Experiències

06. L’Albera

La serra de la frontera

Arran del Trac­tat dels Piri­neus, el 1659, els repre­sen­tants de les monar­quies espa­nyola i fran­cesa van deci­dir que la carena de la serra de l’Albera es con­vertís en la fron­tera entre els dos estats que ha per­du­rat fins ara, dei­xant els ter­ri­to­ris de la Cata­lu­nya nord a mans de França. Aquesta serra, que va del Pertús al mar i que separa les pla­nes de l’Empordà del Ros­selló, és l’últim tram dels Piri­neus i té un inne­ga­ble valor natu­ral i cul­tu­ral. El 1986, la Gene­ra­li­tat va deci­dir pro­te­gir-ne la part cata­lana, el ves­sant sud, amb la cate­go­ria de paratge natu­ral d’interès naci­o­nal. Els poc més de 20 quilòmetres de lon­gi­tud que sepa­ren els dos extrems de l’Albera inclo­uen una gran diver­si­tat d’hàbitats, des dels prats de mun­ta­nya i els roquis­sars de les parts més altes, pas­sant per fage­des, rou­re­des, alzi­nars, sure­des, bro­lles i con­reus, fins arri­bar als penya-segats tocant al mar, a Port­bou i Colera. Una de les carac­terísti­ques de la serra és la seva hidro­lo­gia, amb estanys, prats humits i bas­ses, on con­vi­uen una gran vari­e­tat d’inver­te­brats i amfi­bis. També hi ha rius on es poden tro­bar 12 espècies de pei­xos, així com llúdri­gues que hi han estat rein­troduïdes. De les espècies vege­tals, n’hi ha diver­ses de pro­te­gi­des, com ara el boix grèvol i el teix, així com algu­nes orquídies, mol­ses i fal­gue­res. També hi ha una gran quan­ti­tat d’ocells, alguns de tan espec­ta­cu­lars com ara la majes­tu­osa àguila dau­rada i l’àguila cua­bar­rada. Les 51 espècies detec­ta­des de mamífers també són un valor impor­tant, des­ta­cant espe­ci­al­ment la presència de rat­pe­nats, de què alguns són rars i mos­tren el bon estat dels bos­cos on habi­ten. Hi ha pobla­ci­ons de muflons, cabi­rols i dai­nes pro­ce­dents de rein­tro­duc­ci­ons en zones veïnes, i entre els carnívors hi ha gui­neus, fagi­nes, gene­tes i gats sal­vat­ges. Tot aquesta riquesa –que s’ha con­ser­vat sobre­tot perquè dins del paratge no hi ha cap pista asfal­tada– es com­ple­menta amb un impor­tant patri­moni històric i cul­tu­ral, ja que a l’Albera han dei­xat la seva empremta grups humans des de la pre­història. Als seus peus hi ha la con­cen­tració de monu­ments megalítics –dòlmens i men­hirs– més impor­tant de Cata­lu­nya, i no s’ha d’obli­dar un impor­tant lle­gat en art romànic, que té el seu màxim expo­nent a l’antic mones­tir bene­dictí de Sant Quirze de Colera. Final­ment, també té importància en la memòria històrica recent: va tenir dos dels prin­ci­pals pas­sos de sor­tida dels exi­li­ats després de la Guerra Civil: la Jon­quera i Port­bou. Així, els dar­rers dies de gener del 1939 i els pri­mers de febrer, tota la zona es va omplir de milers de per­so­nes que volien cre­uar la rat­lla fron­te­rera per tal de fugir de l’ofen­siva fran­quista.

L’APUNT LITERARI
MARIA ÀNGELS ANGLADA
Tardor a Requesens. Arietta (1996)
“Ja ho sé que és una treva, que els dits llargs de l’hivern tornaran cendra grisa les fulles dels aurons que trepitja el senglar. Però ara cacem l’instant, quan el sol del migdia encén el brancam d’or, i escalfa les petites mans que es clouen felices damunt castanyes tendres i esguards adults que es clouen sobre el tendre record.”
Informació Any de declaració: 1986 Categoria: paratge natural d’interès nacional Superfície: 4.207 ha. Situació: a l’Alt Empordà, als municipis de Rabós i la Jonquera (centre d’informació 972 555258). Onze municipis més tenen territori protegit inclòs a la Xarxa Natura 2000 http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/albera/

TORTUGUES QUE CAL SALVAR I VAQUES AUTÒCTONES

L’espècie més emblemàtica de l’Albera és la tortuga mediterrània, amb l’última població autòctona que hi ha a tota la península Ibèrica. Viu a les parts baixes i s’alimenta de fulles, flors i brots tendres. És difícil de veure en el seu hàbitat, té molts depredadors i també s’ha vist perjudicada per les activitats humanes. Al santuari de la Mare de Déu del Camp, a Garriguella, hi ha un centre que treballa per recuperar-la. Un altre animal que és un símbol d’aquest paratge és la vaca de l’Albera, l’única raça autòctona que perdura a Catalunya i que viu gairebé en llibertat, alimentant-se de la vegetació dels boscos i prats. Aquesta espècie és resistent i àgil i s’ha comprovat que la seva presència és un bon mètode de lluita contra els incendis.

L’ESCARABAT DEL FAIG

Aquest escarabat de color blau, que està protegit, es pot trobar a les fagedes de l’Albera, que tenen un gran interès biogeogràfic perquè excepcionalment se’n troben molt a prop del mar. La seva presència indica la maduresa d’aquests ecosistemes, que es poden veure amenaçats pel canvi climàtic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor