El dossier

JOAN NEGRIÉ

ACTOR I GESTOR DE LA SALA TRONO (TARRAGONA)

“Al sector de la cultura, ens hem quedat desemparats”

RESPONSABILITAT
“Els polítics no ens ompliran els teatres, ni els cinemes ni els museus; som nosaltres, la societat, els que hem d’ajudar que tot millori”
LLUNY DEL DESÀNIM
“Vaig fer un canvi de xip, perquè no ens podíem enfonsar. Havíem de treballar amb projectes futurs, amb la il·lusió que un dia tot tornarà a la normalitat”

Quan es va tan­car tot, el 14 de març, i ens vam haver de que­dar con­fi­nats amb pany i for­re­llat, Joan Negrié estava al Mar­roc. L’actor, que també és el ges­tor i pro­gra­ma­dor de la Sala Trono de Tar­ra­gona, neces­si­tava un des­cans: “Havia estat un any molt dur per a mi, amb molt estrès i molta feina. Me’n vaig anar al Mar­roc una set­mana i el con­fi­na­ment em va aga­far allà. Vam haver de tor­nar una set­mana més tard. I va ser molt dur tor­nar a casa i haver-nos de tan­car. Era una situ­ació real­ment sur­re­a­lista i molt depri­ment”, explica. Però no va voler dei­xar marge per al desànim: “A par­tir d’aquell moment, vaig fer un canvi de xip i vaig pen­sar que no ens podíem enfon­sar. Vaig dir als com­panys que havíem de tre­ba­llar amb pro­jec­tes futurs, amb l’espe­rança i la il·lusió que un dia tot això tor­narà a la nor­ma­li­tat.” I es van posar a tre­ba­llar en l’orga­nit­zació del Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Tea­tre de Tar­ra­gona (FITT). La setena edició s’havia de cele­brar a finals de juny, però les cir­cumstàncies mar­ca­des per la covid van obli­gar a ajor­nar-lo i es va aca­bar fent del 2 al 5 de setem­bre. Hi van estar tre­ba­llant inten­sa­ment sense saber si es podria aca­bar fent o no: “Tenia molt clar que l’havíem de fer; tenia aquesta il·lusió i aquesta ocu­pació diària. El FITT s’havia de fer fos com fos, amb les res­tric­ci­ons que ens mar­ques­sin, però Tar­ra­gona havia de tenir un fes­ti­val de tea­tre. Com a empresa, aquest va ser l’objec­tiu que vam empren­dre”, explica Negrié. L’objec­tiu es va com­plir i, després de tot, l’edició del FITT del setem­bre “va ser un èxit”: “Vam acon­se­guir fer el millor fes­ti­val de totes les edi­ci­ons.”

Paral·lela­ment, la Sala Torno, que és un tea­tre de petit for­mat que aposta pel tea­tre inde­pen­dent i con­tem­po­rani, va haver d’estar tan­cada tres mesos (març, abril i maig): “Vam per­dre la tem­po­rada de la Trono i com que hi havia desànim i frus­tració col·lec­tiva, vaig dir a l’equip que havíem de tre­ba­llar amb il·lusió per pre­pa­rar el fes­ti­val i per pre­pa­rar la nova tem­po­rada.” La feina no serà deba­des: “Les obres que no hem pogut pre­sen­tar enguany les pro­gra­ma­rem la tem­po­rada que ve.”

No ha estat fàcil com­plir amb totes les mesu­res exi­gi­des per poder dei­xar entrar el públic als tea­tres: “Ha estat molt dur i molt costós, amb una inversió econòmica impor­tant, però no volem que això ens causi una altra crisi; si hem d’entrar al tea­tre amb mas­ca­reta, doncs amb mas­ca­reta; si hem de pren­dre la tem­pe­ra­tura, doncs es pren... Però va ser dur i trist. I més en un tea­tre, que és un lloc d’expressió i de lli­ber­tat d’expressió; que esti­guis amb un morrió a la boca és con­tra­dic­tori, però si ho hem de fer així, doncs així ho farem.”

Com a mem­bre del sec­tor de la cul­tura està ave­sat a rebre cla­te­lla­des. La pandèmia les ha fet més dures, però el cap aco­tat davant de l’admi­nis­tració el tenen des de fa temps: “Ens hem sen­tit per­ju­di­cats sem­pre, però ara s’ha demos­trat més que mai que la cul­tura no està prou pro­te­gida. Ens hem que­dat real­ment molt des­em­pa­rats. Ha estat la vegada on ens hem vist més des­pu­llats.” Joan Negrié remarca que s’ha fet evi­dent la situ­ació precària del sec­tor: “En totes les reu­ni­ons amb el govern, s’han pre­sen­tat números que molts des­co­nei­xien; han vist les xifres i la situ­ació tan precària en què estem; ens han vist les misèries, i no poden per­me­tre que con­ti­nuem d’aquesta manera”, explica Negrié. L’actor veu el sec­tor “com l’ase dels cops” però no vol per­dre l’opti­misme: “A par­tir d’aquí can­vi­a­ran mol­tes coses i mol­tes mane­res de fun­ci­o­nar. Vull pen­sar que la soci­e­tat farà un salt qua­li­ta­tiu. La gent cada vegada està més dece­buda i desil·lusi­o­nada, però he vist, per exem­ple al fes­ti­val FITT, la soli­da­ri­tat col·lec­tiva. Tot­hom era molt res­pectuós, generós, soli­dari, i crec que això sí que ens fa més forts davant d’una situ­ació adversa”. I rebla: “Hi ha molta gent que ho ha pas­sat molt mala­ment, i som nosal­tres matei­xos, la soci­e­tat, qui ha d’aju­dar que això millori; els polítics no ho estan fent, som nosal­tres que hem d’anar a la com­prar a la botiga del barri, i no a Ama­zon, i som nosal­tres que hem d’anar a una sala petita de tea­tre. Si no ho fem nosal­tres, els polítics no ens ompli­ran els tea­tres, ni els cine­mes ni els museus.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor