El dossier

Un dels països més pobres truca a la porta d’Europa

Amb l’europeista Maia Sandu al poder, Moldàvia viu moments de canvi

L’arribada a la presidència de l’europeista Maia Sandu ha suposat que aquest petit país, de només 3 milions d’habitants, miri ara cap a Europa. Moldàvia és un dels països més pobres del continent, amb una població minvada per l’emigració, una economia molt vulnerable i un alts nivells de corrupció. Ara, un 50% de la ciutadania dona suport a l’adhesió a la UE, mentre que un 33% està en contra i mira cap a Rússia, segons el Baròmetre d’Opinió Pública. Situat entre Romania i Ucraïna, Moldàvia viu un etern debat entre l’est i l’oest, Europa o Rússia. Per al Kremlin, Moldàvia és un país estratègic, de manera que Vladímir Putin, amb la seva política expansionista, intenta mantenir la seva influència sobre les antigues repúbliques soviètiques, com s’ha demostrat amb el darrer episodi de la guerra del gas. Els intents de Chisinau d’anar-se acostant de mica en mica a la Unió Europea han suposat que Moscou li vengui molt més car el gas, en comparació amb els preus que ofereix a Bielorússia o a la mateixa Sèrbia.

La Unió Europea no ha donat grans esperances d’adhesió a Moldàvia, que encara ha de posar en marxa una sèrie de reformes polítiques, econòmiques i judicials. Tot i això, Brussel·les –que l’estiu passat va lliurar al país un paquet de recuperació econòmica sense precedents d’uns 600 milions d’euros– tracta de mantenir lligams estrets i de col·laboració amb el govern moldau.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor