El dossier

LLUÍS AGUSTÍ

PROFESSOR DE LA FACULTAT D'INFORMACIÓ DE LA UB (BARCELONA)

Lectures per telèfon contra la pandèmia

EL PODER DE LA LECTURA
“Nou mesos després d’oferir la seva veu, continua llegint per telèfon, ara només els diumenges”

Va fer córrer la veu per Twit­ter. De fet, la va ofe­rir. Era el 19 de març quan tots estàvem con­fi­nats a casa: “M’ofe­reixo a lle­gir per telèfon novel·les, con­tes i poe­sia, de manera gratuïta, a aque­lles per­so­nes que ho neces­si­tin, en català o cas­tellà, segons dis­po­ni­bi­li­tat dels tex­tos i a hores con­vin­gu­des.” És Lluís Agustí, pro­fes­sor de la Facul­tat d’Infor­mació i Mit­jans Audi­o­vi­su­als de la UB, amb un llarg currículum: bibli­o­te­cari, lli­cen­ciat en filo­lo­gia por­tu­guesa, doc­tor en infor­mació i docu­men­tació... Ha vis­cut i viu entre lli­bres. Durant uns anys, va recórrer món de bibli­o­teca en bibli­o­teca, va tre­ba­llar entre lli­bres a Lis­boa, París, Brus­sel·les i Nova York. De retorn a casa, a Bar­ce­lona, –“tinc un fill que ja havia pas­sat per tants llocs!”– viu també entre lli­bres, uns 4.000, cal­cula, més un parell de milers més que guarda a casa dels pares.

De parau­les per lle­gir, no n’hi fal­ta­rien. No sabia, però, la res­posta que tin­dria aquell modest ofe­ri­ment. “Veia que al meu vol­tant hi havia molta angoixa en l’ambi­ent. Jo, que sem­pre vaig enfei­nat, per pri­mera vegada era a casa fent feina però tran­quil, i vaig pen­sar que podia donar un cop de mà.” Nou mesos després d’ofe­rir la seva veu, con­ti­nua lle­gint per telèfon, ara només els diu­men­ges. Els Con­tes per telèfon de Gianni Rodari són un refe­rent per a tot bibli­o­te­cari, però ell pen­sava més en Marek Hal­ter, l’escrip­tor i acti­vista francès, que de petit va acon­se­guir fugir del gueto de Varsòvia fins als camps de refu­gi­ats de l’URSS i que explica com en aque­lla època de penúries, fam i violència l’únic moment en què s’atu­rava tot era quan s’expli­ca­ven històries.

Aquell mateix 19 de març de la piu­lada ja es va posar en marxa amb la lec­tura, amb tres peti­ci­ons, i des de lla­vors i fins al juliol van pas­sar a set o vuit diàries. Quinze minuts per a cada una, “no podia abu­sar tam­poc de la paciència de la gent”, i les esto­nes prèvies per deci­dir les lec­tu­res: tres poe­mes sobre el record de la feli­ci­tat, tres més sobre mos­ques... con­tes o frag­ments d’assaigs, de Plató a Godot, Segarra, Cal­ders o Estellés. “Quedàvem a una hora con­creta, em posava els cas­cos i lle­gia, res més.” En aca­bar, se cita­ven per a un altre dia i hora. La veu esta­bleix vin­cles molt pode­ro­sos: “Hi ha gent que no he vist mai, però ens seguim tru­cant, ha estat simpàtic.” Ha lle­git per a dese­nes de per­so­nes, i algu­nes espe­ra­ven cada dia la seva veu: “Hi ha una dona amb qui fins a l’últim dia del con­fi­na­ment ens vam tru­car cada dia, de dilluns a diu­menge.” Li han sug­ge­rit de posar-hi imatge a través de vide­o­con­ferències, de fer pod­casts per arri­bar a més gent... però no és això. “És una cosa efímera, i per a una per­sona con­creta. El fet de lle­gir ser­veix per dei­xar de pen­sar en altres coses.” I això és el que volia ofe­rir, uns moments de pau.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.