El dossier

INFORME PER AL FUTUR IMMEDIAT

La revista que teniu a les mans aquesta pri­mera set­mana d’any es podria haver titu­lat Informe Case­llas sobre la dècada que arriba, perquè ha estat coor­di­nada i escrita per la peri­o­dista de La República Irene Case­llas, que ha fet durant set­ma­nes una immersió pros­pec­tiva en el futur imme­diat amb l’objec­tiu d’esbri­nar qui­nes són les línies mes­tres que ens pre­para l’esde­ve­ni­dor durant els pròxims deu anys. No estem al davant d’un dos­sier dedi­cat a fer futu­ro­lo­gia, ni ende­vi­nació, ni vati­ci­nis més pro­pis de la ciència-ficció, sinó que els repor­tat­ges i les entre­vis­tes que el lec­tor tro­barà en aquest número són pur peri­o­disme basat en rea­li­tats pos­si­bles a par­tir dels conei­xe­ments i l’exper­tesa.

Caldrà espe­rar una dècada per conèixer si aques­tes pre­vi­si­ons que pre­sen­tem a prin­ci­pis del 2020 hau­ran estat ben enca­mi­na­des, però avui dia tenim prou pis­tes, i en aquest sen­tit aquesta revista aporta mol­tes con­cre­ci­ons, que ens indi­quen que el període que inau­gu­rem cami­narà per la corda fluixa de la incer­tesa en molts aspec­tes sen­si­bles per a la sos­te­ni­bi­li­tat del món tal com el conei­xem ara. Natu­ral­ment, la huma­ni­tat sem­pre ha avançat entre boi­res, però hi ha hagut períodes en què l’espes­sor de la calitja ha permès avançar amb pas­ses més fer­mes.

En els anys que venen, doncs, que no són sinó una con­ti­nu­ació sense tren­ca­ment dels anys que hem pas­sat, con­ti­nu­a­rem afron­tant amb pre­o­cu­pació el canvi climàtic, els con­flic­tes migra­to­ris deri­vats de fac­tors geo­polítics, econòmics i també natu­rals i, espe­ci­al­ment, en el nos­tre entorn occi­den­tal, l’enve­lli­ment de la població amb les con­seqüències que té espe­ci­al­ment per a la gestió dels sis­te­mes de pro­tecció social i sani­ta­ris. No totes les incer­te­ses con­vi­den al pes­si­misme. La tec­no­lo­gia i la ciència cami­nen acce­le­ra­da­ment sobre espat­lles de gegants i les sor­pre­ses i avenços que ens ani­ran reve­lant aques­tes noves fites de la huma­ni­tat caldrà veure com rever­tei­xen en la millora de les con­di­ci­ons de vida. Con­cep­tes com rea­li­tat vir­tual i intel·ligència arti­fi­cial, que fins fa uns anys podien sem­blar extrets de pel·lícules ambi­en­ta­des en galàxies llu­nya­nes, són avui a la sala d’espera de la quo­ti­di­a­ni­tat, obrint les por­tes cap a nous debats ètics, nous rep­tes i noves espe­ran­ces en un futur imme­diat en què les màqui­nes cada cop tin­dran més importància per a uns humans que encara llui­ten per asso­lir equi­li­bris bàsics entre ells pel que fa a la dis­tri­bució de la riquesa i les rela­ci­ons de gènere.

Des de La República con­fiem que aquest número espe­cial ajudi a refle­xi­o­nar sobre l’ave­nir per poder afron­tar-lo amb algu­nes res­pos­tes i amb mol­tes pre­gun­tes que caldrà anar esca­tint per tal de garan­tir la pros­pe­ri­tat dels vuit mili­ons de con­ciu­ta­dans que es cal­cula que pobla­ran Cata­lu­nya quan acabi la dècada que ara ence­tem. Bon viatge!

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor