Experiències

11. Montseny

Una escola de natura

La silu­eta del Mont­seny emmarca des de dife­rents pers­pec­ti­ves les comar­ques on s’aixeca: la Selva, Osona i el Vallès Ori­en­tal. La faci­li­tat per acce­dir-hi i la seva pro­xi­mi­tat a llocs molt poblats fa que aquest parc natu­ral sigui un dels més visi­tats de Cata­lu­nya, fins el punt que en oca­si­ons hi ha veri­ta­bles aglo­me­ra­ci­ons al seu entorn. Per això el 2018 es va posar en marxa des de la Dipu­tació de Bar­ce­lona –res­pon­sa­ble de la seva gestió jun­ta­ment amb la Dipu­tació de Girona– un ser­vei de trans­port públic per acce­dir-hi, amb dues línies d’auto­bu­sos que sur­ten des de Sant Celoni i que por­ten els visi­tants fins a dos punts emblemàtics: la vall de Santa Fe i Font­mar­tina. Des d’allà es pot triar entre els ombro­sos iti­ne­ra­ris que van fins a indrets de gran interès pai­satgístic com el turó de l’Home i les Agu­des, els Empe­drats, el turó de Morou o el pantà de Santa Fe.

A part de ser font d’ins­pi­ració per a artis­tes i intel·lec­tu­als, i motiu d’estudi per a científics, el parc és una gran escola de natura. Té dos cen­tres de docu­men­tació i nom­bro­sos cen­tres i punts d’infor­mació dis­tribuïts per dife­rents espais, a més a més d’un gran nom­bre d’iti­ne­ra­ris senya­lit­zats, pas­se­ja­des guia­des, rutes tea­tra­lit­za­des inclu­si­ves, equi­pa­ments pedagògics i cul­tu­rals, esco­les de natura, àrees d’acam­pada i d’esplai, allot­ja­ments... fins i tot un circ, el Circ Cric, a Sant Esteve de Palau­tor­dera. L’extra­or­dinària riquesa ecològica del massís, on es poden estu­diar una gran vari­e­tat d’hàbitats dels eco­sis­te­mes medi­ter­rani, atlàntic i euro­si­berià, l’ha con­ver­tit en un refe­rent de l’edu­cació ambi­en­tal. De fet, l’any 1978 s’hi va inau­gu­rar l’Escola de Natura de can Lle­o­nart, la pri­mera d’aques­tes carac­terísti­ques a Cata­lu­nya, gràcies a un acord entre la Dipu­tació de Bar­ce­lona, la UB i el Zoo de la ciu­tat. Només els cinc pri­mers anys, més de 55.000 alum­nes cata­lans –entre ells 1.500 uni­ver­si­ta­ris– van pas­sar per l’escola, amb un equip d’edu­ca­dors entu­si­as­tes que s’allu­nyava de la teo­ria i cer­cava una experiència més directa, pràctica i viven­cial per apren­dre a conèixer i esti­mar la natura.

El parc, a més, també té un ric patri­moni històric, des l’estela megalítica ori­gi­nal de la Sitja del Llop fins a l’ermita romànica de Sant Marçal, pas­sant per la for­ti­fi­cació ibèrica de Montgròs o el cas­tell de Mont­so­riu, la for­ta­lesa gòtica més impor­tant de Cata­lu­nya. Tot això sense obli­dar el tes­ti­moni de la vida rural pas­sada que han dei­xat nom­bro­ses masies, ja que l’agri­cul­tura a les pla­nes i els apro­fi­ta­ments fores­tals i la rama­de­ria a les parts altes del massís van ser les bases econòmiques del Mont­seny fins ben entrat el segle XX.

L’APUNT LITERARI
MARIÀ MANENT
El vel de Maia. Dietari de la Guerra Civil (1936-1939)
“Després de reposar un moment a la Font de l’Oreneta -que coses han passat d’ençà que, ara fa un any, s’inaugurava!-, ens arribem al Molí de Rusquelles, abrigat de pollancres. Veiem el gorg, l’aigua blanca i brogidora entre les pedres grises, o tranquil·la, verda, clapejada d’ombres menudes, sota els verns i els avellaners. Entre els conreus, els iris o lliris de marge drecen la seda fina, miniada i lluent com una gran papallona.”
Informació Any de declaració: 1977 Categoria: parc natural Superfície: 31.063,9 ha Situació: abasta divuit municipis entre les comarques d’Osona, el Vallès Oriental i la Selva. Més informació al telèfon 938 475 102 https://parcs.diba.cat/web/montseny

RESERVA DE LA BIOSFERA

El parc natural del Montseny va ser declarat Reserva de la Biosfera dins el programa MAB (Man and Biosphere) de la UNESCO l’abril de 1978. Les reserves de la biosfera són zones formades per ecosistemes terrestres, marins i costaners on es treballar per conciliar la conservació de la biodiversitat amb el seu ús sostenible, el desenvolupament econòmic, la investigació i l’educació. La població local i les activitats econòmiques que es desenvolupen al massís van fer que l’any 2014 s’ampliés l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny fins a 50.166 hectàrees, un territori amb una població de 51.760 habitants, fet que suposa un repte per a la seva gestió.

El tritó, en perill crític

El tritó del Montseny (Calotriton Arnoldi) és una espècie endèmica d’aquest massís que es troba en perill crític per culpa del canvi climàtic. Viu en torrents d’aigua freda i poc humanitzats, i si augmenten les sequeres serà difícil que sobrevisqui. Un projecte Life de la UE en fa un seguiment i encara que les poblacions són estables cal protegir torrents i boscos de ribera perquè no desaparegui.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor