El dossier

ELISABETH REIXACH

PROFESSORA D'IDIOMES (BANYOLES)

“Crec que d’ara endavant es reforçarà molt l’ensenyament en línia”

EDUCACIÓ EN LÍNIA
“Els alumnes ho consulten tot digitalment de manera natural i es troben molt còmodes davant d’una pantalla”

Aquesta pro­fes­sora té una escola d’idi­o­mes a Banyo­les que fun­ci­ona des de fa vint anys, però per a ella aquest any, sense cap mena de dubte, ha estat el més difícil de tots.

Com es van viure els dies pre­vis i els pri­mers dies de les res­tric­ci­ons?
Nosal­tres no sabíem exac­ta­ment què ens queia al damunt. Alguns pro­fes­sors comen­ta­ven que tot era molt greu, però no ima­ginàvem que deu mesos més tard encara estaríem immer­sos en aquest pro­blema.
Com va reac­ci­o­nar aquell diven­dres 13 de març, quan li van dir que no es podien fer clas­ses pre­sen­ci­als?
Aquell diven­dres va ser molt caòtic, no arri­ba­ven notícies clares de com afec­tava les empre­ses d’ense­nya­ment extra­es­co­lar i de for­mació, tot era mit­jançant ter­ce­res veus... Malau­ra­da­ment, en aques­tes dar­re­res res­tric­ci­ons ha pas­sat el mateix, tot i que aquest cop ens ha aga­fat pre­pa­rats.
Aquell cap de set­mana va ser molt impor­tant per poder con­ti­nuar, doncs…
Sí, era el moment de pen­sar com adap­tar-nos per con­ti­nuar actius i, gràcies al fet que tinc fills joves amb conei­xe­ments tec­nològics molt millors que els meus i molt ave­sats a fer ser­vir les xar­xes soci­als, vam deci­dir seguir una estratègia mit­jançant la pla­ta­forma Goo­gle Class­room, cre­ant grups de What­sApp i uti­lit­zant ser­veis de vide­o­te­le­fo­nia com el Goo­gle Meet  o l’Skipe... Era impor­tant crear una estruc­tura vir­tual igual a l’estruc­tura pre­sen­cial que exis­teix a l’escola.
Amb quins pro­ble­mes es troba l’escola i quina és la solució?
Els pro­ble­mes tècnics, tot i ser-hi, no han atu­rat el fun­ci­o­na­ment i s’han ofert alter­na­ti­ves per a aque­lles per­so­nes que tenien pro­ble­mes de con­nec­ti­vi­tat. El com­pli­ment de les mesu­res de segu­re­tat s’ha con­ver­tit en una inèrcia, que avui, tot i l’esforç que ha repre­sen­tat, es pot fer bé i tot­hom el res­pecta. Els pro­fes­sors, des del pri­mer dia de res­tric­ci­ons, es van adap­tar a tots els can­vis, i això ha estat bàsic per con­ti­nuar fun­ci­o­nant. Res­pecte a l’alum­nat, hi ha hagut més vari­a­bles; alguns adults s’han vist afec­tats per un excés de feina a causa de la pandèmia i han hagut de ple­gar; d’altres no volien rebre clas­ses telemàtiques, ja que pre­fe­rei­xen les clas­ses pre­sen­ci­als; també hi ha alguns pares d’alum­nes que han tin­gut pro­ble­mes de feina i que han hagut de reduir des­pe­ses... Els pro­ble­mes ens han por­tat a una nova experiència, que ens ha fet inte­grar noves estratègies d’ense­nya­ment. El mes de novem­bre pas­sat, vaig fer un curs impar­tit per Cam­bridge per millo­rar les clas­ses en línia i aquests conei­xe­ments els he pas­sat a tot l’equip; aquest curs es basa a saber opti­mit­zar els infi­nits i bons recur­sos telemàtics que hi ha dis­po­ni­bles per a l’ense­nya­ment.  De fet, estem sem­pre en cons­tant reci­clatge.
Creu que el tema de l’edu­cació en línia ha vin­gut per que­dar-se?
Jo l’he des­co­bert com a pro­fes­sora acci­den­tal­ment per les cir­cumstàncies, però penso que la com­bi­nació de clas­ses pre­sen­ci­als i telemàtiques és bona, ja que si bé a la classe pre­sen­cial hi ha un con­tacte real entre els mem­bres del grup, la solució telemàtica et per­met l’accés i l’expo­sició dels recur­sos més recents d’ense­nya­ment de forma imme­di­ata, una relació dife­rent entre els alum­nes i el pro­fes­sor i, curi­o­sa­ment més par­ti­ci­pació per part de tots els mem­bres. Els alum­nes, majo­ritària­ment, estan molt ave­sats a uti­lit­zar les xar­xes soci­als, ho con­sul­ten tot digi­tal­ment de manera natu­ral i es tro­ben molt còmodes davant d’una pan­ta­lla, en cap cas és un pro­blema; també hi ha un per­fil d’alumne, més aviat tímid, que davant d’una pan­ta­lla es mos­tra més pro­per i recep­tiu. De fet, en els grups de clas­ses en línia la imatge del pro­fes­sor és més pro­pera, i si s’esta­bleix una bona cohesió de grup, es crea una com­pli­ci­tat entre els par­ti­ci­pants que no es dona de la mateixa manera a la classe pre­sen­cial. Més enllà de la pandèmia, crec que es reforçarà molt l’ense­nya­ment en línia per donar altres opci­ons i alter­na­ti­ves.
Heu pogut dis­po­sar d’alguna ajuda per part de l’Ajun­ta­ment, la Gene­ra­li­tat o l’Estat?
Sí, hem pogut dis­po­sar de l’ajuda que ha ofert l’Estat i també d’una petita ajuda per part de l’Ajun­ta­ment, tot i que són insu­fi­ci­ents, ja que aquesta pandèmia ha afec­tat la matri­cu­lació de dos cur­sos esco­lars i és molt pro­ba­ble que també per­ju­di­qui una ter­cera matri­cu­lació. Ara hi ha un ajut per part de la Gene­ra­li­tat per a totes les empre­ses que ens dedi­quen als extra­es­co­lars i per a les acadèmies de for­mació. A mitjà ter­mini, hau­rem de veure si totes aques­tes aju­des han estat sufi­ci­ents per a tot ple­gat, ja que les pèrdues per als autònoms han estat molt impor­tants i a hores d’ara ja han tan­cat molts nego­cis.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor