El dossier

Viure amb el Parkinson

És la segona malaltia neurodegenerativa amb més incidència a Catalunya i les persones diagnosticades intenten viure-la amb la màxima normalitat

EXPLICAR LA MALALTIA
Els especialistes destaquen la necessitat de preparar l’entorn familiar, d’amistats i laboral i no amagar la malaltia
MANTENIR LES RUTINES
Malgrat les dificultats, els malalts de Parkinson s’esforcen per mantenir les seves activitats habituals, si bé a un ritme diferent
PRIMERS SÍMPTOMES
La malaltia de Parkinson es manifesta a través d’un ventall molt ampli de símptomes, no només amb tremolors

“El dia que em van dir que tenia Parkin­son em volia morir. Em va caure el món al damunt i vaig tri­gar tres mesos a assu­mir-ho, a fer-me a la idea que hi hau­ria de con­viure.” L’Assumpció tre­ba­llava de peri­o­dista al diari El Punt Avui quan li van diagnos­ti­car la malal­tia. Por­tava una vida plàcida, sense gai­res sobre­salts. Però, de cop i volta, va començar a notar algun símptoma pre­o­cu­pant: “Feia mesos que estava molt can­sada. Em cos­tava con­cen­trar-me. Estava lenta.” En un pri­mer moment, va pen­sar que podia tenir una depressió; però un bon dia, cami­nant per la mun­ta­nya amb una amiga, es va que­dar “lite­ral­ment cla­vada al terra”. Alguns dies després, la seva doc­tora de capçalera li va fer una pri­mera diagnosi i li va avançar que tenia “tots els símpto­mes del Parkin­son”, però que calia fer les pro­ves per des­car­tar que es tractés d’alguna altra pato­lo­gia. Dos mesos després, li van con­fir­mar la malal­tia.

L’Assumpció és una de les 29.152 per­so­nes que estan diagnos­ti­ca­des amb la malal­tia de Parkin­son. La dada ante­rior pot tro­bar-se al web del Depar­ta­ment de Salut, on també s’inclo­uen algu­nes infor­ma­ci­ons com­ple­mentàries, com ara que l’edat mit­jana de les dones és de 80 anys i la dels homes, de 77, men­tre que al vol­tant del 8% dels paci­ents tenen menys de 65 anys. Es tracta del segon tras­torn neu­ro­de­ge­ne­ra­tiu més habi­tual, al dar­rere de l’Alz­hei­mer. La major part de la població l’asso­cia amb els tre­mo­lors a les mans o els braços. Però hi ha d’altres símpto­mes, com ara la rigi­desa (engar­ro­ta­ment de les extre­mi­tats i el tronc), la len­ti­tud en els movi­ments i la ines­ta­bi­li­tat postu­ral (dete­ri­o­ra­ment de l’equi­li­bri).

Els pri­mers indi­cis

De fet, les per­so­nes que hem entre­vis­tat per con­fe­gir aquest repor­tatge van començar amb un ven­tall ben hete­ro­geni d’indi­cis. Els espe­ci­a­lis­tes apun­ten a una mul­ti­pli­ci­tat de símpto­mes, la qual cosa difi­culta fer una diagnosi pre­cisa. La Victòria Saget, que era mes­tra de primària, va començar amb dolor al braç esquerre. La seva met­gessa de capçalera, però, va obser­var que li tre­mo­lava la mà i la va deri­var a una espe­ci­a­lista, que de seguida li va diagnos­ti­car el Parkin­son. En Fran­cesc Morte, per la seva banda, va notar una pèrdua de l’olfacte, can­sa­ment, len­ti­tud i una certa apa­tia, que van anar incre­men­tant-se amb el pas dels dies. En Joan Lluís Jor­net també va començar amb pèrdua d’olfacte. Va anar a un otor­ri­no­la­ringòleg i aquest li va asse­gu­rar que es trac­tava d’un tema de l’edat. Algun temps després, s’hi van afe­gir tre­mo­lors a la mà; però, a causa de la pandèmia, es va estar més d’un any sense dis­po­sar d’un diagnòstic, tot i que la neuròloga li va recep­tar un fàrmac específic per al Parkin­son. En Josep Coll va notar, d’un dia per l’altre, que el dit gros del peu se li movia de tant en tant i parava cada vegada que el mirava. “Sem­blava màgia”, ens explica. Al final, va visi­tar el neuròleg. Per casu­a­li­tats de la vida, aquell mateix dia, men­tre sor­tia del pàrquing, va notar que no bra­ce­java. Quan el va veure, el neuròleg li va etzi­bar: “Tens el Parkin­son!” L’Eudald Ginesta feia molt d’esport i va començar a notar una bai­xada en el ren­di­ment: “Em sen­tia més lent, més pesat i em cos­tava més.” Quan va anar al metge de capçalera, aquest el va deri­var d’urgència a un espe­ci­a­lista. En Marià Pra­dell va començar amb tre­mo­lors en un dit de la mà esquerra i amb una trans­for­mació radi­cal del caràcter: “Era addicte al tre­ball i, de cop i volta, em vaig trans­for­mar en una per­sona apàtica”, ens explica. En el cas de la Joana González (la Juani), va caure set vega­des en dos mesos. També se sen­tia “rara quan cami­nava”.

L’accep­tació del Parkin­son no és un procés sen­zill. L’Assumpció va tri­gar mesos a assu­mir-ho. Però la malal­tia anava avançant; i, un bon dia, va haver de dei­xar la feina. Va ser en aquell moment, després de comu­ni­car-ho als com­panys, quan es va enfon­sar: “Vaig rebre molts mis­sat­ges de gent que em donava ànims, que m’ofe­ria ajuda. Va ser la pri­mera vegada que em vaig des­mun­tar. No podia parar de plo­rar.” Una reacció molt sem­blant a la d’en Fran­cesc Morte, que “no ente­nia el que estava pas­sant i no ho accep­tava”. En Marià Pra­dell va tan­car l’empresa de jar­di­ne­ria que tenia i va estar tres anys sense voler veure ningú. En Josep Coll reco­neix que en un pri­mer moment s’ho va pren­dre bé; però, fa dos anys, va tenir una depressió. “No em volia des­per­tar”, explica. A poc a poc, però, van començar a accep­tar la malal­tia. L’Eudald Ginesta, en canvi, recorda que ho va accep­tar “rela­ti­va­ment bé”. I ho jus­ti­fica: “Ja havia tin­gut una situ­ació de salut greu arran d’un acci­dent de trànsit, que va ser com renéixer, i pot­ser per això no m’ho vaig pren­dre molt mala­ment.” Una acti­tud sem­blant a la que va tenir en Joan Lluís Jor­net, que havia tin­gut un infart alguns anys enrere. També des­taca que, en el moment de fer-li el diagnòstic, la met­gessa li va remar­car que “de Parkin­sons n’hi ha tants com de parkin­so­ni­ans i que tenia la sort de no tenir-lo dels greus, la qual cosa li va per­me­tre dul­ci­fi­car molt aquell pri­mer període”.

La Victòria Saget explica que quan va tenir conei­xe­ment que tenia Parkin­son s’ho va pren­dre rela­ti­va­ment bé. “M’ha tocat”, va pen­sar. Però també reco­neix que li va cos­tar par­ti­ci­par en acti­vi­tats per a per­so­nes amb la malal­tia: “Em feia cosa. Pen­sava que, si veia gent que estava més mala­ment que jo, pot­ser veu­ria en el que em con­ver­ti­ria i no tenia ganes de veure-ho.” Fa un parell d’anys, va pas­sar “una mala època”. L’havien d’aju­dar a calçar-se, a ves­tir-se i no es podia aju­pir. A par­tir d’ales­ho­res, va “can­viar radi­cal­ment el xip”. Va deci­dir asso­ciar-se; i, després d’un pri­mer con­tacte amb l’Asso­ci­ació Cata­lana per al Parkin­son (ACAP), va aca­bar mun­tant una asso­ci­ació a Girona. Ara n’és la pre­si­denta. Una altra de les enti­tats que es man­te­nen acti­ves és l’Asso­ci­ació Parkin­son Maresme, de la qual for­men part en Marià (que n’és el pre­si­dent), la Juani, en Fran­cesc, en Joan Lluís i gai­rebé dues-cen­tes per­so­nes més.

Els experts indi­quen la neces­si­tat de pre­pa­rar l’entorn fami­liar i no ama­gar la malal­tia. De fet, la major part de les per­so­nes amb qui hem par­lat per ela­bo­rar aquest repor­tatge par­len de la malal­tia amb natu­ra­li­tat, sense ama­gar-se’n; cons­ci­ents que el conei­xe­ment dels altres és una eina de com­prensió i d’accep­tació per a uns rit­mes a l’hora de par­lar i de fer qual­se­vol cosa que no són els matei­xos que abans. En un pri­mer moment, la Juani ama­gava la malal­tia; més que res, perquè “no supor­tava que la gent” la “com­padís”. Però, a poc a poc, va començar a par­lar-ne ober­ta­ment. En Fran­cesc Morte explica: “Ni l’amago ni la publico.” L’Eudald Ginesta, de Girona, diu: “No vaig amb un rètol dient que tinc la malal­tia, però, quan veig alguna per­sona que em mira amb cara d’estra­nyada, li dic ober­ta­ment: «És el Parkin­son, que de vega­des em domina una mica.»” En Josep Coll, que té una expo­sició per­ma­nent d’escul­tu­res, ho explica d’entrada als visi­tants: “Si em veieu tre­mo­lar no és pas de fred. És que tinc Parkin­son.” La Victòria també ho explica ober­ta­ment, tal com li va reco­ma­nar que fes la met­gessa, i recorda que, quan ho fa, la gent acos­tuma a dir-li: “Ah, tens Parkin­son? Doncs no se’t nota.” Un comen­tari que acos­tuma a coin­ci­dir amb els moments en què la medi­cació fa efecte i la per­sona es troba rela­ti­va­ment bé (els períodes “on”, tal com es conei­xen).

Un ves­tit a mida

Els espe­ci­a­lis­tes remar­quen que no hi ha un trac­ta­ment genèric, sinó un ves­tit a mida, adap­tat a la situ­ació de cada paci­ent. Una bona part dels esforços se cen­tren a aug­men­tar el nivell de dopa­mina. L’Assumpció és una de les per­so­nes que rep aquest trac­ta­ment. En el seu cas, el trac­ta­ment ha anat vari­ant amb el pas del temps. De fet, es mos­tra satis­feta perquè la seva doc­tora sem­pre li ha “tro­bat el trac­ta­ment ade­quat”: “I sem­pre he tin­gut una fines­tra oberta perquè el meu dia a dia sigui més con­for­ta­ble.” Actu­al­ment està seguint la teràpia duo­dopa, que con­sis­teix a admi­nis­trar de forma con­ti­nu­ada i per­so­na­lit­zada un gel de levo­dopa i car­bi­dopa que va a l’intestí per man­te­nir un nivell de dopa­mina esta­ble, evi­tant les fluc­tu­a­ci­ons. Les cèl·lules fan ser­vir neu­ro­trans­mis­sors per comu­ni­car-se entre si i la dopa­mina és un d’aquests trans­mis­sors i intervé en el con­trol del movi­ment. Es tracta d’un ús molt sem­blant al que fan els diabètics amb la insu­lina.

A banda d’aquest trac­ta­ment far­ma­cològic, els experts insis­tei­xen en la neces­si­tat de fer exer­cici per millo­rar la mobi­li­tat i la fle­xi­bi­li­tat. L’Assumpció ho té molt clar: “Vaig ado­nar-me que no n’hi havia prou amb el trac­ta­ment far­ma­cològic. És impor­tantíssim l’exer­cici, moure’s. No cal pujar mun­ta­nyes ni fer mara­tons. Es tracta de no per­dre massa mus­cu­lar per evi­tar lesi­ons. La fisi­o­teràpia, els esti­ra­ments o el taitxí no només aju­den a millo­rar la qua­li­tat de vida, sinó que està com­pro­vat que alen­tei­xen l’evo­lució de la malal­tia.” Els matins fa exer­ci­cis, com ara esti­ra­ments, pis­cina i una bona pas­se­jada amb la Pati, la seva inse­pa­ra­ble gossa. La tarda la dedica a fer tota mena d’exer­ci­cis cog­ni­tius i de memòria, igual que l’Eudald Ginesta, que fa els sudokus, mots encre­uats o redac­ci­ons que li encar­re­guen des del cen­tre de dia de l’hos­pi­tal de Santa Cate­rina de Girona. “Tor­nem a anar a estudi”, ens diu amb iro­nia.

Els malalts amb qui hem par­lat duen una vida dinàmica, cadascú seguint el fil de les seves inqui­e­tuds o habi­li­tats; i, lògica­ment, amb un nou ritme, més pau­sat. La Joana González, que va haver de pujar cinc fills tota sola i sem­pre havia dut una vida molt activa, asse­gura: “No paro.” Fa logopèdia, dansa, fisi­o­teràpia i musi­co­teràpia, jun­ta­ment amb altres mem­bres de l’Asso­ci­ació Parkin­son Maresme. En Josep Coll, que havia fet de lam­pista, es dedica a tre­ba­llar el ferro i ha con­ver­tit el poble de Llabià, al terme de Fon­ta­ni­lles, en un museu a l’aire lliure espec­ta­cu­lar. L’Eudald Ginesta, que havia fet esport tota la seva vida, fa d’ADF a Girona, si bé en tas­ques “d’acom­pa­nya­ment i traspàs d’experiència”. Amb la malal­tia diagnos­ti­cada, va con­ti­nuar tre­ba­llant durant un any i va man­te­nir una vida gai­rebé nor­mal durant sis anys, però reco­neix: “En els dar­rers mesos he notat una bai­xada en les capa­ci­tats d’actuar lliu­re­ment i neces­sito una mica d’ajuda per segons qui­nes coses.” La Victòria Saget es dedica a fer peces de ceràmica i, des de fa poc, és la pre­si­denta de l’Asso­ci­ació Giro­nina de Parkin­son (Agip). Men­tre que en Fran­cesc Morte fa sis teràpies set­ma­nals, a més del gym, que prac­tica diària­ment. De fet, ens asse­gura: “Intento par­ti­ci­par en totes les teràpies pos­si­bles per man­te­nir-me actiu.”

Mal­grat les difi­cul­tats, els paci­ents s’esfor­cen per man­te­nir les seves acti­vi­tats habi­tu­als, si bé no sem­pre és pos­si­ble. L’Eudald Ginesta, que ha pas­sat de fer esport a fer exer­cici, s’ho pren amb natu­ra­li­tat: “No trobo a fal­tar les fei­nes que feia abans. Ha estat un canvi de xip. He gau­dit de salut durant molts anys i ara toca dosi­fi­car-se i adap­tar-se a la situ­ació. El que tinc molt clar és que cada dia és com un regal i l’afronto amb molt opti­misme.” La Victòria es va mar­car com a objec­tiu inten­tar variar el mínim la seva acti­vi­tat, encara que sigui “a un altre ritme”. De fet, tot i tenir la malal­tia diagnos­ti­cada, va man­te­nir la seva acti­vi­tat com a mes­tra fins que li va tocar jubi­lar-se.

Sigui com sigui, els malalts no només s’esfor­cen per viure amb la màxima “nor­ma­li­tat” pos­si­ble, sinó també man­te­nir una vida activa. També inten­ten “viure l’avui, sense cap­fi­car-se en el futur”, tal com diu la Juani. Les expec­ta­ti­ves, però, també s’ori­en­ten a la pos­si­bi­li­tat que es trobi algun medi­ca­ment que acon­se­gueixi atu­rar l’avenç de la malal­tia. L’Assumpció, amb qui hem començat aquest repor­tatge, es mos­tra opti­mista: “Estic con­vençuda que no tri­ga­ran a tro­bar un medi­ca­ment que acon­se­gueixi atu­rar l’evo­lució de la malal­tia.”

29.152

Per­so­nes diagnos­ti­ca­des
Segons dades del Depar­ta­ment de Salut

80 anys

Edat mit­jana

En el cas de les dones, l’edat mit­jana dels malalts de Parkin­son és de 80 anys, men­tre que en els homes és de 77. Al vol­tant del 8% dels paci­ents tenen menys de 65 anys

CONTROL DE LA MALALTIA

La malaltia no té un tractament curatiu. Però, en els darrers anys, han aparegut nous fàrmacs que han millorat ostensiblement la qualitat de vida dels pacients. Alguns d’aquests incideixen a augmentar el nivell de dopamina al cervell (levodopa). D’altres, actuen sobre altres neurotransmissors corporals per alleugerir els símptomes com ara les tremolors i la rigidesa muscular. També hi ha una àmplia varietat de teràpies de suport i complementàries, des de tècniques fisioterapèutiques estàndard, ocupacionals i del llenguatge –que permeten millorar els trastorns de la marxa i de la veu– fins als exercicis destinats a l’enfortiment muscular per tonificar els músculs i altres teràpies complementàries –com ara els massatges, el ioga i el taitxí.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor