El dossier

Vides centenàries

Han superat de llarg la barrera dels 100 anys i han viscut de tot, des de canvis socials i tecnològics inimaginables fins a trasbalsos polítics, dues dictadures, una república i una guerra civil

MÉS DE DOS MIL
Segons l’IDESCAT, el 2021 hi havia a Catalunya 2.280 persones de més de 100 anys, de les quals 1.925 eren dones

Fa cent anys, el món estava tras­bal­sat. Feia cinc anys que havia aca­bat la Gran Guerra, amb més de 10 mili­ons de morts i un ras­tre de misèria i que havia can­viat de dalt a baix el mapa euro­peu, amb vells impe­ris que s’havien ensor­rat i nous estats que recla­ma­ven el seu lloc en el con­cert inter­na­ci­o­nal. Eren, també, els anys en què el fei­xisme començava a treure el cap a Europa, amb la Itàlia de Mus­so­lini com a pri­mer avís. L’any ante­rior s’havia produït la marxa sobre Roma i era qüestió de mesos que el par­tit fei­xista fos pro­cla­mat únic per llei. A l’altra punta d’Europa, a Rússia, Josef Sta­lin era nome­nat secre­tari gene­ral del Par­tit Comu­nista i aca­bava una guerra civil que per­me­tia con­so­li­dar el pri­mer país comu­nista del món, ben aviat reco­ne­gut per les prin­ci­pals potències mun­di­als. A Ale­ma­nya, per la seva banda, Adolf Hit­ler s’havia con­ver­tir en el führer del Par­tit Naci­o­nal Soci­a­lista Ale­many, tot i que li que­da­ven deu anys per acce­dir a la can­ce­lle­ria.

A Cata­lu­nya, l’esce­nari no era menys opti­mista. El 13 de setem­bre del 1923, el capità gene­ral de Cata­lu­nya, Miguel Primo de Rivera, havia impul­sat un cop d’estat que, en poques hores, seria accep­tat pel rei, Alfons XIII. Començava un període de sis anys de dic­ta­dura durant la qual es pro­hi­bi­ria el català a l’escola i es repri­mi­ria qual­se­vol expressió de cata­la­nisme. En pocs mesos es des­man­te­lla­ria l’obra de la Man­co­mu­ni­tat, una ins­ti­tució que seria clau­su­rada dos anys després. En l’aspecte demogràfic, el país vivia can­vis deci­sius. Entre el 1916 i el 1930, Cata­lu­nya havia incre­men­tat la població en uns 650.000 indi­vi­dus, bona part dels quals eren immi­grants d’altres ter­ri­to­ris de la Península que s’havien ins­tal·lat a la capi­tal. En trenta anys, del 1900 al 1930, Bar­ce­lona va doblar la seva població i, al mateix temps, va aug­men­tar el seu pes en el con­junt del país. Cata­lu­nya, doncs, era un país cada vegada més urbà, però també un ter­ri­tori de con­tras­tos, amb un món rural que per­dia població i pes irre­ver­si­ble­ment. La con­so­li­dació de la soci­e­tat urbana anava apa­re­llada amb una nova cul­tura de mas­ses, amb la popu­la­rit­zació de l’esport i el lleure, el crei­xe­ment asso­ci­a­tiu i l’auge dels mit­jans de comu­ni­cació com a símpto­mes més remar­ca­bles. En l’àmbit cul­tu­ral, el món accep­tava els nous cor­rents artístics, des del futu­risme fins al sur­re­a­lisme. I el cinema s’obria camí com el setè art, tot i que encara es con­su­mia en blanc i negre i sense so.

Mal­grat els avenços mèdics, com ara la difusió de la insu­lina, el món seguia afec­tat per les grans epidèmies. La dar­rera, la de la grip, havia pro­vo­cat entre 20 i 50 mili­ons de morts, una xifra supe­rior a la de les bai­xes a la Gran Guerra. El 95% dels nai­xe­ments tenien lloc a casa i la mor­ta­li­tat infan­til seguia amb xifres molt ele­va­des. Molts domi­ci­lis no tenien aigua pota­ble, i l’elec­tri­ci­tat no arri­bava a mol­tes llars

Onze històries

Així era el món en què van néixer Carme Noguera, Pilar Lázaro, Andreu Tost, Pepita Ber­nat, Joan Escudé, Joan Codina, Maria Ferré, Maria Civit, Luz. D. Sánchez i Miquel Morera, els tes­ti­mo­nis amb qui hem con­ver­sat per con­fe­gir aquest repor­tatge dedi­cat a les per­so­nes que han superat el llin­dar dels 100 anys. Maria Bra­nyas, que va néixer el 1907 i que ha arri­bat als 116, és un cas a part. En con­junt, són onze (si comp­tem el cas de les tres veïnes de Pira, un poble de poc més de 500 habi­tants que con­cen­tra tres dones cen­tenàries) de les més de 2.000 per­so­nes que, segons dades de l’Ins­ti­tut d’Estadística, han superat el segle de vida.

En els dar­rers anys, aquesta xifra s’ha incre­men­tat sig­ni­fi­ca­ti­va­ment. El 1980, fa més de qua­ranta anys, n’hi havia 2.007 regis­tra­des i el 2022 ja han arri­bat fins a les 2.836, segons dades extre­tes dels padrons. La dada és una mos­tra més de l’aug­ment con­si­de­ra­ble de l’espe­rança de vida, un indi­ca­dor que s’extreu de la quan­ti­tat d’anys que una per­sona pot arri­bar a viure si es man­tin­gues­sin inva­ri­a­bles els paràmetres que exis­tei­xen en el moment de néixer. El con­trast d’aquest esce­nari amb què hi havia fa cent anys és impres­si­o­nant, gai­rebé ini­ma­gi­na­ble. Durant la dècada dels anys vint, quan van néixer les per­so­nes amb qui hem par­lat, l’espe­rança de vida se situ­ava en els 43,2 anys en el cas dels homes i en els 46,6 en el de les dones, segons esti­ma­ci­ons de la demògrafa Anna Cabré. Els nos­tres pro­ta­go­nis­tes, doncs, han des­a­fiat totes les estadísti­ques ima­gi­na­bles, sense dei­xar de banda el tras­bals que repre­senta un con­flicte civil com el que es va viure entre el 1936 i el 1939.

En tot cas, més enllà de la fre­dor de les xifres, cadas­cuna de les per­so­nes amb qui hem par­lat són memòria viva del pas­sat, tes­ti­mo­nis de can­vis polítics, soci­als i cul­tu­rals insos­pi­tats i amb unes històries sovint increïbles que val la pena recu­pe­rar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.