Experiències

02. Alt Pirineu

Paisatges imponents

A cavall de les comar­ques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, el parc natu­ral de l’Alt Piri­neu és el més gran de Cata­lu­nya i ofe­reix una diver­si­tat extra­or­dinària de pai­sat­ges: ser­ra­la­des amb les mun­ta­nyes més altes (la Pica d’Estats, amb 3.143 m), valls molt ben con­ser­va­des i la major quan­ti­tat de bos­cos madurs de tot el país. Des del 2018, forma part de la marca comuna del Parc Piri­nenc de les Tres Naci­ons, jun­ta­ment amb el parc natu­ral regi­o­nal dels Piri­neus Ari­e­jans (admi­nis­tració fran­cesa) i els parcs natu­rals del Coma­pe­drosa i Sor­teny (Andorra). Es tracta d’una de les zones trans­fron­te­re­res pro­te­gi­des més grans d’Europa, un espai dels Piri­neus espe­ci­al­ment ben con­ser­vat i amb una gran bio­di­ver­si­tat. Per exem­ple, només aquí es con­ser­ven algu­nes pobla­ci­ons de la sar­gan­tana palla­resa, espècie endèmica pro­te­gida. A banda d’això, el parc català ja té per si mateix mol­tes espe­ci­fi­ci­tats que es poden des­ta­car, com ara el riu sal­vatge català més ben con­ser­vat, els 30 quilòmetres del tram alt de la Noguera Palla­resa, decla­rats reserva natu­ral par­cial. També té un patri­moni geològic de gran interès, amb roques de dife­rents èpoques, amb un ven­tall de 300 mili­ons d’anys (les més anti­gues de fa 540 mili­ons anys). “A més, al parc hi ha les res­tes de la que va ser la gla­cera més llarga dels Piri­neus durant la dar­rera gla­ci­ació, que arri­bava del pla de Beret a Lla­vorsí”, explica el direc­tor, Marc Gar­riga. El parc s’estruc­tura en cinc grans sec­tors: les valls d’Àneu, la vall de Cardós, la vall Fer­rera, la vall de Santa Mag­da­lena i el seu entorn, i el massís de l’Orri. Tots aquests indrets ofe­rei­xen pai­sat­ges magnífics i tran­quils, enri­quits pel patri­moni cul­tu­ral i històric que hi ha dei­xat la presència humana. De fet, a l’Alt Piri­neu la con­ser­vació del patri­moni natu­ral no està renyida amb el fun­ci­o­na­ment d’un cen­te­nar d’explo­ta­ci­ons de rama­de­ria exten­siva, de caire fami­liar, que també aju­den a la con­ser­vació dels hàbitats de prats de dall i pas­tu­res. La presència humana en aques­tes valls i mun­ta­nyes ha dei­xat un impor­tant lle­gat agro­ra­ma­der –amb nom­bro­ses bor­des, caba­nes, ple­tes, orris, murs de pedra seca...– i molta savi­esa popu­lar que es pot conèixer de prop visi­tant l’Eco­mu­seu de les Valls d’Àneu.

L’APUNT LITERARI
ANTONI MARIA ALCOVER
Diari de viatges
“Resulta que ni aquí (Alòs), ni a Isil, ni a Borén ni a Isabarri, i manco a Esterri d’Àneu, no hi ha contactes ni invasions del gascó ni llengadocià que es parlen a l’altra banda d’aqueixes muntanyes, dins França. Aqueixes crestes altíssimes són una frontera peremptòria entre el català i aquelles altres branques de la llengua d’Oc; la separació és casibé absoluta, a pesar que així mateix comuniquen els poblets d’una i altra banda.”
Informació Any de declaració: 2003 Categoria: parc natural Superfície: 79.317,21 ha Situació: a les comarques del Pallars Sobirà i l’Alt Urgell. La seu és a Llavorsí Visitants: al voltant de 315.000 visitants anuals, segons dades del 2017 http://parcsnaturals.gencat.cat/altpirineu

Estanys d’origen glacial i avencs profunds

L’estany de Certascan, amb la seva singular bellesa, és l’estany glacial més extens i profund de Catalunya, si bé al parc n’hi ha fins a 140 més. Altres elements geològics importants són els avencs, com el de la Cigalera de l’Obaga de Valeran, un dels més profunds del territori català, amb 320 m de profunditat màxima i un recorregut de 365 m que alberga elements de gran valor natural, com un llac subterrani i diverses sales de grans dimensions i galeries. Pel que fa a la flora, hi ha més de 1.500 espècies, una vintena de les quals estan amenaçades o són molt rares. Dels diferents hàbitats que es poden trobar (pinedes de pi negre, matollars d’alta muntanya, gespets, carrascars...), uns quaranta estan considerats d’interès comunitari en l’àmbit europeu.

Ossos

Al parc de l’Alt Pirineu hi ha algunes de les valls i indrets més solitaris i salvatges de Catalunya. “La seva presència és fins i tot major que al parc nacional [Aigüestortes], motiu pel qual l’os bru hi troba la tranquil·litat que necessita, i per això hi és força present.” Al parc també hi ha fins a deu territoris de trencalòs, dels quaranta de Catalunya; i hi viu una quarta part de la població ibèrica del gall fer, per posar només alguns exemples d’espècies amenaçades.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor