El dossier

JORDI ANTIGA

DIRECTOR DE L'INSTITUT LA GARROTXA (OLOT)

“Ha aflorat la falta d’inversió acadèmica”

FALTA DE RECURSOS
“No és factible resoldre en sis mesos el que no s’ha fet en una dècada”

El curs pas­sat, amb la irrupció del coro­na­vi­rus, es va con­ver­tir en l’exa­men més difícil d’orga­nit­zar per a Jordi Antiga, que fa sis anys que diri­geix l’Ins­ti­tut La Gar­rotxa d’Olot: “Pri­mer, el tele­tre­ball. Som més de 1.200 alum­nes i 117 pro­fes­sors, a banda del per­so­nal de suport. En total unes 1.400 per­so­nes que con­vi­uen en tres àmbits edu­ca­tius amb fun­ci­o­na­ments i dinàmiques dife­rents: ESO, bat­xi­lle­rat i CCFF. No va ser fàcil poder arri­bar a tot­hom i sis­te­ma­tit­zar el model de tre­ball i de gestió telemàtica. Sort que no partíem de zero, ja teníem des de fa anys la pla­ta­forma edu­ca­tiva Moodle i el sis­tema de gestió i-educa en ús, a part d’una bona infra­es­truc­tura de comu­ni­ca­ci­ons. De cara a aquest curs, vam haver de ges­ti­o­nar l’entrada esgla­o­nada i per acces­sos dife­rents dels cin­quanta-sis grups que tenim, dife­ren­ci­ant recor­re­guts i espais per a cada nivell edu­ca­tiu, acci­ons de tuto­ria, dis­tri­bució i ús d’hidro­gel... Ara, el que és com­plex és ges­ti­o­nar els con­ti­nus con­fi­na­ments de grups, que fan que haguem d’anar alter­nant el model pre­sen­cial amb el semi­pre­sen­cial i a distància. I també és com­pli­cat orga­nit­zar els can­vis nor­ma­tius que genera la situ­ació.” Pre­ci­sa­ment, li agra­da­ria tenir ordres més clares del govern: “Entenc que la situ­ació és com­plexa i l’orga­nit­zació, també, però seria bo més clare­dat i poder fer les coses fàcils. Tenim un sis­tema cada vegada més car­regós, tot el dia estem fent ges­ti­ons i pape­rassa.” Quant a recur­sos “mai són sufi­ci­ents, però són finits i s’han de pri­o­rit­zar”: “La situ­ació va ser impre­vi­si­ble i cal sumar-hi una falta d’inversió en el sis­tema edu­ca­tiu de fa molts anys que ara està aflo­rant, però que és fruit de molts anys d’infra­fi­nançar el sis­tema edu­ca­tiu. Cal inversió i con­sens. No és fac­ti­ble resol­dre en sis mesos el que no s’ha resolt en una dècada. Ara hi ha alguns pro­jec­tes que rever­ti­ran part d’aques­tes man­can­ces, com l’acce­le­ració del pla d’edu­cació digi­tal i la minsa dotació de pro­fes­so­rat per la situ­ació de covid, però cal pre­veure’n la con­tinuïtat i la sos­te­ni­bi­li­tat, i ara mateix no són sufi­ci­ents per a la nova nor­ma­li­tat. En els pro­pers anys, cal­dria actu­a­lit­zar els equi­pa­ments i els espais i faci­li­tar als docents un pla de for­mació més fac­ti­ble que l’actual, i això com­porta temps i diners. Una altra cosa impres­cin­di­ble, i que dar­re­ra­ment crec que ens està fal­tant, és poder tre­ba­llar en pro­jec­tes clars a mitjà i llarg ter­mini.”

En aquests moments, l’Ins­ti­tut impar­teix un 50% de les clas­ses telemàtica­ment, un sis­tema que ha rebut bona res­posta per part dels pares i dels alum­nes i que està sent efec­tiu “gràcies a l’esforç i a la impli­cació de la majo­ria de pro­fes­sors i alum­nes”. Sobre l’efec­ti­vi­tat, explica: “Res és igual que quan es pot man­te­nir con­tacte directe, però cada vegada n’apre­nem més i apro­fi­tem millor els recur­sos digi­tals. Cal tenir en compte, també, el tipus de matèria. No és el mateix fer una classe en línia de filo­so­fia de bat­xi­lle­rat que una de mecànica a cicles.” Un dels obs­ta­cles, però, ha estat la falta d’ordi­na­dors: “Tenim un nom­bre impor­tant d’alum­nes sense ordi­na­dor i con­nec­ti­vi­tat. El curs pas­sat, es va solu­ci­o­nar dei­xant-los ordi­na­dors de l’ins­ti­tut, i l’Ajun­ta­ment va faci­li­tar les con­nec­ti­vi­tats que no va poder resol­dre Edu­cació. Ara la situ­ació és dife­rent, quan tenim grups con­fi­nats és difícil poder tenir ordi­na­dors per a tot­hom, perquè els neces­si­tem a les aules per a la resta d’alum­nes. Ara mateix ja han arri­bat els equips de con­nec­ti­vi­tat MIFI per als alum­nes que en reque­rien i estem en espera d’ordi­na­dors. Seria impor­tant, almenys, que n’arri­bes­sin per als alum­nes que no en tenen.” Una altra man­cança que han detec­tat és la pèrdua del ves­sant de soci­a­lit­zació que aporta l’ins­ti­tut: “No només a l’escola estem patint aquesta pèrdua, és en gene­ral. No obs­tant això, inten­tem almenys dins dels grups bom­bo­lla fer acti­vi­tats que l’afa­vo­rei­xin. Estic molt sorprès, però, de la bona res­posta i de la cons­ci­en­ci­ació de la majo­ria dels alum­nes, almenys en l’àmbit esco­lar.” Reco­neix, també, que l’any pas­sat es va per­dre temari, però creu que aquest curs en gene­ral no pas­sarà, i remarca que “la situ­ació actual ha pro­vo­cat un grau de madu­ració en molts alum­nes que pot com­pen­sar, en part, la reducció de temps que han patit”. Altres aspec­tes que cal valo­rar dels que es poden haver extret de la pandèmia són: “El crei­xe­ment per­so­nal en tots els nivells, la poten­ci­ació de les TIC, haver après a apre­ciar el que tenim i, sobre­tot, la feina que fan els docents.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor