res­tant.

Paral·lela­ment, la patro­nal qüesti­ona els ter­mi­nis de pre­sen­tació d’alguns pro­jec­tes, que oscil·len de mit­jana al vol­tant de les tres o qua­tre set­ma­nes –tot i que hi ha hagut casos infe­ri­ors fins i tot a deu dies–, i demana que s’ampliïn per faci­li­tar l’accés a les sub­ven­ci­ons a pimes i autònoms.

La Gene­ra­li­tat ha adju­di­cat ara com ara el 21% dels fons euro­peus Next Gene­ra­tion que han arri­bat a Cata­lu­nya i reco­neix que ha d’acce­le­rar el ritme, però recorda que el 85% dels ingres­sos van arri­bar al desem­bre. Dels 1.491 mili­ons d’euros rebuts l’any pas­sat, s’han dut a terme un total d’onze con­vo­catòries, i se n’han exe­cu­tat uns 311 mili­ons, segons fonts del Depar­ta­ment d’Eco­no­mia, que con­fia rebre aquest any 2.742 mili­ons addi­ci­o­nals dels fons euro­peus: els 2.142,4 mili­ons d’euros ja reco­llits als pres­su­pos­tos de la Gene­ra­li­tat per a aquest any i 600 mili­ons més pro­vi­nents de con­ferències sec­to­ri­als que el govern estima que rebrà al llarg del 2022.

A banda de les con­vo­catòries que ha ges­ti­o­nat la Gene­ra­li­tat, el govern espa­nyol ha trans­fe­rit direc­ta­ment 203,7 mili­ons a diver­ses enti­tats, com el Sin­crotó Alba (7,5 mili­ons), el Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter (18,7 mili­ons) i el Cen­tre Tec­nològic de Tele­co­mu­ni­ca­ci­ons de Cata­lu­nya.

En una com­pa­rei­xença al Par­la­ment per donar compte dels fons, la secretària d’Afers Econòmics i Fons Euro­peus, Matilde Villar­roya, va lamen­tar que els fons assig­nats no són sufi­ci­ents per cobrir els plans dis­se­nyats pel govern i es va quei­xar del baix nivell de mani­o­bra de la Gene­ra­li­tat, afir­mant que es poden arri­bar a per­dre aju­des perquè algu­nes de les pro­pos­tes del govern esta­tal “xoquen” amb pro­gra­mes del català.

Tots aquests recur­sos s’emmar­quen en el paquet de 750.000 mili­ons d’euros dels Fons Next Gene­ra­tion que la UE ha posat a dis­po­sició dels estats mem­bres per fer front als efec­tes de la pandèmia, dels quals l’Estat espa­nyol opta a 140.000 mili­ons (69.528 mili­ons en trans­ferències).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor