Opinió

Tribuna republicana

Al·legat del tretzè acusat

El judici és netament polític. Ara bé, encara que no ho fos, els tecnicismes legals no poden ocultar la naturalesa del procés
Parlo en nom dels milions de persones que, havent votat els acusats, estan tan acusats i potser seran tan condemnats com ho seran ells

No vinc a defen­sar-me. Parlo en nom dels mili­ons de per­so­nes que, havent votat els acu­sats, estan tan acu­sats i pot­ser seran tan con­dem­nats com ells. No neces­si­ten defensa. Només volen una res­posta a aquesta sen­zi­lla pre­gunta: exac­ta­ment, quin és el delicte i qui l’ha comès?

Els magis­trats del Suprem saben que s’han pres­tat a tra­mi­tar jurídica­ment una per­se­cució política. Saben que s’hi hau­rien hagut de negar, però no van poder. No eren prou forts. Sens dubte, estan con­di­ci­o­nats pel seu càrrec de fun­ci­o­na­ris d’un estat en nom del qual admi­nis­tren la justícia.

I també pel fet que aquest estat és d’empremta for­ta­ment fran­quista, com aca­ben de recor­dar dues impor­tants ins­ti­tu­ci­ons en reconèixer a Franco la con­dició de cap de l’estat des de l’1 d’octu­bre del 1936. En aque­lla data, la junta de mili­tars alçats, rebels i col­pis­tes va pro­ce­dir a aquest nome­na­ment. L’Estat actual, en nom del qual els magis­trats admi­nis­tren justícia, és l’hereu directe de la dic­ta­dura. I en accep­tar aquesta data, el seu hereu ideològic.

I, per si els magis­trats tin­gues­sin algun cor­ro­siu dubte de caràcter libe­ral o de la per­ni­ci­osa doc­trina de l’estat de dret, Felip VI, hereu de l’hereu de la dic­ta­dura va inter­fe­rir amb la seva augusta paraula pocs dies després que comencés la vista oral. Es trac­tava que els magis­trats pren­gues­sin nota que la volun­tat del príncep era que la lega­li­tat havia de pre­va­ler sobre la democràcia, és a dir, que s’adap­tes­sin a la justícia que plau al príncep.

El judici és neta­ment polític. Ara bé, encara que no ho fos, els tec­ni­cis­mes legals no poden ocul­tar la natu­ra­lesa del procés. La justícia ha de ser intel·ligi­ble per a la gent sen­zi­lla, que no és menys impor­tant que la com­pli­cada. Les freqüents exigències de com­petència jurídica del pre­si­dent de la sala als decla­rants són un esforç tan clar com mal­vo­lent d’atri­buir-se una posició cog­ni­tiva supe­rior i, per tant, de limi­tar els drets dels decla­rants. Una justícia que és capaç de fer callar algú amb tec­ni­cis­mes jurídics no és justícia.

I és que aquest tri­bu­nal ja sabia, o se n’ha assa­ben­tat després, o se n’assa­ben­tarà demà, o mai, (segons sigui la ren­di­bi­li­tat que els temps li pro­me­tin) que no hi és per admi­nis­trar justícia a seques, sinó la justícia del príncep, del ven­ce­dor. És la justícia que els ha fet jut­ges perquè apli­quin la raó d’estat. I això es fa amb tec­ni­cis­mes i amb armes.

Van fer mal fet adme­tent la causa des del prin­cipi, ja que sabien que pro­ce­dia de la mani­festa incom­petència de M. Rajoy, bar­re­jada amb el seu auto­ri­ta­risme infan­til, que tan popu­lar el fa al PP. Els va per­dre, pre­ci­sa­ment, aquesta comunió auto­ritària de fons que tenen tots els ser­vi­dors de l’Estat fran­quista. Van pro­ce­dir amb l’arrogància i la pre­potència dels fun­ci­o­na­ris fran­quis­tes i van topar amb una defensa jurídica impe­ca­ble i una rea­li­tat encara més impe­ca­ble.

Van con­ti­nuar fent mal fet tra­mi­tant-la i trac­tant de donar algun fona­ment jurídic a una causa ideològica. Van mirar de donar aire judi­cial a una causa cons­truïda amb mar­tin­ga­les abo­mi­na­bles de mun­tat­ges poli­ci­als i argu­men­tada amb una esbalaïdora incom­petència fis­cal. Tots els tri­pi­jocs pro­ces­sals de les pro­ves no van poder evi­tar que mos­tres­sin una rea­li­tat abso­lu­ta­ment contrària a la de les acu­sa­ci­ons i els seus tes­ti­mo­nis. Fins al punt que sigui legítim sos­te­nir que els acu­sats hau­rien de ser acu­sa­dors i els acu­sa­dors, acu­sats. El pre­sumpte delicte més bé cau de la seva banda. Serà interes­sant com­pro­var quina serà la seva defi­nició i el seu abast.

El jutge Marc­hena només té una sor­tida en atenció a la lògica més ele­men­tal, segons es desprèn de les pro­ves: absol­dre els acu­sats amb tots els pro­nun­ci­a­ments favo­ra­bles, orde­nar que siguin indem­nit­zats i que s’inves­ti­guen els pos­si­bles il·lícits come­sos des del començament d’aquesta bar­reja de farsa i tragèdia. Pre­ci­sa­ment el que demana el Grup de Tre­ball sobre la Detenció Arbitrària del Comitè de Drets Humans de l’ONU.

Perquè, per a deten­ci­ons arbitràries, les pre­sons pre­ven­ti­ves dels nos­tres pre­sos polítics. I la detenció arbitrària és un delicte.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor