El dossier

TESTIMONIS DE L’EXILI

A mitja tarda del 5 de febrer del 1939, les autoritats franceses van permetre creuar la frontera als exiliats concentrats a la frontera. En les pàgines següents, recollim testimonis inèdits d’aquella tragèdia col·lectiva

El 5 de febrer del 1939, just després de cre­uar la fron­tera, el polític i his­to­ri­a­dor figue­renc Ale­xan­dre Deu­lo­feu va escriure: “Em sento envaït per la nostàlgia de la terra [...]. Veiem en la rat­lla de França la nos­tra sal­vació. Avui la rat­lla separa dos mons dife­rents. Un d’ells, el nos­tre, ens és hos­til, i, si no en sortíem, ens veuríem morts. L’altre és l’Europa lliure, la democràcia, la lli­ber­tat, el res­pecte a la per­so­na­li­tat humana. Amb el cor des­fet per dei­xar la nos­tra terra, entrem a França com qui es llança sobre una post de sal­vació.” Mal­grat les parau­les espe­rançades de l’alcalde de Figue­res, la porta cap a França no va ser, pre­ci­sa­ment, la de la sal­vació. Als 400.000 repu­bli­cans que van cre­uar la fron­tera els espe­rava un destí incert. Per a alguns, l’exili es va con­ver­tir en una porta cap a l’infern dels camp d’inter­na­ment d’Arge­lers o, alguns mesos després, els camps de con­cen­tració ale­manys; per a d’altres, una porta que els va con­duir d’una guerra civil a una altra de mun­dial en una lluita inter­mi­na­ble con­tra la barbàrie del fei­xisme; per a la resta, un pas cap a una nova vida en ter­res fran­ce­ses o a l’altra banda de l’Atlàntic.

El dego­teig d’exi­li­ats s’havia produït durant tota guerra, sobre­tot durant les pri­me­res set­ma­nes, si bé bona part d’aquests havien tras­pas­sat la fron­tera fugint de la violència revo­lu­cionària o per afe­gir-se al ter­ri­tori con­tro­lat pels mili­tars rebels. A par­tir del 23 de desem­bre del 1938, però, quan l’exèrcit fran­quista va ini­ciar l’ofen­siva final sobre Cata­lu­nya, l’èxode va esde­ve­nir mas­siu. Al drama humà de la població civil s’afe­gia el dels milers de refu­gi­ats que havien arri­bat des dels ini­cis de la guerra, més de 700.000 a mit­jans del 1938. A par­tir de la cai­guda de Bar­ce­lona, el caos es va esten­dre en els dar­rers ter­ri­to­ris de la República, i tots els camins que conduïen a França es van con­ver­tir en una riuada inter­mi­na­ble de gent que car­re­ga­ven les seves escas­ses per­ti­nen­ces. En el seu die­tari per­so­nal, Antoni Rovira i Vir­gili va dei­xar escrit: “Car­ros que van amunt plens i curu­llats de mobles, mata­las­sos i àdhuc gàbies d’avi­ram. Cada carro és una família que se’n va; cada ren­glera de car­ros és una vila que es buida.” Bona part d’aques­tes per­ti­nen­ces es van amun­te­gar a les vora­des, i els exi­li­ats van cre­uar la fron­tera amb unes quan­tes male­tes o sim­ple­ment amb allò que duien posat. A la duresa del tra­jecte i de les con­di­ci­ons mete­o­rològiques s’afe­gia la pressió de l’exèrcit fran­quista, que fins al dar­rer moment va assu­mir el bom­bar­deig de la població civil com una forma de repressió més, en què no hi havia cap marge per a la mise­ricòrdia.

El nos­tre país havia cone­gut altres exi­lis polítics, ja des de la guerra de Suc­cessió. El més nombrós s’havia produït en aca­bar la pri­mera guerra car­lina, l’any 1840, quan van entrar a França uns 20.000 homes, entre com­ba­tents i refu­gi­ats. Tan­ma­teix, el drama del 1939 va superar amb escreix aquesta xifra i va dei­xar una ferida pro­funda al país, a la qual calia afe­gir la repressió que van par­tir els que es van que­dar a casa seva i el drama col·lec­tiu d’un país vençut. En un dels millors estu­dis sobre el tema, l’his­to­ri­a­dor Javier Rubio va esti­mar que prop de 470.000 per­so­nes van cre­uar la fron­tera entre el gener i el febrer del 1939. Alguns d’aquests van tor­nar anys després, però d’altres van morir a quilòmetres de distància. El drama que es va viure el 1939 ens acosta a les esce­nes que ha vis­cut Europa en els dar­rers anys i, des d’un punt de vista per­so­nal, també ens tras­llada al que patei­xen alguns líders inde­pen­den­tis­tes. En aquest sen­tit, val la pena recor­dar les parau­les que va dei­xar escri­tes Rovira i Vir­gili el 1949, deu anys després d’haver aban­do­nat el nos­tre país: “No: el 1939 no serà, en la història de Cata­lu­nya, un altre 1714. El camí que puja serà reprès aviat. Fins direm que ja ho comença a ésser.”

500.000
exiliats.
Un informe de la Comissió francomexicana de l’any 1940 situava en 500.000 els refugiats que es trobaven a França.
50.000
evacuats.
Dels catalans que es van exiliar, uns 50.000 van aconseguir ser evacuats a altres països, entre els quals hi havia un gran nombre d’intel·lectuals.
30.000
a Mèxic.
El destí principal dels evacuats va ser Amèrica i, sobretot, Mèxic, on es van establir entre 18.000 i 30.000 refugiats republicans.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.