El dossier

Covid-19 La pandèmia lluny de casa

El coronavirus s’ha estès per tot arreu sense aturador, superant territoris i travessant oceans. A Catalunya ens ha confinat a casa, però quin és el dia a dia dels catalans que viuen arreu del planeta? Com els ha afectat? Quines mesures han hagut de prendre? Ells mateixos ens ho expliquen

Qui de vosal­tres que ha tin­gut la pos­si­bi­li­tat de viat­jar a l’estran­ger no s’ha tro­bat amb algú que ha iden­ti­fi­cat com a català? Sigui en un país emi­nent­ment turístic, on és molt més fàcil, o a la plaça d’un poble per­dut enmig del no res, la presència de viat­gers cata­lans ha dei­xat de ser una anècdota. Bé sigui per oci, per estu­dis, per feina o perquè així ho ha vol­gut, el català és una per­sona que s’ha sabut adap­tar a un món glo­bal on les noves tec­no­lo­gies han afa­vo­rit els des­plaçaments arreu del món, o ho han fet fins ara, quan l’epidèmia del coro­na­vi­rus ha tras­bal­sat tot allò que era segur i ens sem­blava ina­mo­vi­ble. Més enllà del turisme pun­tual que des­plaça milers de per­so­nes cada any, el nom­bre de ciu­ta­dans cata­lans que deci­deix tras­lla­dar-se a viure a un altre país aug­menta. Amb dades a la mà, i segons l’Ins­ti­tut d’Estadística de Cata­lu­nya (IDES­CAT), l’1 de gener del 2020 hi havia 331.189 cata­lans repar­tits pel món, amb una espe­cial pre­di­lecció per Europa (163.838), seguida d’Amèrica (150.414), Àsia (8.395), Àfrica (5.082) i Oce­a­nia (3.460).

La nos­tra rea­li­tat, la que ens és més pro­pera, la conei­xem molt bé, però com és la que viuen els cata­lans a milers de quilòmetres de casa? Com s’han adap­tat a les mesu­res que han pres els governs per atu­rar el virus? Han estat més dures o menys que les nos­tres? Com valo­ren la res­posta de les admi­nis­tra­ci­ons i, en espe­cial, com veuen des de la distància la feina que s’ha fet a Cata­lu­nya i, de retruc, a l’Estat espa­nyol?

VIVÈNCIES PER­SO­NALS

Hem pogut con­tac­tar amb una quin­zena de per­so­nes repar­ti­des pels cinc con­ti­nents que han vol­gut com­par­tir amb nosal­tres el seu dia a dia en rea­li­tats molt diver­ses. Marçal San­martí ens raona com el fet de viure en cases a molta distància les unes de les altres i en un país tan poc poblat com Nova Zelanda pot haver afa­vo­rit una menor pro­pa­gació del virus. Marc Sal­vadó en explica que al Sene­gal el govern ha esta­blert un toc de queda i que l’ús de les mas­ca­re­tes entre la població és obli­ga­tori. A l’altra punta del món, Jaume Llabró, que viu a Tòquio, ens con­firma que les nor­mes soci­als dels japo­ne­sos, poc pro­pen­sos a donar-se la mà i amb una major consciència de la salut col·lec­tiva, han afa­vo­rit que la gent assu­meixi millor les mesu­res res­tric­ti­ves. Per la seva banda, Sergi López, des de Nova York, remarca com l’epidèmia ha apro­fun­dit en les desi­gual­tats soci­als en un país on la millor sani­tat només és a les mans de la gent amb poder adqui­si­tiu i on s’han incre­men­tat les acti­tuds racis­tes envers la comu­ni­tat asiàtica, asse­nya­lada com a res­pon­sa­ble del pri­mer focus de la pandèmia.

A l’Índia, Matilde Mir, des d’Auro­vi­lle, al sud del país, refle­xi­ona sobre el xoc que ha supo­sat la crisi sanitària i com d’un dia per l’altre milers de tre­ba­lla­dors que s’havien des­plaçat des del sud cap al nord no van poder tor­nar a casa i es van haver d’aïllar sense recur­sos. Sílvia Llo­part, a Gàmbia, refle­xi­ona sobre la neces­si­tat de tro­bar noves opor­tu­ni­tats davant d’un futur incert i en un país prèvia­ment cas­ti­gat ja per l’Ebola i la crisi pro­vo­cada per la cai­guda d’un govern man­tin­gut durant vint-i-dos anys. Des del Bra­sil, Sergi Mar­za­bal posa l’accent en les dèries “psicòpates” del pre­si­dent Bol­so­naro que con­tra tota evidència, vol mini­mit­zar l’efecte del coro­na­vi­rus i reac­ti­var el país sense les mínimes garan­ties, i Maria Pujol, des d’Austràlia, es lamenta de les reta­lla­des en la vida social i des­taca com els hos­pi­tals en cap moment s’han vist col·lap­sats per la pandèmia.

El pri­mer cas de coro­na­vi­rus es va detec­tar, segons les infor­ma­ci­ons de què es dis­posa, el mes de desem­bre pas­sat a la ciu­tat de Wuhan, a la Xina cen­tral. A Europa, el paci­ent número zero va arri­bar a França el 25 de gener. A l’hora de tan­car aquesta edició, al món hi ha 185 països que han con­fir­mat que patei­xen la pandèmia. El coro­na­vi­rus ha infec­tat 3.259.167 per­so­nes, n’ha matat 233.439 i se n’han recu­pe­rat 1.015.183.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor