Opinió

Tribuna republicana

FEIXISME D’ESQUERRA

El feixisme pot ser de dretes o d’esquerres i, de fet, té profundes arrels en les esquerres
Quan el control de les institucions basteix un monopoli partidista dels mitjans públics, el feixisme es converteix en un fet

El 2008, l’any de la pri­mera elecció d’Obama, el peri­o­dista nord-ame­ricà Jonah Gold­berg, edi­tor de la Nati­o­nal Review on Line, va publi­car un lli­bre, Libe­ral fas­cism (‘Fei­xisme libe­ral’, en tra­ducció lite­ral al català) que va estar set set­ma­nes en la llista dels més venuts de The New York Times. Un èxit, pro­ba­ble­ment a causa de la por induïda pels mit­jans a les inten­ci­ons soci­a­lis­tes d’Obama, la por al big govern­ment, a l’esquerra. Als EUA, libe­ra­lism és sinònim d’esquerra. Per això, la tra­ducció cor­recta hau­ria de ser ‘fei­xisme d’esquerra’, apa­rent­ment, una con­tra­dicció, gai­rebé un oxímoron. Tot­hom sap que el fei­xisme és de dre­tes, oi? Això és el que l’obra de Gold­berg rebutja: el fei­xisme pot ser de dre­tes o d’esquer­res i, de fet, té pro­fun­des arrels en les esquer­res. Mus­so­lini pro­ve­nia del Par­tit Soci­a­lista italià i Gold­berg veu aquesta tra­dició al llarg del libe­ra­lisme nord-ame­ricà, començant pel New Deal roo­se­veltià.

La idea no és nova. Gold­berg la troba inci­pi­ent en la pro­posta d’un “fei­xisme d’esquerra” en H.G. Wells, l’escrip­tor de ciència-ficció i gran amic de les uto­pies al vol­tant dels anys trenta del segle XX. L’hau­ria tro­bat no només inci­pi­ent, sinó ple­na­ment desen­vo­lu­pada en l’obra d’una altra escrip­tora de best-sellers en els anys qua­ranta, Ayn Rand, que va fer cam­pa­nya pel can­di­dat repu­blicà Wen­dell Wilkie con­tra el can­di­dat demòcrata gua­nya­dor, Roo­se­velt. Els repu­bli­cans van denun­ciar el New Deal com una forma del fei­xisme d’esquerra. El fei­xisme, deia Rand, pretén que l’estat con­troli totes les ins­ti­tu­ci­ons de la soci­e­tat i que el par­tit con­troli l’estat.

Es pot fer l’extra­po­lació a la situ­ació de Cata­lu­nya i el pro­jecte d’ERC? El propòsit repu­blicà de ser hegemònic dins de l’inde­pen­den­tisme asse­nyala cap a aquesta direcció. No iguals, sinó hegemònics res­pecte als altres, que seran hege­mo­nit­zats, con­dició gens atrac­tiva, com tam­poc ho és un sis­tema polític hege­mo­nit­zat per a un par­tit. I la idea que un par­tit pot bas­tir una república plu­ral, que la inde­pendència només s’acon­se­guirà sota lide­ratge d’ERC, o és ridícula o mos­tra la intenció del par­tit d’esde­ve­nir par­tit d’estat. Con­tro­lar-ho tot a través de l’estat. La Con­quista del Estado era el nom d’una orga­nit­zació fei­xista espa­nyola.

Con­que­rir l’estat. O, en tot cas, un frag­ment d’estat, la Gene­ra­li­tat, per exem­ple, que sem­bla més adi­ent a les cir­cumstàncies i les pos­si­bi­li­tats de cadascú. Del que es tracta és de no per­dre el que ja s’ha acon­se­guit, amb aven­tu­res màgiques, con­so­li­dar-ho i apro­fi­tar per patri­mo­ni­a­lit­zar les ins­ti­tu­ci­ons al ser­vei del par­tit que té un ele­ment d’empresa, de negoci. La seva fina­li­tat és l’auto­re­pro­ducció. Una orga­nit­zació de polítics pro­fes­si­o­nals infil­trada en totes les ins­ti­tu­ci­ons del frag­ment d’estat que és la Gene­ra­li­tat. Els admi­nis­tra­dors de les engru­nes colo­ni­als no veuen la neces­si­tat de posar-les en risc a causa d’una decla­ració extem­porània d’inde­pendència.

Quan el con­trol de les ins­ti­tu­ci­ons arriba a bas­tir un mono­poli par­ti­dista dels mit­jans públics de comu­ni­cació, el fei­xisme es con­ver­teix en un fet de la vida quo­ti­di­ana. Els mit­jans públics de comu­ni­cació, TV3 i Cata­lu­nya Ràdio, són dues ofi­ci­nes de pro­pa­ganda d’ERC i per des­pres­ti­giar l’opció inde­pen­den­tista del MHP Puig­de­mont. S’ha de reconèixer, però, que a l’hora de fer pro­pa­ganda ditiràmbica, ERC recorre a la cava­lle­ria del sec­tor pri­vat, que no té incon­ve­ni­ent a fer el ridícul a canvi de sub­ven­ci­ons. En cen­su­rar i fer callar les veus dis­cre­pants i alter­na­ti­ves a la doc­trina única, els cen­sors repu­bli­cans s’atri­bu­ei­xen el do de la infal·libi­li­tat, que té reser­vat el papa. El que els cen­sors acon­se­guei­xen al millor estil fei­xista és supri­mir la lli­ber­tat d’expressió i ata­car el dret dels ciu­ta­dans a la infor­mació.

La inde­pendència de Cata­lu­nya no és cosa de cap par­tit sol, sinó de tots, fins i tot dels que no la volen, ja que estan obli­gats a com­ba­tre-la democràtica­ment, sense joc brut, sense avan­tat­ges il·legítims. Si en les pròximes elec­ci­ons hi ha una can­di­da­tura clara a favor de la inde­pendència aquí i ara, la con­sulta prendrà un caire de referèndum entre el sí a la inde­pendència a través la DUI i el no de totes les altres opci­ons, diver­ses en la forma però úniques en el fons.

I aquesta can­di­da­tura només pot ser de país i encapçalada pel MHP Puig­de­mont.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor