El dossier

LAIA ARTIGAS

TITULAR DE LA FARMÀCIA PRINCESA (BARCELONA)

“La farmàcia ha entomat totes les pors de la població”

DRETS
“Els sanitaris que estan a primera línia exigeixen un seguit de drets... els que nosaltres, els farmacèutics, hem anat perdent”
PANDÈMIA
“El nivell de compromís de totes les farmàcies és excel·lent, sense buscar el negoci. S’està a l’altura del que està passant”

Des del juliol, Laia Arti­gas i el seu germà Jaume, por­ten una farmàcia, al cor de Bar­ce­lona, al Born. Ara mateix, amb la pandèmia, tot és ben estrany, però no els fa res posar el cor i l’ànima en aquest pro­jecte. És una zona on hi ha veïns de tota la vida i també ciu­ta­dans estran­gers que s’hi han ins­tal·lat. No hi ha el turisme habi­tual, però.

Han enge­gat pro­jecte en un con­text difícil, en què s’ha fet evi­dent el paper clau dels far­macèutics, tot i que a les admi­nis­tra­ci­ons els costi reconèixer, sem­bla, aquest pro­ta­go­nisme. El col·lec­tiu no s’ha vist trac­tat com a part del sis­tema sani­tari. Explica Laia Arti­gas: “Els sani­ta­ris que estan a pri­mera línia exi­gei­xen un seguit de drets... els que nosal­tres, els far­macèutics, hem anat per­dent. Fa vint anys, la farmàcia era un negoci que donava molts diners. De fet, estem patint el lle­gat que ens han dei­xat. Abans, les farmàcies fun­ci­o­na­ven soles i no hi havia gaire pre­o­cu­pació sobre si érem sani­ta­ris o no... Ara ens ado­nem que aquesta no és la nos­tra estratègia, i estem recla­mant tots els drets que hem per­dut al llarg d’anys.”

Amb la covid, ha can­viat la per­cepció de les ofi­ci­nes de farmàcia, i han vist que són un pri­mer pas, fins i tot abans d’anar al metge, per a qüesti­ons menors de salut. Els far­macèutics han fet un pas enda­vant i diuen: “Ens volem invo­lu­crar en el sis­tema, poder fer cri­brat­ges i altres acci­ons, per alleu­jar la pressió que pateix l’assistència primària.” “Hi ha una xarxa de farmàcies molt potent, a Cata­lu­nya”, comenta Arti­gas, i amb les con­di­ci­ons necessàries podrien ofe­rir un ser­vei, abans que res, al ciu­tadà. Al final, però, és una qüestió de política, que té a veure amb si les pro­ves estan o no estan inclo­ses en el sis­tema públic de salut, i això també té a veure amb argu­ments de tipus econòmic. “Podem ofe­rir un ser­vei per a la gent que està amoïnada, que té por i ve a la farmàcia a bus­car res­pos­tes. A nosal­tres ens sap greu que, per raons polítiques, no puguem donar un test d’auto­di­agnòstic, de la mateixa manera que es fa en el cas dels tests d’embaràs, i que no hi hagi un pro­to­col esta­blert en cas de donar posi­tiu...” El pro­blema és si es tracta de fer el test a la mateixa farmàcia, com es fa en altres països... Ales­ho­res, s’hau­ria d’habi­li­tar un espai aïllat, a l’esta­bli­ment? Cal­dria des­ti­nar per­so­nal exclu­si­va­ment a aquesta tasca? Què pas­sa­ria, si l’usu­ari donés posi­tiu, cal­dria tan­car i fer qua­ran­tena? Molts inter­ro­gants davant d’una qüestió de salut pública.

Ara, el debat al vol­tant de la vacuna és impor­tant, i els pri­mers a donar res­pos­tes a la població són els far­macèutics. “Recla­mem infor­mació per als ciu­ta­dans i que s’enten­gui que mol­tes per­so­nes no es volen posar la vacuna, perquè s’ha desen­vo­lu­pat en poc temps i perquè estem molt influ­en­ci­ats per la premsa sen­sa­ci­o­na­lista. Venen a l’ofi­cina de farmàcia i pre­gun­ten: «Això de la vacuna, què?», «Això s’ho ha inven­tat l’Estat!»... Mai inten­taré ins­truir ningú, és clar, però hem de poder donar res­pos­tes. Cal que les admi­nis­tra­ci­ons ens faci­li­tin les eines necessàries.”

Quan va explo­tar la pandèmia, comenta Arti­gas, a les farmàcies la por era el deno­mi­na­dor comú. “Sí, anàvem pro­te­gits amb mas­ca­reta, guants, pan­ta­lles, però arribàvem a casa i teníem por d’infec­tar la família. Vam estar a pri­mera línia total­ment. La farmàcia ha ento­mat totes les pors de la població.”

Insis­teix que es veu un canvi de per­cepció de la farmàcia. “Hi ha molta més pro­xi­mi­tat, i es valora molt més la pro­fessió de la gent que està a la farmàcia. No som aquells que donem un medi­ca­ment i poca cosa més... Això ha can­viat. Hi ha més con­fiança. També he de dir que sí, és clar, les farmàcies són empre­ses de les quals depe­nen famílies, però el nivell de com­promís de totes les farmàcies és excel·lent, sense bus­car el negoci. S’està a l’altura del que està pas­sant.”

D’estar al peu de canó, d’això es tracta. I comenta Laia Arti­gas: “Les farmàcies han demos­trat la seva capa­ci­tat d’adap­tació davant la pandèmia. Als polítics els fa falta això, venir un dia a una farmàcia i saber el que és tre­ba­llar-hi. Sí, és un negoci, però estem total­ment al ser­vei de la població.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.