Opinió

A fons

Catalunya lluita per liderar la producció de microxips

S’està a l’espera de saber on s’ubicarà la planta de xips de Broadcom, que comptarà amb una inversió de 920 milions
La Moncloa prefereix que els grans projectes passin de llarg de Catalunya

Des que Pedro Sánchez és pre­si­dent del govern, l’Estat ha exe­cu­tat a Cata­lu­nya només el 54,6% dels 4.692 mili­ons pla­ne­jats en el seu man­dat. Si es com­para amb la Comu­ni­tat de Madrid, que té menys habi­tants que el Prin­ci­pat, resulta que allà l’exe­cució ha estat del 131,2% de la xifra pres­su­pos­tada ini­ci­al­ment. Con­tra aquesta crua rea­li­tat, que no deixa de ser una bata­lla per­duda, el govern català ha de bus­car alter­na­ti­ves per con­ti­nuar crei­xent. I una d’aques­tes és apos­tar clara­ment per la rein­dus­tri­a­lit­zació i, sobre­tot, per impul­sar el sec­tor dels micro­xips.

La Gene­ra­li­tat ha anun­ciat no fa gaire que tenen sobre la taula una pro­posta per ins­tal·lar una planta de fabri­cació de pro­to­tips de micro­xips. Un pro­jecte que reque­reix una inversió d’uns 300 mili­ons d’euros. La ini­ci­a­tiva pre­veu la seva posada en marxa al cos­tat del sin­crotró Alba, a Cer­da­nyola del Vallès. La pro­posta, lide­rada per Bar­ce­lona Glo­bal i l’Ins­ti­tut Català de Nanociència i Nano­tec­no­lo­gia (ICN2), compta amb la par­ti­ci­pació de l’Ins­ti­tut de Micro­e­lectrònica de Bar­ce­lona (IMB), l’Ins­ti­tut de Ciències Fotòniques (ICFO), la UAB i el sin­crotró Alba. La idea és que el futur cen­tre de micro­pro­ces­sa­dors avançats creï entorn de 200 llocs de feina molt ben remu­ne­rats.

El prin­ci­pal pro­blema rau en el fet que bona part de la seva rea­lit­zació dependrà d’una decisió del govern de l’Estat sobre l’assig­nació dels fons Next Gene­ra­tion. I ja se sap que quan les deci­si­ons es pre­nen a 600 quilòmetres de distància el resul­tat mai no sol ser bo per a les ini­ci­a­ti­ves nas­cu­des a casa nos­tra. El Pro­jecte Estratègic per a la Recu­pe­ració i Trans­for­mació Econòmica (Perte) de semi­con­duc­tors, compta amb gai­rebé 13.000 mili­ons d’euros del Minis­teri de Ciència i Tec­no­lo­gia pro­ce­dents del fons Next Gene­ra­tion de la UE.

Si el govern català insis­teix a fer avançar aquest sec­tor és perquè ja hi ha altres mul­ti­na­ci­o­nals que desen­vo­lu­pen pro­jec­tes al nos­tre país i hi ha diver­sos cen­tres de recerca i uni­ver­si­tats dis­po­sats a col·labo­rar-hi.

Efec­ti­va­ment, a Cata­lu­nya ja hi ha cen­tres de desen­vo­lu­pa­ment de semi­con­duc­tors com els d’Intel o Cisco. L’aposta gira al vol­tant del Bar­ce­lona Super­com­pu­ting Cen­ter, però actu­al­ment ja hi ha un tei­xit for­mat per més de 90 empre­ses del sec­tor que també compta amb 3.700 per­so­nes en pro­jec­tes de recerca. Cal recor­dar el cas de la planta de com­po­nents de bate­ries que la sud-core­ana Iljin Mate­ri­als cons­tru­eix a Mont-roig del Camp (Baix Camp) amb una inversió de 600 mili­ons d’euros. La planta fabri­carà elec­foil, un com­po­nent bàsic per a les bate­ries dels cot­xes elèctrics. No cal dir que la pro­ducció de semi­con­duc­tors és una de les grans apos­tes de la Comissió Euro­pea per evi­tar la dependència de les super­potències com la Xina i els EUA.

La set­mana pas­sada la firma Bro­ad­com també va anun­ciar una inversió de 920 mili­ons d’euros en una fàbrica de xips a l’Estat espa­nyol. La ubi­cació de la planta no se sap encara, però hi ha qua­tre comu­ni­tats amb pos­si­bi­li­tats, segons algu­nes infor­ma­ci­ons: Cata­lu­nya, València, Anda­lu­sia i Cas­te­lla-la Manxa. La idea és ini­ciar la cons­trucció el pri­mer tri­mes­tre del 2024.

La pos­si­ble ubi­cació d’aquesta fàbrica a Cata­lu­nya seria una gran notícia i més quan la mega­planta de bate­ries de Volkswa­gen, mal­grat la idea ini­cial de l’auto­mo­bilística ale­ma­nya de man­te­nir-la aquí, se’n va anar a Sagunt, València. Tam­poc hi ajuda gens la incer­tesa política sobre una pos­si­ble victòria del PP amb el suport de Vox. Sigui com sigui, tant la Gene­ra­li­tat, el sec­tor pri­vat i les ins­ti­tu­ci­ons en gene­ral han de con­ti­nuar avançant sense con­fiar gaire en els pos­si­bles regals pro­vi­nents de La Mon­cloa.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor