El dossier

Un balcó que ha fet història

El balcó del Palau de la Generalitat s’ha convertit en un escenari d’excepció de la nostra història, des de la proclamació de la primera República el 1873 fins a la pancarta que ha provocat la inhabilitació de Torra

El 1918, el diputat Francesc Macià va proclamar des del balcó: “Després d’aquesta manifestació no en tindrem prou amb l’autonomia. Haurem d’anar més endavant fins a arribar a la independència”

El balcó del Palau de la Dipu­tació, l’actual Palau de la Gene­ra­li­tat, es va idear el 1860, en temps de la monar­quia borbònica, però des de bon començament, es va con­fa­bu­lar en con­tra de la monar­quia. Pocs anys després d’estre­nar-se, va veure com des d’allà i des de l’altre cos­tat de la plaça es llançaven els qua­dres “del pri­mer i el dar­rer Borbó”, cre­mats al cen­tre de la plaça. Dies després, la Dipu­tació apro­vava una al·locució, redac­tada per Víctor Bala­guer, en la qual s’afir­mava: “La dinas­tia dels Bor­bons ha des­a­pa­re­gut com una aresta que s’emporta el vent. Només en la història, i encara per con­dem­nar-la, se’n tor­narà a par­lar.” Mal­grat tot, la monar­quia va tor­nar, i fins i tot un dels seus mem­bres, el jove Alfons XIII, es va enfi­lar fins a aquell balcó el 1908 per salu­dar “la plebs, que es mullava en un bas­sal” a la plaça de Sant Jaume. Un cro­nista del diari La Publi­ci­tat, poc amant de la monar­quia, remar­cava que els aplau­di­ments del públic “havien estat bas­tant apa­gats, pot­ser perquè els que pica­ven les mans les duien enguan­ta­des”.

Més enllà de les vel·leïtats monàrqui­ques, el balcó es va con­ver­tir en un esce­nari emi­nent­ment repu­blicà. Va ser des d’aquí que el 12 de febrer del 1873 es va pro­cla­mar la pri­mera república i, alguns anys després, el 14 d’abril del 1931, també la segona. Abans, però, es va con­ver­tir en un esce­nari pre­fe­rent dels actes d’afir­mació auto­no­mista. En un d’aquests, el 16 de novem­bre del 1918, va sobre­sor­tir un dipu­tat de les Bor­ges ano­me­nat Fran­cesc Macià, que es va sal­tar el guió i va adver­tir: “Després d’aquesta mani­fes­tació no en tin­drem prou amb l’auto­no­mia. Hau­rem d’anar més enda­vant fins a arri­bar a la inde­pendència.” Macià, que era un visi­o­nari, ja havia dei­xat anar aquest dis­curs al Congrés dels Dipu­tats pocs dies abans i havia pro­vo­cat que l’hemi­ci­cle es buidés en pocs segons. En aquest cas, però, la mul­ti­tud el va acla­mar i els seus segui­dors el van voler treure de la plaça com un torero, tot i que ell s’hi va negar.

Macià va tor­nar al balcó el 1931, en aquest cas, per pro­cla­mar: “L’Estat català que amb tota la cor­di­a­li­tat pro­cu­ra­rem inte­grar a la Fede­ració de Repúbli­ques Ibèriques.” Es diu que l’Avi, mili­tar de for­mació, va asse­gu­rar: “D’aquí no ens trau­ran sinó morts.” Macià no hi va dei­xar la vida, però pocs dies després va renun­ciar a l’estat a canvi d’una Gene­ra­li­tat autonòmica.

A par­tir del 1934, el prin­ci­pal pro­ta­go­nista d’aquell balcó va ser Lluís Com­panys. La nit del 6 d’octu­bre del 1934, l’ales­ho­res pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat va voler repe­tir el gest del 1931, en aquest cas des del Palau de la Gene­ra­li­tat, i va pro­cla­mar-hi “l’Estat català dins la República Fede­ral Espa­nyola”. La temp­ta­tiva va fra­cas­sar i des d’aquell balcó car­re­gat d’èpica el xofer del cap dels Mos­sos, va haver d’agi­tar man­sa­ment la ban­dera blanca com a símbol de ren­dició. Com­panys i els pro­ta­go­nis­tes d’aquell epi­sodi van patir la repressió però, per efecte de les urnes, van retor­nar-hi tri­om­fal­ment el 2 de març del 1936 per pro­nun­ciar aque­lla frase cèlebre: “Tor­na­rem a sofrir, tor­na­rem a llui­tar i tor­na­rem a vèncer.” Ja durant la guerra, el balcó encara va viure alguns epi­so­dis remar­ca­bles, com el comiat dels volun­ta­ris que ana­ven al front d’Aragó i la cele­bració de l’ani­ver­sari de la Revo­lució Russa, que va tenir com a prin­ci­pal con­vi­dat el con­sol Vladímir Antónov-Ovséienko, un símbol del suport de l’URSS a la República.

Després del parèntesi fran­quista, el balcó va tor­nar a assu­mir pro­ta­go­nisme, pri­me­ra­ment amb el retorn tri­om­fal de Josep Tar­ra­de­llas i, més enda­vant, amb les cele­bra­ci­ons espor­ti­ves. La frase “Ciu­ta­dans de Cata­lu­nya, ja soc aquí!” s’ha con­ver­tit en una cita obli­gada en els lli­bres d’història, fins al punt que un juga­dor ano­me­nat Pep Guar­di­ola la va emu­lar des d’aquell mateix esce­nari el 22 de maig del 1992, men­tre enlai­rava la pri­mera copa d’Europa del Barça. Pel balcó hi han des­fi­lat equips de bàsquet, pilots de motos i fins i tot els cata­lans que van fer el cim del món. Les cele­bra­ci­ons espor­ti­ves han estat indis­so­ci­a­bles de les polítiques. El 17 de maig del 1979, durant la rebuda a la famosa recopa de Basi­lea, el públic aple­gat a la plaça de Sant Jaume recla­mava l’Esta­tut men­tre cele­brava la victòria del Barça i, molt més recent­ment, els tri­omfs espor­tius han estat core­jats amb crits d’inde­pendència. Ja sigui amb motiu de cele­bra­ci­ons polítiques, espor­ti­ves o lúdiques, el balcó del Palau de la Gene­ra­li­tat és un fil con­duc­tor immi­llo­ra­ble per expli­car el nos­tre pas­sat. O, dit d’una altra manera, s’ha con­ver­tit en un esce­nari que ha fet història.

ISABEL II VA PERDRE EL CAP

L’element més destacable del balcó del Palau de la Generalitat és l’escultura de Sant Jordi, obra d’Andreu Aleu. L’escultor tarragoní es va prendre la feina amb calma: va rebre l’encàrrec el 1861, no el va finalitzar fins al 1871 i no es va col·locar a la fornícula fins a l’any següent. Des d’aleshores, el seu Sant Jordi s’ha convertit en un protagonista d’excepció del balcó. Aleu també era l’autor d’una escultura d’Isabel II que hi havia al saló de sessions de la Diputació, a la qual, però, van trencar el cap el 1868.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor