Opinió

Tribuna oberta

O SEPARACIÓ DE PODERS O TIRANIA

ERC ha de mantenir-se a la taula de diàleg i alhora posar un preu més alt al seu suport

La sepa­ració de poders (legis­la­tiu, exe­cu­tiu i judi­cial) arrenca a l’antiga Grècia, es modula amb la revo­lució anglesa del segle XVII, la Il·lus­tració fran­cesa (Mon­tes­quieu, De l’esprit des Lois, 1748) i la inde­pendència dels Estats Units. La sepa­ració de poders s’oposa al con­cepte de tira­nia, i per a John Locke (Two Tre­a­ti­ses of Gobern­ment, 1690), el poder prin­ci­pal és el legis­la­tiu, ja que és “l’ele­git i nome­nat pel poble” i el que té el poder de legis­lar i d’esco­llir l’exe­cu­tiu. En tot estat de dret i democràtic, els tres poders estan en mans d’òrgans dife­rents, autònoms i inde­pen­dents entre si però, per prin­cipi democràtic, la pre­va­lença del poder legis­la­tiu (el Par­la­ment), repre­sen­tant de la volun­tat popu­lar, és indis­cu­ti­ble, i en cas de litigi o con­flicte entre les lleis i els prin­ci­pis democràtics pre­va­len sem­pre els segons.

L’ante­rior pre­va­lença defi­neix els estats democràtics, atès que els altres poders poden ser pre­sents en altres sis­te­mes polítics, encara que no tin­guin legi­ti­mi­tat o siguin fruit de la força, com en les tira­nies clàssi­ques o en algu­nes autocràcies actu­als. Mal­grat tot això, sem­bla, però, que a l’Estat espa­nyol la cosa va a l’inrevés, tal com es desprèn de l’apli­cació que fan certs tri­bu­nals i fis­cals dels can­vis introduïts pel legis­la­tiu al Codi Penal.

El 14 d’octu­bre del 2019, el Tri­bu­nal Suprem, pre­si­dit per Manuel Marc­hena, con­dem­nava, per sedició i mal­ver­sació, Oriol Jun­que­ras a 13 anys de presó i d’inha­bi­li­tació, i Raül Romeva, Josep Turull i Dolors Bassa, a 12 anys de presó i inha­bi­li­tació. Per sedició, con­dem­nava Carme For­ca­dell a 11 anys i 6 mesos de presó i d’inha­bi­li­tació; Joa­quim Forn i Josep Rull, a 10 anys i 6 mesos de presó i inha­bi­li­tació, i Jordi Sánchez i Jordi Cui­xart, a 9 anys de presó i inha­bi­li­tació. Per la seva banda, Santi Vila, Merit­xell Borràs i Car­les Mundó eren con­dem­nats per deso­bediència a 1 any i 8 mesos d’inha­bi­li­tació. Aques­tes penes van ori­gi­nar una intensa con­tes­tació social, perquè molta gent con­si­de­rava –i con­si­dera– que en un estat que es diu res­pectuós amb els drets democràtics dels ciu­ta­dans votar per deci­dir el futur polític no hau­ria de ser delicte. La sentència deses­ti­mava les al·lega­ci­ons de la defensa quan deia que “la pro­tecció de la uni­tat ter­ri­to­rial d’Espa­nya” legi­ti­mava la res­tricció de drets fona­men­tals. Obvi­ava, però, que països democràtics com el Canadà i el Regne Unit, en el cas del Que­bec i d’Escòcia, havien cer­cat vies polítiques –i no repres­si­ves i judi­ci­als– per solu­ci­o­nar con­flic­tes polítics.

El 22 de juny del 2021, el “govern més pro­gres­sista de la història” va apro­var els indults par­ci­als que per­me­tien excar­ce­rar els pre­sos polítics del procés. El 22 de desem­bre del 2022, el BOE publi­cava la reforma del Codi Penal que dero­gava el delicte de sedició –i introduïa el de desor­dres públics agreu­jats– i reduïa la pena pel delicte de mal­ver­sació a qua­tre anys quan no hi ha lucre o enri­qui­ment per­so­nal. És fruit de l’acord asso­lit en la taula de diàleg entre els governs espa­nyol i català (aquest reduït a ERC per desis­ti­ment de Juntsx­Cat). En apli­cació de la reforma, apro­vada pel legis­la­tiu (Congrés dels Dipu­tats i Senat), tot feia pen­sar que les inha­bi­li­ta­ci­ons decau­rien, però la sala penal pre­si­dida per Marc­hena ha dei­xat sense efecte el propòsit de la reforma i manté la inha­bi­li­tació per mal­ver­sació amb ànim de lucre (així es con­si­dera el fet de des­ti­nar fons públics a orga­nit­zar un referèndum), fins al 2031 per a Jun­que­ras i fins el 2030 per a Bassa, Turull i Romeva. La línia mar­cada per Marc­hena va por­tar, el 17 de febrer pas­sat, la Fis­ca­lia Supe­rior de Cata­lu­nya a dema­nar, per mal­ver­sació agreu­jada, penes de 7 i 6 anys i mig de presó i de 32 i 27 anys d’inha­bi­li­tació, a banda de mul­tes de 30.000 i 24.000 euros, per a Josep Maria Jové i Lluís Sal­vadó, res­pec­ti­va­ment. Per a Natàlia Gar­riga demana 1 any d’inha­bi­li­tació i una multa de 18.000 euros.

En con­clusió, el món a l’inrevés: el poder judi­cial esme­nant la plana al legis­la­tiu. És clar que poc es pot espe­rar d’un estat que no es forja en el con­sens democràtic de la plu­ra­li­tat de naci­ons que comprèn, que avant­posa la con­cepció sacro­santa de la indis­so­lu­ble i indi­vi­si­ble uni­tat de la nació espa­nyola (arti­cle 2 de la Cons­ti­tució) al dret dels ciu­ta­dans a deci­dir el futur polític i que fa tres-cents anys que res­pon amb repressió i ocu­pació mili­tar qual­se­vol intent democràtic de modi­fi­car l’statu quo vigent. Per cert, el minis­tre Félix Bolaños esta­ria millor callat, ERC ha de man­te­nir-se a la taula de diàleg i alhora posar un preu més alt al seu suport a un govern espa­nyol que és incapaç de fer com­plir els acords i que sem­bla que no s’adona del cop d’estat ins­ti­tu­ci­o­nal que hom pre­para des de les pro­fun­di­tats de cer­tes ins­ti­tu­ci­ons i l’extrema dreta. De poc ha ser­vit l’experiència de la Segona República. Compte! que no sem­pre són els mili­tars!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor