El dossier

El desgavell de les línies L9 i L10 del metro

El pres­su­post de la Gene­ra­li­tat del 2022 des­tina 59 mili­ons d’euros a avançar en els tre­balls del tram cen­tral de les línies L9 i L10 del metro de Bar­ce­lona, dins els plans d’aca­bar-lo l’any 2029, vint-i-un anys més tard del pre­vist ini­ci­al­ment. Anun­ci­ada el 2000 com la que seria la línia de metro més llarga d’Europa –amb 46 quilòmetres i 40 esta­ci­ons– i començada a cons­truir el 2003, l’L9-10 consta d’un tram cen­tral –el que queda per aca­bar–, que enllaça Bar­ce­lona pels dis­tric­tes de les Corts, Sarrià - Sant Ger­vasi, Gràcia, Horta - Gui­nardó i Sant Andreu; els ramals a la banda del Besòs, que s’endin­sen a Bada­lona i Santa Coloma de Gra­me­net, i a la banda del Llo­bre­gat, una pota con­necta l’Hos­pi­ta­let, Cor­nellà i l’aero­port i una l’altra enllaça el barri de la Marina i el polígon logístic i indus­trial de la Zona Franca.

Els can­vis, però, van començar ben aviat. Pri­mer, el 2005, en l’enllaç fins a l’aero­port, amb la fina­li­tat de con­nec­tar bar­ris del Prat molt defi­ci­ta­ris quant a trans­port públic amb sis esta­ci­ons, la qual cosa va obli­gar a fer un traçat sinuós. Amb l’esvo­ranc al barri del Car­mel pro­vo­cat per la tune­la­dora que ampli­ava la línia 5, va cal­dre fer son­de­jos en altres zones perquè no hi hagués acci­dents sem­blants, i com a con­seqüència es va endar­re­rir tres anys la inau­gu­ració dels trams de Bada­lona i Santa Coloma de Gra­me­net fins a la Sagrera. Per motius de segu­re­tat també se’n va modi­fi­car el tram cen­tral i el 2008 se’n va apro­var el pro­jecte defi­ni­tiu, amb 47 quilòmetres de línia i 52 esta­ci­ons.

Segons dades de l’empresa d’infra­es­truc­tu­res de la Gene­ra­li­tat GISA, l’any 2010 el pres­su­post era de 6.856 mili­ons d’euros, el tri­ple de l’ini­cial.

De forma des­glos­sada, els incre­ments con­sis­tien en l’actu­a­lit­zació de preus (917 mili­ons), noves mesu­res de segu­re­tat (658), can­vis de traçat (746), nous reque­ri­ments tec­nològics (304), expro­pi­a­ci­ons (121) i vari­a­ci­ons pres­su­postàries (1.297).

Als retards per aquests can­vis s’hi van sumar els deri­vats de les reta­lla­des de la crisi del 2008, ja que les obres van estar gai­rebé atu­ra­des perquè la Gene­ra­li­tat no hi va des­ti­nar diners durant tres exer­ci­cis.

El novem­bre del 2020, la Sin­di­ca­tura de Comp­tes va publi­car un informe sobre els cos­tos de la línia fins al 31 de desem­bre del 2016 en què s’indi­cava que en aque­lla data la des­pesa pujava a 6.916 mili­ons d’euros, un 250% més que el pres­su­post ini­cial –de 1.967 mili­ons d’euros–, dels quals 4.796 mili­ons eren deri­vats dels cos­tos d’inversió i 2.120 mili­ons dels cos­tos finan­cers.

Dies després que es fes públic aquest informe, el govern va apro­var el pla eco­no­mi­co­fi­nan­cer que ha de per­me­tre aca­bar l’obra amb 946 mili­ons d’euros i un canvi de sis­tema. No es fan més con­ces­si­ons –les con­ces­sionàries cons­tru­ei­xen les obres i les man­te­nen a canvi d’un cànon anual, amb el resul­tat que cobren per unes esta­ci­ons aca­ba­des però que encara no estan ober­tes–, s’eli­mina el finançament a llarg ter­mini i es car­rega el cost de l’obra als pres­su­pos­tos de la Gene­ra­li­tat.

Tot i que el govern no té pre­vist uti­lit­zar-lo en aquesta obra, té pre­con­ce­dit un crèdit del Banc Euro­peu d’Inver­si­ons (BEI) per valor de 740 mili­ons d’euros.

LICITANT OBRES CAP A CASA

L’informe de la Sindicatura de Comptes assenyala irregularitats com que una de les adjudicacions, per valor de 640.000 euros, va ser per a una unió temporal d’empreses on hi havia una companyia de la qual era administrador únic el president d’Infraestructures.cat (l’antiga GISA), Joan Lluís Quer, encausat pel cas del 3%. També esmenta adjudicacions en què no consta cap justificació de les puntuacions atorgades als licitadors, fraccionaments indeguts de contractes i sobrecostos no previstos acordats amb els contractistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor