Opinió

Tribuna oberta

BARCELONA, CAP I CASAL

La ciutat ha perdut identitat davant un flux turístic massiu, oblida la seva llengua i viu d’esquena al rerepaís
Podem esdevenir els últims mohicans d’allò que un dia va ser cap i casal de Catalunya

Menys d’un mes abans d’unes elec­ci­ons que mar­ca­ran el futur dels nos­tres muni­ci­pis dur­nat els pròxims anys –i ja em per­do­na­ran que avui parli de la meva ciu­tat– cal dema­nar-se si Bar­ce­lona està en con­di­ci­ons d’assu­mir la capi­ta­li­tat de Cata­lu­nya, més enllà del fet objec­tiu que avui la marca Bar­ce­lona és més cone­guda inter­na­ci­o­nal­ment que no pas la marca Cata­lu­nya. Sens dubte, Bar­ce­lona està ben situ­ada inter­na­ci­o­nal­ment des dels Jocs Olímpics del 1992, quan hi havia un alcalde que tenia un model de ciu­tat del qual es pot dis­sen­tir, tot i que el que no es pot negar és que Pas­qual Mara­gall va ser capaç de pro­jec­tar i mate­ri­a­lit­zar la ciu­tat que tenia al cap. Ara bé, com­pleix la con­dició de cap i casal que ha tin­gut al llarg de la història?

Bar­ce­lona és la urbs de les tres-cen­tes llengües, atesa la diver­si­tat d’idi­o­mes que hi con­vi­uen, la qual cosa és con­seqüència de la inten­si­tat migratòria de les pri­me­res dècades d’aquest segle, de la capa­ci­tat d’atracció inter­na­ci­o­nal de la ciu­tat i d’aquest espe­rit d’aco­llida que ens enor­gu­lleix: “Casa meva és casa vos­tra si és que hi ha... cases d’algú”, com canta Sisa. Així, si el 1991 prop d’un 60% dels resi­dents empa­dro­nats eren nas­cuts a Bar­ce­lona, el 2021 aquests repre­sen­ta­ven només el 48,8%. Per con­tra, s’havia incre­men­tat la població estran­gera (ita­li­ans, pakis­ta­ne­sos, xine­sos, fran­ce­sos, colom­bi­ans, mar­ro­quins...), que arri­bava ja al 29%.

Pel que fa a la llen­gua, la situ­ació és des­co­rat­ja­dora: un fort des­cens del català com a llen­gua habi­tual a Cata­lu­nya, que ha pas­sat del 46% el 2003 al 36% el 2018, men­tre que el cas­tellà ascen­dia del 47 al 49%. Un des­cens encara més acu­sat a la ciu­tat de Bar­ce­lona, on només un 29% dels habi­tants té el català com a llen­gua habi­tual (un 53%, el cas­tellà). En suma, una metròpoli de gran pro­jecció inter­na­ci­o­nal, però que amb prou fei­nes parla la llen­gua pròpia del país.

Una ciu­tat esven­trada per unes obres amb un cert tuf elec­to­ral i on tran­si­tar s’ha con­ver­tit en una mena de gim­cana monu­men­tal. La mobi­li­tat és una qüestió que cal trac­tar seri­o­sa­ment, atès l’impuls lud­dita i de fòbia al cotxe que afecta alguns polítics. En pri­mer lloc, no es pot con­fon­dre el vehi­cle com a meca­nisme de trans­port pri­vat o públic amb els com­bus­ti­bles alta­ment con­ta­mi­nants que fan ser­vir. El que cal com­ba­tre és la con­ta­mi­nació, que pro­voca l’escal­fa­ment glo­bal que causa el canvi climàtic (no tots els can­di­dats a alcalde ho aca­ben d’enten­dre). Així doncs, sense menys­te­nir el sec­tor de l’auto­moció a casa nos­tra –el 2021, el segon sec­tor indus­trial, el 8,7% del valor afe­git brut, 38.845 tre­ba­lla­dors i pro­ducció de 386.070 vehi­cles–, cal­dria apos­tar pel cotxe elèctric i pro­pi­ciar la tran­sició energètica a la ciu­tat. D’altra banda, ben­vin­gu­des siguin les for­mes alter­na­ti­ves de trans­port indi­vi­dual, però cal regu­lar-les i recor­dar que les nor­mes de cir­cu­lació són les matei­xes per a tot­hom. A més, la xarxa de trans­port públic és mani­fes­ta­ment millo­ra­ble, sobre­tot pel que fa a la freqüència de pas d’algu­nes línies d’auto­bu­sos. També s’hau­ria de com­ple­tar la con­nexió del tram­via per la Dia­go­nal –cosa que ara des­perta dub­tes en el can­di­dat soci­a­lista–. Per aca­bar, tot i que s’escapa de les com­petències muni­ci­pals, cal enca­rar amb rigor el fac­tor metro­po­lità amb una més gran coor­di­nació entre ajun­ta­ments i Gene­ra­li­tat i el traspàs defi­ni­tiu de la xarxa de Roda­lies, que trans­porta 400.000 per­so­nes al dia, però que manté deficiències que afec­ten milers de ciu­ta­dans i que oca­si­o­nen pèrdues d’hores de tre­ball i d’estu­dis. Els trenta-sis muni­ci­pis de l’Àrea Metro­po­li­tana de Bar­ce­lona –4.916.847 habi­tants el 2022, el 63,5% de la població cata­lana (65,5% amb el Gar­raf), i la mei­tat del PIB català– com­par­tei­xen unes carac­terísti­ques específiques de mobi­li­tat, de con­nec­ti­vi­tat, de migra­ci­ons diàries, de falta d’apar­ca­ments dis­su­a­sius a prop de les esta­ci­ons, de residències dor­mi­to­ris, de coor­di­nació sanitària i edu­ca­tiva, etc. Es neces­sita una acció con­junta que l’actual legis­lació no per­met.

En con­clusió, la ciu­tat sem­bla que ha per­dut iden­ti­tat davant un flux turístic mas­siu no sem­pre ben ges­ti­o­nat (cal recor­dar la incidència dels pisos turístics en la impos­si­bi­li­tat de tro­bar habi­tatge que tenen gene­ra­ci­ons de joves bar­ce­lo­nins), oblida la seva llen­gua, viu d’esquena al rerepaís, men­tre alguns dels polítics que pre­te­nen gover­nar-la bes­can­vien ide­als per poder, com va pas­sar el 2019, obli­den la història i defu­gen les obli­ga­ci­ons que cor­res­po­nen a Bar­ce­lona com a cap i casal. Convé tenir-ho pre­sent el dia 28 abans d’esde­ve­nir els últims mohi­cans d’allò que un dia va ser cap i casal –i que aspira a tor­nar-ho a ser– de Cata­lu­nya i dels Països Cata­lans i, arri­bat el cas, d’aquest arc medi­ter­rani que tant tem la dreta espa­nyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.