Internacional

L’ANÀLISI

Alep

Com Sarajevo en la dècada dels noranta, l’antiga capital econòmica de Síria s’ha convertit en el laboratori on es lliura un conflicte múltiple

La ciutat ha pagat el preu de trobar-se en un lloc estratègic, al nord-est del litoral mediterrani sirià

Situ­ada al nord-oest de Síria, els pri­mers ves­ti­gis urbans d’Alep daten de fa qua­tre mil anys. És, doncs, una de les ciu­tats més anti­gues de la regió, però sense arri­bar als dotze mil anys de Damasc ni als onze mil de Jericó. Abans de la guerra, era, amb més de 2 mili­ons d’habi­tants, la ciu­tat més poblada del país. Després de set anys de guerra, és una ciu­tat devas­tada pels bom­bar­de­jos aeris, el foc de l’arti­lle­ria i els bidons d’explo­sius llançats des d’helicòpters per les for­ces de Bai­xar Al-Assad. La ciu­tat vella, patri­moni de la huma­ni­tat, es troba en ruïnes i la gran mes­quita omeia ha per­dut el mina­ret. El nom­bre de vícti­mes s’estima en diver­sos milers.

La ciu­tat ha pagat el preu de tro­bar-se en un lloc estratègic, al nord-est del lito­ral medi­ter­rani sirià –Latakia, bres­sol de la mino­ria ala­uita i, per tant, dels Al-Assad, i on es tro­ben les dues bases mili­tars rus­ses–, a poc més de 40 km de la fron­tera turca i al bell mig de la ruta comer­cial que anti­ga­ment unia els ports medi­ter­ra­nis amb la conca de l’Eufra­tes. A mit­jans del 2012, gran part de la ciu­tat va ser con­que­rida per l’Exèrcit Lliure de Síria (ELS), el braç armat de l’opo­sició laica que, amb el suport de Tur­quia, dels Estats Units i d’alguns països occi­den­tals, com­ba­tia el règim d’Al-Assad. Paral·lela­ment, amb el suport de l’Aràbia Sau­dita i altres monar­quies petro­li­e­res, el Front Al-Nusra (la franquícia d’Al-Qaida a Síria) i altres orga­nit­za­ci­ons extre­mis­tes es feien forts en alguns bar­ris d’una ciu­tat amb un deu per cent de població cris­ti­ana orto­doxa. Poc després, hi arri­bava Estat Islàmic (EI). Les milícies kur­des (YPG, Uni­tats de Pro­tecció Popu­lar) llui­ta­ven con­tra l’EI i per alli­be­rar el Kur­dis­tan sirià (la franja del nord del país fron­te­rera amb Tur­quia) de qual­se­vol ingerència forana.

En defi­ni­tiva, durant els dar­rers anys, la ciu­tat i el seu hin­ter­land han estat l’esce­nari on s’han enfron­tat les for­ces del règim i els seus ali­ats (tro­pes ira­ni­a­nes i liba­ne­ses de Hez­bo­llah), les de l’ELS amb ajuda turca, l’EI i les milícies kur­des, men­tre que l’avi­ació dels Estats Units, de Rússia, Tur­quia, el Regne Unit, França i l’A-ràbia Sau­dita bom­bar­de­java unes o altres posi­ci­ons segons les res­pec­ti­ves ali­an­ces. Encara avui, quan Alep ha estat des­truïda i ocu­pada gai­rebé en la seva tota­li­tat per les for­ces d’Al-Assad, la ciu­tat d’Idlib (a 60 km) i la rica regió que l’envolta seguei­xen en mans de l’ELS, men­tre que al nord, l’emplaçament kurd del cantó d’Afrin, ha estat ocu­pat per for­ces de l’ELS, milícies isla­mis­tes i tro­pes tur­ques. Final­ment, les YPG con­tro­len una franja de ter­ri­tori al nord i nord-est de la ciu­tat. Els com­bats con­ti­nuen.

Com Sara­jevo en la dècada dels noranta i per a des­es­pe­ració dels seus habi­tants, Alep, l’antiga capi­tal econòmica del país, s’ha con­ver­tit en el labo­ra­tori on es lliura un con­flicte múlti­ple.

Una guerra civil entre un règim despòtic al ser­vei de la mino­ria ala­uita (13% de la població) i d’alguns nota­bles sun­ni­tes con­tra, ini­ci­al­ment, una opo­sició laica que recla­mava una tran­sició política i avui con­tra un con­glo­me­rat de for­ces en què també hi ha milícies giha­dis­tes.

Un con­flicte per l’hege­mo­nia regi­o­nal entre l’Aràbia Sau­dita i l’Iran, amb dife­rents ares­tes sovint con­tra­dictòries. L’Iran i Hez­bo­llah donen suport a Al-Assad. Rússia, també. L’Aràbia Sau­dita –i altres països de la península aràbiga– s’oposa fer­ma­ment a la presència de l’Iran i dona suport als grups giha­dis­tes al mateix temps que també com­bat els xiïtes al Iemen. Final­ment, Tur­quia s’oposa al règim d’Al-Assad i ini­ci­al­ment va afa­vo­rir el con­tra­ban de petroli prac­ti­cat per l’EI i el pas d’armes i de volun­ta­ris giha­dis­tes. El prin­ci­pal objec­tiu d’Ankara és evi­tar la con­so­li­dació d’un poder kurd autònom a Síria com el de l’Iraq des del 1991.

I encara, per aca­bar, un con­flicte enco­bert per l’hege­mo­nia glo­bal entre Rússia i els Estats Units –i la Xina com a rere­fons–, ali­ats con­tra l’EI. Putin apro­fita la guerra per recu­pe­rar el paper de gran potència que tenia Rússia durant la guerra freda (en aquest con­text se situa també l’annexió de Cri­mea el 2014 i el con­flicte del Dos­bam a la Ucraïna ori­en­tal).

Was­hing­ton, en canvi, dona suport a l’opo­sició i, sobre­tot, als kurds, cosa que entra en con­tra­dicció amb el seu aliat i mem­bre de l’OTAN, Tur­quia. No és l’única con­tra­dicció entre uns ali­ats més teòrics que reals: Rússia i els ali­ats de Was­hing­ton donen suport a l’acord amb l’Iran sobre el pro­grama nuclear, men­tre que Trump, ali­neat amb el govern ultra­con­ser­va­dor de Ben­ja­min Neta­nyahu, s’hi ha mos­trat deci­di­da­ment en con­tra, tot i que els EUA van ser un dels impul­sors. Tot ple­gat un pol­vorí que ha oca­si­o­nat dese­nes de milers de morts i mili­ons de des­plaçats i refu­gi­ats.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor