Experiències

04. Massís del Pedraforca

Muntanya emblemàtica

El Pedra­forca és una de les mun­ta­nyes més emblemàtiques de Cata­lu­nya: la seva forma pecu­liar la con­ver­teix en una silu­eta única reta­llada con­tra el cel del Ber­guedà. És sor­pre­nent la forma dels dos cims, els polle­gons, units per l’enfor­ca­dura, però també ho és tot el massís, que s’aixeca en una àrea rela­ti­va­ment petita i que té una geo­lo­gia pecu­liar i de gran interès, tes­ti­moni de la for­mació dels Piri­neus. La ciència ha reve­lat els secrets del Pedra­forca –els dos polle­gons són bar­res calcàries ver­ti­cals, men­tre que l’enfor­ca­dura està for­mada per un altre tipus de roca que s’ha ero­si­o­nat més– però durant segles la ima­gi­nació humana va gene­rar lle­gen­des per expli­car una forma tan estra­nya. Una diu que, en l’anti­gui­tat, hi havia un gran cas­tell dalt de la mun­ta­nya, però el senyor que hi vivia no era altre que el dimoni. Els veïns dels pobles pro­pers, espan­tats per la seva influència, van implo­rar ajuda a una anci­ana que els va fer tan­car-se a casa i resar. Tres dies i tres nits després, i havent sen­tit fres­ses hor­ri­bles i tre­mo­lors de terra, el cas­tell havia des­a­pa­re­gut i s’havia con­ver­tit en les tar­te­res de l’enfor­ca­dura. També s’ha rela­ci­o­nat sovint la mun­ta­nya amb les brui­xes i una altra lle­genda diu que va ser sant Miquel qui va tallar-la per la mei­tat per espan­tar-les. Amb els segles, la màgia d’aquest indret es va con­ver­tir en atrac­tiu per a excur­si­o­nis­tes, tot i que pujar dalt de tot no és pre­ci­sa­ment fàcil: els des­ni­vells són impor­tants i cal saber tècni­ques d’esca­lada. També hi ha, però, molts iti­ne­ra­ris i excur­si­ons que es poden fer al seu vol­tant per apre­ciar tota la bellesa natu­ral i cul­tu­ral de l’entorn.

La neces­si­tat de pre­ser­var aquest espai es va començar a fer evi­dent en el pri­mer terç del segle XX, en paral·lel a l’aug­ment de la pressió sobre el ter­ri­tori amb l’explo­tació de mines de lig­nit –una vari­e­tat del carbó– al ves­sant sud del massís. La pri­mera pro­posta ofi­cial de pro­tecció va ser el 1932 per part de la Gene­ra­li­tat i el 1963 se’n va fer un altre intent, però no va ser fins al 1982, amb la recu­pe­ració de l’auto­no­mia, que es va decla­rar com a paratge natu­ral d’interès naci­o­nal, una fórmula que per­met vet­llar per l’espai i també regu­lar els seus usos agrícoles i rama­ders tra­di­ci­o­nals. Al massís hi ha diver­sos hàbitats que estan con­si­de­rats d’interès comu­ni­tari, com ara les pine­des de pi negre, el mato­llar de ginebró, alguns prats de dall i alpins i comu­ni­tats d’orga­nis­mes que viuen en roques. Hi ha diver­ses zones d’interès botànic, com ara la baga del Gre­so­let, un bosc for­mat per faig, pi roig i avet amb cla­pes impor­tants de bosc madur i amb arbres de grans dimen­si­ons.

L’APUNT LITERARI
JOSEP PUNSOLA I VALLESPÍ
Pedraforca (1944)
“M’espera la baixa terra, / lluita irada de l’avenc, / desferra contra desferra. / Oh, beneït Tu, que em dónes / llum d’uns instants sense reixa, / sense foscor, sense llimbs, / on el pensament no es corca. / Abans que me’n torni, deixa / que adori les llums dels cims, / i la del teu, Pedraforca!”
Informació 
Any de declaració: 1982 
Categoria: paratge natural d’interès nacional 
Superfície: 1.750,7 ha 
Situació: a cavall de les comarques del Berguedà i l’Alt Urgell, als municipis de Saldes i Gósol. El Centre d’Informació i Interpretació es troba a Saldes (93 825 80 46) http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/pedraforca

Isards, els senyors dels cims

Veure els isards enfilats a les roques i desafiant el buit és una de les experiències que es poden gaudir al Pedraforca i la serra del Cadí, on aquests animals de banyes en forma de ganxo senyoregen pels cims més alts quan arriba l’estiu. Altres mamífers del massís són l’esquirol, la guineu, la marta, la mustela... però aquests són més cars de veure. També hi ha una gran quantitat d’aus, entre les que destaquen l’esquerp gall fer i el picot negre. Entre els amfibis del parc hi ha el tritó pirinenc i la salamandra, i de rèptils es pot trobar el perillós escurçó. Pel que fa a la flora, el Pedraforca és l’únic lloc del Pirineu on es pot veure –i només escalant– la falguera Woodsia pulchella, que creix en roques calcàries d’alta muntanya i que és molt rara a tot el món.

Inspiració per a Picasso

La primavera i l’estiu del 1906, el jove Pablo Picasso va viatjar fins al poble de Gósol, a la banda oest del Pedraforca, enmig d’una crisi creativa. Allà, acompanyat per la seva parella Fernande Olivier –a la imatge, un retrat d’aquell any– va recuperar la inspiració i les ganes d’experimentar, que el van portar cap al cubisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.