Experiències

SÈRIE

TRESORS NATURALS

Tresors naturals

La República comença una sèrie de vint capítols sobre els espais protegits més importants del país. Un destacat patrimoni natural i cultural que cal conèixer per poder posar en valor

Cata­lu­nya és un ter­ri­tori pri­vi­le­giat pel que fa a patri­moni natu­ral. En un país de poc més de 30.000 km² hi ha més de 700 hàbitats natu­rals o semi­na­tu­rals, que són el resul­tat d’allò que la natura fa en funció dels dife­rents tipus de sòl, la seva ori­en­tació, alti­tud o distància res­pecte al mar. Aques­tes diferències han gene­rat un mosaic de gran diver­si­tat ecològica que és també una mos­tra dels pai­sat­ges euro­peus a petita escala. Des dels bos­cos i prats alpins del Piri­neu fins a les dunes del lito­ral medi­ter­rani, pas­sant per fage­des, aigua­molls, màquies, ave­to­ses..., i sense obli­dar els cur­sos flu­vi­als o els hàbitats marins. La riquesa que tenim a l’abast ha de ser pro­te­gida i con­ser­vada.

un 32% del ter­ri­tori, pro­te­git

En aquests moments, a Cata­lu­nya hi ha un 32% del ter­ri­tori que està sota algun tipus de pro­tecció (espais del PEIN, de la Xarxa Natura 2000 i espais natu­rals de pro­tecció espe­cial). El grau de con­ser­vació més alt el tenen l’únic Parc Naci­o­nal (Aigüestor­tes) i els dife­rents parcs natu­rals que s’han anat cre­ant des dels anys vui­tanta. La República comença aquesta set­mana una sèrie de vint repor­tat­ges en què repas­sa­rem aquests tre­sors del país, indrets de gran interès biològic i geològic però també de gran bellesa pai­satgística, que ens demos­tren que a casa nos­tra tenim un magnífic ter­ri­tori per des­co­brir.

Són espais pels quals s’ha de con­ti­nuar vet­llant –des de la con­ser­vació fins a la res­tau­ració o l’ús sos­te­ni­ble–, perquè no estan exempts d’ame­na­ces. La prin­ci­pal és la pressió humana i tot el que com­porta. Els estu­dis científics demos­tren, per exem­ple, que Cata­lu­nya va per­dre bio­di­ver­si­tat, amb una dis­mi­nució del 22% de les pobla­ci­ons de 258 espècies de ver­te­brats i inver­te­brats en el període 2002-2016. Els hàbitats agra­ris, d’aigua dolça i lito­rals són els que patei­xen més regressió, com a con­seqüència directa de l’acti­vi­tat humana. La recent­ment apro­vada Agència de la Natura ha de ser­vir per millo­rar la gestió de tot aquest patri­moni natu­ral, fent com­pa­ti­ble la seva cura amb el desen­vo­lu­pa­ment econòmic del ter­ri­tori. Es tracta d’una tasca com­plexa i que genera molt de debat. De fet, ha cos­tat unes quan­tes legis­la­tu­res poder apro­var final­ment la llei que ha de posar ordre a aquesta qüestió.

L’Agència, un cop es desen­vo­lupi, ha de ser un ins­tru­ment més àgil i amb més recur­sos –com els deri­vats de l’impost al CO2– que per­meti inci­dir amb més con­tundència en la pro­tecció del medi natu­ral, una tasca que històrica­ment s’ha vist afec­tada per l’infra­finaçament i la poca capa­ci­tat d’actu­ació. El repte s’ho mereix: dels 741 hàbitats dife­rents que hi ha a Cata­lu­nya, 94 estan con­si­de­rats d’interès comu­ni­tari per la Unió Euro­pea, ja sigui perquè estan amenaçats, perquè tenen una dis­tri­bució reduïda o perquè són espe­ci­al­ment repre­sen­ta­tius. La bio­di­ver­si­tat cata­lana es tra­du­eix en més de 400 espècies d’ani­mals ver­te­brats, més de 10.000 espècies d’ani­mals inver­te­brats i més de 4.000 plan­tes vas­cu­lars. En con­cret, Cata­lu­nya té dotze vega­des més hàbitats d’interès comu­ni­tari per uni­tat de superfície que el con­junt d’Espa­nya, sis vega­des més que Itàlia, tres vega­des més que Por­tu­gal, tretze vega­des més que França, catorze més que Suècia i la Gran Bre­ta­nya i quinze més que Ale­ma­nya. La sèrie sobre els espais pro­te­gits que comen­cem aquesta set­mana ens apro­parà a aquests indrets pri­vi­le­gi­ats on es con­ser­ven espècies rares i amenaçades, i on també es pot gau­dir de pai­sat­ges irre­pe­ti­bles, resu­mint per als lec­tors els seus prin­ci­pals atrac­tius. Serà un pas­seig per un patri­moni natu­ral que tenim a prop, ara que la crisi sanitària del coro­na­vi­rus ens ha por­tat a qüesti­o­nar-nos en quin model de soci­e­tat volem viure. Ja fa temps que els experts estan avi­sant que la salut humana depèn, en gran part, del bon estat dels sis­te­mes natu­rals. No és exa­ge­rat dir que la base per evi­tar futu­res pandèmies depèn, entre altres mesu­res, de reduir la des­trucció i la sobre­ex­plo­tació dels sis­te­mes natu­rals.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor