El dossier

Les grans empreses s’espavilen i també s’apunten al lloguer dels seus productes

La fórmula del rènting tant la podem trobar en forma de noves iniciatives de negoci com en propostes fetes per empreses tradicionals. N’hi ha que fa anys que ho ofereixen, com ara Leroy Merlin –lloguer d’eines, tot i que a Catalunya encara està en procés–, Media Markt –que posa a l’abast força tecnologia– i Ikea, en el camp del mobiliari. Totes aquestes companyies han impulsat serveis de rènting des de fa temps en alguns països. A poc a poc, també els estan portant cap a l’Estat espanyol, tot i que, ho sabem prou, la mentalitat dels territoris del sud d’Europa és favorable, sobretot, a la propietat. Un dels grans que s’hi ha afegot més recentment és la cadena de tèxtil H&M, que ha començat a llogar la seva roba de gamma alta.

Entre les noves empreses, o més recents, tenim per exemple Cooltra, d’accés i pagament per l’ús de motos. Hi ha també les llibreries d’eines, les bugaderies... Quant a les empreses tradicionals que s’han afegit a la tendència, podem citar Michelin, que està venent solucions per a l’estalvi energètic de les flotes de vehicles. L’empresa cobra prenent com a base l’estalvi en consum de combustible. En el cas d’Ikea, que ja hem citat, ens expliquen: “Hem entrat en el mercat del lloguer de mobles per potenciar l’economia circular.” Tenen dos projectes en marxa. D’una banda, Ikea Rental, un projecte pilot de rènting i lísing de mobiliari i objectes de decoració per a clients, i Ikea Business, l’àrea de negoci dedicada al servei per a empreses i autònoms. D’altra banda, fa pocs mesos Ikea va començar a col·laborar amb Rentchester, una plataforma de rènting de mobles –vegeu la peça de la pàgina 13–. Amb Rentchester estan explorant el mercat del lloguer de mobles per a particulars. Ikea, en la línia de la servitització, té també Home Solar, amb Contigo Energía. “Hem dissenyat conjuntament l’oferta d’un servei que combina les fortaleses dels dos socis, com ara la funcionalitat, el disseny i els preus assequibles, d’una banda, i l’experiència tècnica i l’acompanyament, de l’altra, per oferir una solució clau en mà per a l’energia solar domèstica.” Finalment, aquest 2021, i per segon any consecutiu, es va fer el Green Friday com a alternativa sostenible al Black Friday, i destinat a la recompra de mobles. El 2020 es van arribar a taxar 300.000 mobles de segona mà. Ikea té, habitualment, serveis per allargar la vida dels productes: la recompra, que aquí funciona des del 2016, i també el servei Circular Hub, en què s’ofereixen mobles de segona mà en espais habilitats a les botigues de la cadena. “El 2021, a través d’aquestes iniciatives, hem donat una segona vida a més d’1,6 milions de mobles a tot l’Estat.”

“Podem reutilitzar, serà el futur”

MERCÈ MIRALLES

Estem lluny del pay-per-use d’altres països, és cert. Encara som dels que volem que els nostres fills estrenin bressol, cadireta..., però el futur ja és aquí. L’Oriol, empresari i usuari de serveis de rènting, valora: “Llogar és pagar per cobrir una necessitat. Algú es fa responsable d’allò que llogo, en té cura. I passat cert temps, puc utilitzar-ne un de nou. Funciona molt bé per a mòbils, cotxes... Podem reutilitzar, creixerà aquesta opció, serà el futur, i necessitarem més empreses que ens ho gestionin. Busquem comoditat, practicitat, almenys en el meu cas, que em falta temps.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor