Experiències

07. Cap de Creus

Marcat pel vent i l’aigua

Creat el 1998, el parc natu­ral del Cap de Creus va ser el pri­mer parc mari­ti­mo­ter­res­tre del país (el 2010 va ser seguit per les illes Medes) i inclou l’única reserva inte­gral marina del lito­ral català, a la cara nord de l’illa de s’Enca­lla­dora, un indret on en teo­ria no es pot nave­gar ni dur a terme cap altra acti­vi­tat, però on lamen­ta­ble­ment encara es veuen embar­ca­ci­ons recre­a­ti­ves o fins i tot de pesca, que fan cas omís d’advertències i pro­hi­bi­ci­ons. De fet, la pressió humana i els efec­tes del canvi climàtic són les prin­ci­pals ame­na­ces del parc, que en les últi­mes dècades ha vist can­viar sig­ni­fi­ca­ti­va­ment el seu pai­satge ter­res­tre. “Fa 150 anys hi havia més agri­cul­tura i rama­de­ria, acti­vi­tats que s’han anat aban­do­nat. Abans els pas­tors de cabres i ove­lles, quan mar­xa­ven al Piri­neu, cre­ma­ven les ter­res i els incen­dis s’apa­ga­ven de manera natu­ral, i hi havia més pai­satge de prat. Ara, si comença un incendi pot cre­mar molt ràpida­ment, perquè hi ha molt més bosc. Ho veiem també en els inven­ta­ris d’ocells, s’han gua­nyat espècies de bosc, però se n’han per­dut d’hàbitats oberts, i això és una llàstima”, explica Gerard Carrión, tècnic de patri­moni natu­ral del parc. Per les seves carac­terísti­ques geogràfiques –no hem d’obli­dar que aquesta península és el punt més ori­en­tal del país–, el parc és un indret pri­vi­le­giat per obser­var ocells, espe­ci­al­ment a la pri­ma­vera i a la tar­dor, quan es pro­du­ei­xen els movi­ments migra­to­ris. A més, gràcies a la infor­mació reco­llida des de mit­jans del segle pas­sat pels pri­mers turis­tes, aquest parc és el que té un major segui­ment històric en el camp de l’orni­to­lo­gia. En l’actu­a­li­tat, als penya-segats es poden obser­var àgui­les cua­bar­ra­des, fal­cons pele­grins i ducs. Pel que fa a ocells marins, hi ha diver­ses espècies de gavi­nes, corbs marins emplo­ma­llats, bal­dri­gues, xatracs i mas­ca­rells. Tots depe­nen del difícil equi­li­bri en un entorn que es pot veure molt afec­tat pel canvi climàtic. Si d’una banda pre­o­cupa la pressió humana, de l’altra ja s’estan notant els efec­tes de l’aug­ment de tem­pe­ra­tura de l’aigua del mar. “El nivell de la ter­mo­clina, la capa que separa l’aigua més calenta super­fi­cial de la més freda al fons, està can­vi­ant. Es moren les gorgònies i els coralls, de manera directa perquè l’aigua és més calenta o bé de manera indi­recta perquè pro­li­fe­ren algues que les cobrei­xen i les maten. Podríem dir que les gorgònies i els coralls són els equi­va­lents als bos­cos ter­res­tres, si des­a­pa­rei­xen, es per­den molts hàbitats únics i són subs­tituïts per d’altres més habi­tu­als”, lamenta Carrión.

L’APUNT LITERARI
PERE COROMINAS
Les gràcies de l’Empordà (1919)
“Enlloc es presenta la naturalesa més èpicament valenta i hermosa. Les ones canten, rutllen i s’esberlen contra el mur gegant; el vent, que brunzeix amb inefable polifonia les escabella, i escampa per l’aire el seu ruixim; del peu de l’ara munta una forta alenada d’aromes marines. Hi ha quelcom en l’ànima empordanesa que no s’explicaria sense la presència d’aquella immensa cavalcada de roques pirinenques, atretes mar endins per les eòliques ressonàncies de la lira d’Orfeu.”
Informació Any de declaració: 1998 Categoria: parc natural Superfície: 10.781 ha terrestres i 3.074 de marines Situació: a l’Alt Empordà, entre Cadaqués, el Port de la Selva, la Selva de Mar, Llançà, Vilajuïga, Pau, Palau-saverdera i Roses. El centre d’informació és al monestir de Sant Pere de Rodes (972 19 31 91) http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cap-creus/

‘SESELI FARRENYI’, UNA JOIA BOTÀNICA

El cap de Creus té un extraordinari i divers patrimoni natural, que inclou disset hàbitats considerats d’interès comunitari –de boscos a prats, passant per rius mediterranis, penya-segats i hàbitats costers, entre d’altres– als quals cal afegir tota la riquesa submarina. De la vegetació destaquen les plantes de la zona litoral, que estan adaptades al vent i a la salinitat i que no es poden trobar en cap altre lloc del litoral català. Una espècie endèmica és la Seseli farrenyi, una planta herbàcia que es va identificar el 1979 i que porta el nom del botànic Joan Enric Farreny, mort un anys abans en un accident de muntanya. Aquesta planta aconsegueix sobreviure en escletxes on no té altres competidors (en jardins botànics s’ha vist que pot prosperar molt si té més ombra i aliment). Se’n fa un seguiment anual estricte, ja que actualment hi ha entre 200 i 250 individus, però quan es va descriure per primer cop n’hi havia un mínim de 3.000.

GEOLOGIA ÚNICA

Els processos geològics i l’erosió del vent i la sal del mar han creat al cap de Creus formacions geològiques espectaculars que cada any reben la visita d’estudiosos de diverses universitats europees. A més, aquest parc és l’únic lloc del món on la pegmatita –una roca formada a partir de magma solidificat– aflora a l’exterior.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor