El dossier

L’any de la pandèmia

El 2020 ha estès pel món una pandèmia que ens ha canviat la vida. En espera d’una vacuna que posi llum al final del túnel, fem balanç del que ha suposat aquesta crisi global que ho ha capgirat tot

POR A UNA TERCERA ONADA
Som de ple en les festes de Nadal, i en l’àmbit sanitari preocupa molt el que pugui passar al gener. Es fia tot a la responsabilitat individual

Cin­quanta per­so­nes anònimes com­par­tei­xen en el canal HISTÒRIES DE LA COVID com han vis­cut la crisi de la covid-19 en aquest any ter­ri­ble que ho ha tras­bal­sat tot. Hi podem lle­gir les vivències de per­so­nal sani­tari que ha vis­cut de ple el drama de con­ta­gis i morts, però també de pro­fes­si­o­nals de dife­rents sec­tors que s’han hagut d’adap­tar a una rea­li­tat que fa un any ens hau­ria sem­blat impos­si­ble. Com­par­tei­xen neguits, pors, crítiques i també espe­ran­ces. Emo­ci­ons i sen­ti­ments amb els quals és fàcil iden­ti­fi­car-nos o veure-hi el nos­tre propi reflex. Són històries par­ti­cu­lars que ens recor­den que el 2020 és un any que per sem­pre més des­ta­carà en el calen­dari i en la memòria indi­vi­dual i col·lec­tiva.

El balanç més trist és el de la pèrdua de vides huma­nes. El coro­na­vi­rus ha matat 1,7 mili­ons de per­so­nes a tot el món, 16.711 a Cata­lu­nya (fins al 23 de desem­bre). Una llista ter­ri­ble que no hem de defu­gir, per molt mal que faci pen­sar en els dra­mes per­so­nals que hi ha al dar­rere. I men­tre plo­rem els morts i pre­guem perquè la desit­jada vacuna fun­ci­oni, ens ve a sobre una crisi econòmica i social que mar­carà el rumb del pla­neta en les pròximes dècades.

Quan el gener d’aquest any van començar a aparèixer notícies sobre un nou coro­na­vi­rus que estava pro­vo­cant pneumònies mor­tals a la ciu­tat de Wuhan, a la Xina cen­tral, ningú en va fer gaire cas. Teníem l’experiència de la SARS, la malal­tia res­pi­ratòria que també es va ori­gi­nar a Àsia el 2002 per culpa d’un altre coro­na­vi­rus, i que es va poder con­te­nir després de cau­sar 700 vícti­mes. El que ningú sos­pi­tava és que aquest segon cop, el coro­na­vi­rus –que com l’ante­rior ha pas­sat d’ani­mals a humans– seria molt més trans­mis­si­ble i aca­ba­ria gene­rant la pit­jor pandèmia des de la de la grip espa­nyola. Al febrer, les alar­mes ja s’havien dis­pa­rat i es pre­nien mesu­res dràsti­ques a la Xina. La mort per culpa del virus de l’oftalmòleg Li Wen­li­ang, que havia adver­tit de la gra­ve­tat de la situ­ació a través de les xar­xes soci­als mal­grat la per­se­cució de les auto­ri­tats, va fer que mit­jans de comu­ni­cació estran­gers comen­ces­sin a posar el focus en la nova malal­tia, que ja s’havia anant este­nent per diver­sos països asiàtics i que també havia arri­bat a Europa. A Cata­lu­nya, el pri­mer con­tagi detec­tat va arri­bar el 25 de febrer: una dona ita­li­ana resi­dent a Bar­ce­lona que havia visi­tat Milà uns dies abans. En aquells moments, a Itàlia la malal­tia s’estava este­nent amb moltíssima rapi­desa però, tot i això, aquí encara es con­fi­ava que es podrien con­te­nir els casos i que no es pro­dui­ria la temuda trans­missió comu­nitària. Per desgràcia, el coro­na­vi­rus SARS-CoV-2, que és el nom científic amb què es va bate­jar, aviat demos­tra­ria el poc encert de les auto­ri­tats sanitàries quan deien que no calia caure en l’alar­misme. En només quinze dies, la situ­ació ja estava com­ple­ta­ment des­con­tro­lada i els casos es mul­ti­pli­ca­ven expo­nen­ci­al­ment. Els dra­mes s’acu­mu­la­ven: no hi havia prou mate­rial sani­tari, ni prou per­so­nal, ni equi­pa­ments per aten­dre tot­hom. I el pit­jor de tot era la incer­tesa. Es des­co­nei­xia abso­lu­ta­ment tot del virus i es va anar apre­nent sobre la marxa. Pri­mer, la hidro­xi­clo­ro­quina sem­blava espe­rançadora i després ja no ho va ser tant. Pri­mer no calien mas­ca­re­tes i després es van tor­nar impres­cin­di­bles. Pri­mer havíem de desin­fec­tar tota la com­pra del super­mer­cat i després va resul­tar que el con­tagi per superfícies con­ta­mi­na­des no és tan impor­tant en com­pa­ració amb el que es pro­du­eix per la presència del virus en l’aire.

ges­ti­o­nar la incer­tesa

Es pot arri­bar a enten­dre que ges­ti­o­nar allò que no es coneix resulti com­pli­cat, però també és evi­dent que ni el govern de l’Estat –amb la lamen­ta­ble presència de mili­tars i guàrdies civils a les rodes de premsa en els moments més crítics–, ni el govern català –que un cop recu­pe­ra­des les com­petències també ha vist com la pandèmia se li esca­pava de les mans– han estat capaços de reac­ci­o­nar i adap­tar-se amb rapi­desa a la situ­ació. Entre rebrots, deses­ca­la­des per trams per inten­tar sal­var sec­tors econòmics, res­tric­ci­ons a la mobi­li­tat que en oca­si­ons no tenen cap sen­tit i el males­tar crei­xent entre els sani­ta­ris –que no ente­nen que se’ls aplau­deixi molt, però se’ls pagui poc– hem avançat en un any funest. Les sis set­ma­nes del con­fi­na­ment més dur van ser una mena d’expe­ri­ment sociològic en l’àmbit mun­dial del qual se supo­sava que havíem de sor­tir millors com a indi­vi­dus i com a soci­e­tat. Més cons­ci­en­ci­ats, per exem­ple, amb la qüestió ambi­en­tal: una pandèmia mun­dial pot sor­gir d’impre­vist, però els efec­tes de l’emergència climàtica sabem de sobra que els pati­rem i no estem fent res per pal·liar-los. Els del con­fi­na­ment van ser uns bons propòsits que no van superar el rela­xa­ment esti­uenc, quan la cai­guda de con­ta­gis va crear una clima de con­fiança i tot­hom va aga­far el cotxe per anar amunt i avall i apro­fi­tar que a les plat­ges no hi havia turis­tes. El temut inici de curs va demos­trar que la por als con­ta­gis a les esco­les era infun­dada i, de moment, gràcies a les mesu­res de pre­venció –mas­ca­reta, gel, ven­ti­lació i aïlla­ment dels con­tac­tes amb casos posi­tius– no sem­bla que l’acti­vi­tat lec­tiva dels més joves afa­vo­reixi més del pre­vist la trans­missió del virus. Però si les bones tem­pe­ra­tu­res de l’estiu i les acti­vi­tats a l’aire lliure van ser­vir de petita treva, l’arri­bada del fred va tor­nar a dis­pa­rar la pandèmia. Noves res­tric­ci­ons, noves reo­ber­tu­res i una frase del secre­tari de Salut Pública, el doc­tor Josep Maria Argi­mon, que és el millor resum de tot ple­gat: “Si poguéssim pagar els ajuts, no estaríem reo­brint.”

Ara som de ple en les fes­tes nada­len­ques, i en el món sani­tari pre­o­cupa molt el que pugui pas­sar al gener. Es fia tot a la res­pon­sa­bi­li­tat indi­vi­dual, amb l’espe­rança que la interacció social d’aques­tes dates no pro­vo­qui una catàstrofe, una ter­cera onada que podria ser pit­jor que la pri­mera i que la segona. I men­tres­tant, des de la Gran Bre­ta­nya arri­ben notícies pre­o­cu­pants sobre una nova soca del virus que l’ha fet encara més trans­mis­si­ble. L’anunci de l’inici de la vacu­nació tam­poc no ens per­met tirar coets, perquè encara hi ha mol­tes incògni­tes sobre com s’admi­nis­tra­ran i com fun­ci­o­na­ran les vacu­nes i en quin moment, final­ment, s’acon­se­guirà atu­rar l’expansió del virus. Després de la mor­ta­li­tat, el pit­jor de la pandèmia és la incer­tesa, la por i el reco­nei­xe­ment de la pròpia fra­gi­li­tat. Ja ho diu el filòsof eslovè Sla­voj Zizek al seu lli­bre Pandèmia (Ana­grama): “Allò real­ment difícil d’accep­tar és el fet que l’epidèmia actual és el resul­tat de la pura con­tingència. Som una espècie que no pos­se­eix una importància espe­cial.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor