El dossier

Maternitat sense tabús

Cada cop són més les mares empoderades que narren en primera persona les seves experiències per posar fi als silencis i també per reivindicar la maternitat com a subjecte polític

ATENCIÓ POSTPART
A la Muntsa van trigar molt a diagnosticar-li una depressió postpart profunda, tant que al final ni es podia aixecar del sofà
ESTHER VIVAS (sociòloga)
“El nou feminisme emergent té la missió de pensar en una altra maternitat i fer-la possible”
ANDREA ROS (doula i educadora maternal)
“Viure una maternitat conscient i plaent no es pot convertir en un privilegi de classe”
DOL PERINATAL
Noelia Sánchez va perdre la seva filla a les 31 setmanes, i ara acompanya mares que passen per aquest procés FECUNDACIÓ ‘IN VITRO’ Lyona ha retratat la seva experiència amb la FIV a ‘Madr¿eh?’ per evitar que altres dones se sentissin tan soles com ella
COVID-19
La pandèmia ha fet retrocedir els drets de les mares, amb moltes dones parint soles i separades dels seus nadons

De forma massa lenta i amb massa dolor pel camí, cada cop es van tren­cant més silen­cis. Cada vegada són més les mares empo­de­ra­des que per culpa o gràcies a les feri­des pròpies rela­ten les seves experiències per fer aflo­rar les rea­li­tats, els pro­ble­mes i les rei­vin­di­ca­ci­ons fora de l’àmbit domèstic i con­ver­tir la mater­ni­tat en sub­jecte polític. Mol­tes dones des­per­ten, cauen vels i els tabús es dei­xen enrere –alguns més que d’altres– per par­lar de la infer­ti­li­tat, la pèrdua peri­na­tal, la depressió post­part, la violència obstètrica, els clarobs­curs de la mater­ni­tat i la criança i, és clar, la falta d’acom­pa­nya­ment del sis­tema. Qui cuida les mares? és la pre­gunta més tabú, i hi ha mol­tes dones que s’estan dei­xant la pell per for­mu­lar-la i exi­gir res­pos­tes, for­mant-se per acom­pa­nyar com cal la mater­ni­tat i per for­mar altres pro­fes­si­o­nals, escri­vint lli­bres des dels seus àmbits d’exper­tesa o fent ser­vir les xar­xes com a camp de bata­lla.

La Muntsa Coro­mi­nas recorda que el pri­mer cop que va arri­bar a casa amb la seva filla Eira ja va plo­rar, però sabia que era nor­mal que durant dies tingués “puja­des i bai­xa­des emo­ci­o­nals”. De fet, al seu país d’aco­llida, Finlàndia, en el segui­ment ruti­nari que fan les infer­me­res mater­nals li van diagnos­ti­car baby blues, un estat de tris­tesa i can­vis d’humor que acom­pa­nya mol­tes dones les pri­me­res set­ma­nes després de l’arri­bada d’un nadó. “El pro­blema va ser que allò es va anar allar­gant i agreu­jant i ningú ho va saber detec­tar, no em sen­tia bé, però sem­pre anava tirant pilo­tes fora i em deia que tot millo­ra­ria quan la lactància fun­cionés; després, que tot seria dife­rent quan pogués dor­mir...” El punt d’inflexió va ser quan l’Eira va anar a la llar d’infants, gai­rebé amb un any i mig. La Muntsa explica: “Ja no tenia més excu­ses; sem­pre havia pen­sat que em sen­ti­ria bé quan per fi tingués temps per a mi, però no tenia esma ni per dut­xar-me, ni per cui­nar, ni per aixe­car-me del sofà; tan­cava les cor­ti­nes i em que­dava feta una bola.” Li van diagnos­ti­car tard, massa tard, una depressió post­part pro­funda. No aga­far-la a temps la va fer caure “molt avall”, explica, tot i tenir un “record difu­mi­nat” d’aque­lla època.

pri­vi­legi de classe

La van començar a medi­car amb anti­de­pres­sius i va fer cinc ses­si­ons –cur­tes i molt espa­ia­des– amb una tera­peuta. Va haver de bus­car més ajuda. Va trac­tar-se, de manera telemàtica, amb una psicòloga cata­lana espe­ci­a­lit­zada en mater­ni­tat i va entrar també en con­tacte amb l’espai de criança amb seu a Bar­ce­lona Pell a Pell. “Ens reu­nim cada dijous vir­tu­al­ment, i per a mi és un espai sagrat, on m’han permès sen­tir i expres­sar-me sense ser jut­jada, on em sento escol­tada i sé que tinc suport.” “Si no m’hagués pogut per­me­tre aques­tes dues aju­des pri­va­des no sé on seria ara”, refle­xi­ona amb pers­pec­tiva la Muntsa.

“Efec­ti­va­ment, no tot­hom es pot per­me­tre aquests suports i, per tant, viure una mater­ni­tat cons­ci­ent i pla­ent es con­ver­teix en un pri­vi­legi de classe, i això no pot ser”, refle­xi­ona la doula i edu­ca­dora mater­nal Andrea Ros. Com recorda l’autora del lli­bre Lo hago como madre­mente puedo, mol­tes de les pro­fes­si­o­nals (són majo­ritària­ment dones) que s’han for­mat per fer un bon acom­pa­nya­ment del part, el post­part i la pri­mera infància ho han fet al marge del sis­tema reglat i pagant-s’ho de la seva but­xaca: “Ni tan sols les lle­va­do­res estan for­ma­des en lactància materna. A la car­rera les hores que s’hi dedi­quen es poden comp­tar amb els dits d’una mà.” Dou­les, asses­so­res de lactància, psicòlogues peri­na­tals i tot tipus de pro­fes­si­o­nals que ofe­rei­xen els seus ser­veis per suplir les man­can­ces del sis­tema inten­ten ofe­rir tari­fes molt ajus­ta­des, però han de cobrar perquè viuen de la seva feina, la qual cosa sig­ni­fica que hi ha dones que no hi tenen accés. Això pas­sarà, adver­teix la direc­tora d’El Refugi de les Mares, fins que les ins­ti­tu­ci­ons no es facin càrrec d’aquesta edu­cació mater­nal i men­tre tots els pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris no esti­guin actu­a­lit­zats.

A Mama deso­be­di­ent. Una mirada femi­nista a la mater­ni­tat, la peri­o­dista i sociòloga Est­her Vivas ajuda a fer visi­bles temes com la infer­ti­li­tat, la pèrdua ges­ta­ci­o­nal, la violència obstètrica, la lactància i la indústria del biberó. “Vaig escriure’l el 2019, i ales­ho­res eren temes dels quals es par­lava molt poc. Actu­al­ment, i coin­ci­dint amb l’auge de la nova onada femi­nista que s’està vivint, tot de temes vin­cu­lats a la mater­ni­tat que fins fa poc eren tabús estan sor­tint a l’esfera pública, com ara l’experiència materna, la violència que massa cops envolta l’atenció sanitària, la depressió post­part, la lactància materna...” Per a Vivas, “la visi­bi­lit­zació pública d’aques­tes experiències fins fa poc vis­cu­des en l’àmbit pri­vat han permès una nova mirada per retor­nar a les mares el relat de la mater­ni­tat”. La sociòloga recorda com el femi­nisme ha tin­gut històrica­ment una relació “com­plexa” amb la mater­ni­tat, perquè “ha estat uti­lit­zada pel patri­ar­cat com un ins­tru­ment per con­tro­lar el cos de la dona i el seu destí”. “Un cop con­quis­tat el dret a no ser mares, tenim pen­dent rea­pro­piar-nos de l’experiència materna, sense renúncies, sense ide­a­lit­za­ci­ons, perquè el nou femi­nisme emer­gent té la missió de pen­sar en una altra mater­ni­tat i fer-la pos­si­ble.” “Per què hem d’esco­llir entre una mater­ni­tat patri­ar­cal, sacri­fi­cada, o una mater­ni­tat neo­li­be­ral, sub­or­di­nada al mer­cat?”, plan­teja Vivas al seu lli­bre.

La tera­peuta espe­ci­a­lit­zada en criança, infància i ado­lescència Ana Acosta es posa ella mateixa com a exem­ple. “Jo em vaig criar amb dones molt inde­pen­dents que tenien clar que les dones podíem ser a la vida el que volguéssim, però quan vaig deci­dir fer una pausa en la meva car­rera per criar els meus fills sense el suport d’una llar d’infants em vaig ado­nar que, per a mol­tes d’aques­tes dones, aquesta era una feina de segona que anava en con­tra de tot el que havia acon­se­guit el movi­ment femi­nista, era com si pogués esco­llir el que fos excepte ser mare a temps com­plet.”

LA VERI­TA­BLE ELECCIÓ

Ser mare ja no és con­si­de­rat el destí de totes les dones, i això és un avenç (seria més gran si real­ment sem­pre fos així), però al seu lli­bre La meta­mor­fo­sis de una madre: criar en una soci­e­dad patri­ar­cal y adul­tocéntrica Acosta rei­vin­dica que “la gran revo­lució” serà que totes les dones que ho vul­guin ser puguin esco­llir com fer-ho, tant des del punt de vista per­so­nal com econòmic. No és fàcil. “No tenim con­tenció de l’Estat ni ajuda per a la nos­tra rein­serció labo­ral, els per­mi­sos són con­tes de por que vul­ne­ren el dret dels nens a for­mar un vin­cle segur amb les seves mares i que posen en risc la lactància, que molts cops és vista pels altres com una gran càrrega o un moment d’esbarjo a la feina quan s’hau­ria de veure com un acte huma­ni­tari i una inversió de futur per a la salut pública”, resu­meix Acosta, que acaba sen­ten­ci­ant: “La nos­tra tasca a la llar és subes­ti­mada quan hau­ria de ser con­si­de­rada la base de la for­mació de les soci­e­tats.”

La peri­o­dista Diana Oli­ver també refle­xi­ona a Mater­ni­da­des pre­ca­rias sobre rea­li­tats invi­si­bi­lit­za­des com ara la fac­tura que la mater­ni­tat passa a la salut física i men­tal de les dones, els drets repro­duc­tius que sis­temàtica­ment són igno­rats –entre els quals el dret a la lactància– i les difi­cul­tats per tenir fills i cui­dar-los en una sis­tema que només es pre­o­cupa per allò pro­duc­tiu. “Per a mi la pre­ca­ri­e­tat no és només una qüestió econòmica, que és evi­dent que ho tra­vessa tot –explica–, sinó que també hi ha una gran pre­ca­ri­e­tat a l’hora de mater­nar, en el sen­tit de no tenir recur­sos, que no se li reco­neix el valor que té i que li falta un suport social i ins­ti­tu­ci­o­nal de veri­tat.” El pro­blema de fons, asse­nyala Oli­ver, és que la mater­ni­tat és vista “com una cosa indi­vi­dual, quan hau­ria de ser una pre­o­cu­pació social que es pugui criar d’una manera molt més digna”. “Unes vides més ama­bles, unes mater­ni­tats menys pre­ca­rit­za­des fan que sigui neces­sari inter­ve­nir en les infra­es­truc­tu­res que pro­vo­quen la pre­ca­ri­e­tat. La mater­ni­tat segueix pen­dent de solu­ci­ons més enllà dels dis­cur­sos buits sobre cures i con­ci­li­ació, si volem cons­truir un futur dife­rent.”

Per a la divul­ga­dora Alba Padró, gran refe­rent a casa nos­tra en matèria de lactància materna, és cert que hi ha molta més infor­mació sobre la mater­ni­tat i també dife­rents models de criança, i que molts temes s’han fet més visi­bles, però hi ha un pro­blema: la infor­mació hi és, però no arriba a tot­hom. Padró veu molta diferència entre “les mares mille­nial, que han nas­cut amb el mòbil sota el braç i s’ho qüesti­o­nen tot, i les que arri­ben a la mater­ni­tat més tard”. Per això, denun­cia, encara avui depèn massa de l’atzar que les dones tin­guin la infor­mació i l’atenció que neces­si­ten per estar ben ate­ses. “Cal molt reci­clatge, però em con­formo que els pro­fes­si­o­nals sàpiguen deri­var i no diguin baja­na­des com ara que el nadó ha d’estar cinc minuts a cada pit, una cosa que encara se sent avui en dia en mol­tes con­sul­tes”, posa com a exem­ple. Pel que fa als tabús, Padró opina que on més s’ha avançat és en el tema de la pèrdua peri­na­tal. “A Cata­lu­nya estem molt avançats, els pro­fes­si­o­nals s’han posat les piles i els hos­pi­tals tenen uni­tats espe­ci­als per a dol i grups de dol, però soci­al­ment també es nota el canvi. Fa poques set­ma­nes el fut­bo­lista Cris­ti­ano Ronaldo i la seva dona Geor­gina van per­dre un dels fills que espe­ra­ven i ho van fer públic, això fins fa poc era impen­sa­ble.”

La Noe­lia Sánchez és mare de tres fills. El pri­mer, la Cora, va morir durant la set­mana 31 de l’embaràs. “Fa onze anys, quan em van dir que no tenia batec vaig pen­sar que era l’única per­sona al món a qui li pas­sava una desgràcia com aquesta. Tot i que un de cada qua­tre emba­ras­sos no aca­ben amb un nadó viu, és una rea­li­tat de la qual encara avui no es parla perquè fa massa mal.” La Noe­lia va patir aquesta “llei del silenci”, encara més mar­cada fa una dècada, i també la falta de for­mació i empa­tia de molts pro­fes­si­o­nals sani­ta­ris. “El tracte hos­pi­ta­lari va ser hor­ri­ble, ara sé que se’n diu violència obstètrica, però lla­vors no, només sabia que no m’aju­dava gens sen­tir mal física­ment ni haver-me de bara­llar per poder aco­mi­a­dar-me de la meva filla.”

El dolor és “esquinçador”, i la Noe­lia sap que res el pot evi­tar, però també té molt clar que un bon acom­pa­nya­ment pot acon­se­guir que no es con­ver­teixi en un trauma. A això ha dedi­cat la seva vida després de per­dre la Cora. Era tre­ba­lla­dora social i es va for­mar com a doula i també com a tera­peuta Ges­talt. “Ella va venir perquè jo fes això”, asse­gura. Amb el seu pro­jecte, Cor a Cor, amb espai físic a Bar­ce­lona, acom­pa­nya altres famílies amb emba­ras­sos trun­cats i també forma pro­fes­si­o­nals perquè sàpiguen aten­dre-les i donar-los el suport que neces­si­ten. “Fa uns anys érem qua­tre dones picant pedra i cons­ci­en­ci­ant, era un ter­reny on ningú volia entrar, i en els últims qua­tre anys hi ha hagut can­vis i, per exem­ple, cada cop hi ha més espais als cemen­ti­ris per als nadons que no han pogut viure, que és fantàstic, tot i que cal molt més per res­pec­tar les neces­si­tats reals de les famílies i els seus fills.”

La Noe­lia creu que s’ha fet molta feina per arri­bar a les famílies que han per­dut un fill. “Això s’està acon­se­guint. Hi ha famílies que són ben deri­va­des i fins i tot con­tac­ten amb mi abans d’haver d’inter­rom­pre l’embaràs, quan tenen un diagnòstic incom­pa­ti­ble amb la vida, però ara el veri­ta­ble repte és arri­bar a les que no ho han vis­cut, així és com es tren­quen els tabús.” Per sobre de tot, el que sent aquesta mare és que “les famílies afec­ta­des han per­dut la por de par­lar i quei­xar-se”. “Fa anys que faig xer­ra­des, i si parlo de la Cora mol­tes més mares s’atre­vei­xen a par­lar dels seus casos i ano­me­nar les coses pel seu nom, hi ha un efecte dominó.” La Noe­lia des­taca que a Cata­lu­nya “tenim sort” perquè som “molt pio­ners” en l’atenció a la pèrdua peri­na­tal.

Cada cop són més les dones que després de ser mares –o quan s’enfron­ten al moment de ser-ho– obren els ulls i s’ado­nen del munt de silen­cis que encara envol­ten tan­tes rea­li­tats rela­ci­o­na­des amb l’embaràs, el part, el post­part i la criança. Amb la seva experiència per­so­nal i fent-se valer dels seus conei­xe­ments, d’àrees d’exper­tesa molt diver­ses, escri­uen assa­jos, novel·les, còmics, fan denúncies a través de les xar­xes, creen ini­ci­a­ti­ves inno­va­do­res a Ins­ta­gram... Se saben part d’un movi­ment que fuig de la visió idíl·lica de la mater­ni­tat i comença a dir les coses pel seu nom (fins i tot cre­ant voca­bu­lari propi si cal, com les impul­so­res de Madre­bu­la­rio). En la seva última obra, Madr¿eh?, la dis­se­nya­dora gràfica Marta Puig, cone­guda amb el nom artístic de Lyona Iva­nova, retrata la seva “odis­sea” per con­ver­tir-se en mare. L’edat –gai­rebé 40 anys quan ho va començar a inten­tar– i l’endo­me­tri­osi que patia –i també que cap pro­fes­si­o­nal sani­tari l’advertís que la malal­tia podia afec­tar la seva fer­ti­li­tat– van fer que trigués qua­tre anys a que­dar-se emba­ras­sada, després d’un dolorós procés en què es va tro­bar molt sola.

SEN­SI­BI­LIT­ZAR L’ENTORN

“Hi ha molt poca infor­mació i també molt poc acom­pa­nya­ment, tant per part dels met­ges com de la família i els amics, perquè la gent no acaba d’enten­dre com van els pro­ces­sos de repro­ducció assis­tida, per això vaig voler fer un lli­bre que acom­panyés les dones que han de pas­sar per una fecun­dació in vitro (FIV), parlés de què passa en cada etapa i també ajudés la gent de l’entorn a enten­dre una mica més de què va tot ple­gat.” La Marta ja és mare, però va publi­car el lli­bre abans de saber que tot aca­ba­ria bé. “Tenia molt clar que volia fer-lo, perquè veus mares amb 45 anys i pen­ses que a tu no et cos­tarà, però la majo­ria de dones han fet ser­vir la fecun­dació in vitro o l’ovo­do­nació, i com que no se’n parla, el silenci ens fa creure que podem espe­rar i que tot serà fàcil. Quan em va pas­sar a mi vaig pen­sar que volia visi­bi­lit­zar-ho i també treure el sen­ti­ment de culpa i ver­go­nya que acom­pa­nya mol­tes dones.” Quan va començar a escriure, però, es va blo­que­jar. “Sabia que el lli­bre sor­ti­ria abans que parís i pen­sava què pas­sa­ria si l’embaràs no anava bé, tot i que va arri­bar un dia que vaig fer un clic i vaig pen­sar que si per­dia el nadó ho assu­mi­ria i en par­la­ria per fer visi­ble també aquesta rea­li­tat.”

A la pre­ci­osa novel·la gràfica de Lyona hi ha dolor, hi ha humor i també molta crítica cap al sis­tema. Pri­mer, pels obs­ta­cles amb què es tro­ben totes les dones que en algun moment es plan­te­gen tenir fills, com la ines­ta­bi­li­tat econòmica, la falta d’habi­tatge o les difi­cul­tats per com­pa­gi­nar fills i feina. També es posa la lupa en l’edu­cació sexual i en el sis­tema sani­tari, ja que la falta d’atenció i infor­mació estan dar­rere de molts pro­ble­mes rela­ci­o­nats amb la fer­ti­li­tat i la mater­ni­tat. “Jo sem­pre exi­gia que em mires­sin com tenia la reserva ovàrica i com que m’ho mira­ven de forma super­fi­cial sem­pre em deien que estava bé, i a l’hora de la veri­tat tenia una reserva ovàrica ínfima”, lamenta la Marta. Amb el seu nadó entre braços, rep satis­feta els agraïments de mol­tes dones que amb Madr¿eh? se sen­ten menys soles. “Mol­tes em diuen que han rigut i plo­rat alhora.”

La covid-19 ha impac­tat amb força en l’atenció a les emba­ras­sa­des, les mares i les seves cri­a­tu­res. Dones que han parit soles sense que es res­pectés el seu dret a ser acom­pa­nya­des per qui volien, nadons sepa­rats de les seves mares i pri­vats del pell amb pell, tan vital les pri­me­res hores de vida... “La pandèmia ha fet retro­ce­dir quinze anys de drets repro­duc­tius de les dones, ha estat negligència rere negligència”, resu­meix la doula Andrea Ros. “El més greu –cons­tata– és que el pro­to­col covid dels hos­pi­tals deia explícita­ment que les dones havien d’estar acom­pa­nya­des, però si això podia ser inter­pre­tat lliu­re­ment per cada cen­tre no era un pro­to­col, sinó paper mullat.” Ara que les res­tric­ci­ons s’han rela­xat, les acti­vis­tes denun­cien que encara avui hi ha una gran dis­pa­ri­tat de cri­te­ris. Hi ha hos­pi­tals, per exem­ple, que encara no dei­xen entrar la pare­lla a l’eco­gra­fia i llocs que ja dei­xen que una doula esti­gui pre­sent al part. Un cop més, tot el que envolta la mater­ni­tat depèn de l’atzar, del pro­fes­si­o­nal i de l’equip que aten­gui en cada moment les dones. “La pandèmia ha estat molt dura, les asses­so­res de lactància tre­ballàvem de qua­tre del matí a onze de la nit ate­nent mares que s’havien que­dat soles i que patien molt. S’ha dei­xat dones amb pro­ble­mes de lactància tan­ca­des a l’habi­tació sense cap tipus d’atenció; els dei­xa­ven el men­jar a la porta”, denun­cia la divul­ga­dora Alba Padró.

La psi­quia­tra cofun­da­dora d’El Parto es nues­tro Ibone Olza (vegeu l’entre­vista que acom­pa­nya aquest repor­tatge) asse­gura que queda molt per fer per acon­se­guir una mater­ni­tat acom­pa­nyada, res­pec­tada i sos­tin­guda, però que cal cele­brar els avenços perquè “si no podem des­mo­ra­lit­zar-nos”. L’edu­ca­dora mater­nal Andrea Ros, en canvi, opina que no hi ha motius per aplau­dir. “Com en totes les llui­tes soci­als, quan s’empeny molt l’estruc­tura es mou una mica. S’està avançant, per exem­ple, en el tema de la violència obstètrica, però més enllà de la que patim a les sales de parts, hi ha una violència molt més sub­til i sistèmica, que és el dia a dia de les mares, i d’aquesta també se n’ha de par­lar.”

UNA NOVA PERSPECTIVA

La psicòloga Paola Roig és una de les autores que reivindica que és hora que les dones s’apropiïn del seu relat. “No ha importat el que nosaltres vivim i transitem [...] i quan sí que ha estat escrit, quan sí que hem pogut veure un part o un postpart en la literatura o al cine, majoritàriament ha estat narrat per homes [...] des de la seva mirada, des de la perspectiva patriarcal”, recorda a Madre, escúchate, compréndete y date lo que necesitas. En la mateixa línia que les seves coetànies, Roig destaca que hi ha molts llibres sobre el que els passa als nens però “no hi ha tanta informació sobre les mares”. “I si et pares a pensar, no té cap sentit”, perquè un nadó no existeix sense la seva mare, reflexiona.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor