Experiències

12. Sant Llorenç del Munt i l’Obac

Les roques majestuoses

Monòlits i cin­gle­res que des­a­fien el cel són els trets dis­tin­tius de la geo­lo­gia d’aquest parc, for­mat per dues cade­nes mun­ta­nyo­ses de la ser­ra­lada pre­li­to­ral cata­lana. Aquest dues care­nes prin­ci­pals –Sant Llo­renç del Munt i la serra de l’Obac– estan uni­des trans­ver­sal­ment al coll d’Este­na­lles, i els cims més alts són la Mola (1.103 m), on s’aixeca el mones­tir romànic de Sant Llo­renç que dona nom al massís, i el Mont­cau (1.056 m). El pai­satge és pedregós i els tons rogencs de les roques –ero­si­o­na­des pels ele­ments fins a acon­se­guir per­fils estranys i cap­ti­va­dors– con­tras­ten amb el verd de pine­des i alzi­nars. El parc, que està ges­ti­o­nat per la Dipu­tació de Bar­ce­lona, té un gran interès ecològic, geològic, patri­mo­nial i pai­satgístic. A més, és fàcil de visi­tar, ja que és pos­si­ble arri­bar en trans­port públic des de Ter­rassa fins al cen­tre d’infor­mació que hi ha al coll d’Este­na­lles. “És impor­tant res­sal­tar-ho per evi­tar con­cen­tra­ci­ons mas­si­ves de cot­xes par­ti­cu­lars en aquests indrets tan con­cor­re­guts”, expli­quen fonts del parc. Poten­ciar el trans­port públic és lògic tenint en compte que des del parc s’estan fent esforços per ofe­rir més ser­veis sos­te­ni­bles, en paral·lel a l’aug­ment de l’oferta d’equi­pa­ments pedagògics, de lleure i d’hos­ta­le­ria i res­tau­ració. Així, una vin­tena d’empre­ses de la zona estan acre­di­ta­des amb la Carta Euro­pea de Turisme Sos­te­ni­ble (CETS), un reco­nei­xe­ment euro­peu que garan­teix un ús turístic com­pa­ti­ble amb la con­ser­vació del medi natu­ral. En aques­tes dues ser­ra­la­des hi ha una gran diver­si­tat d’ambi­ents ecològics que per­met la presència de mol­tes espècies pròpies, tant de les regi­ons medi­terrànies com cen­tre­eu­ro­pees. Una mos­tra dels ani­mals ver­te­brats més repre­sen­ta­tius són la sala­man­dra, la serp verda, el gaig, el pit-roig, el sen­glar, el cabi­rol, el gat mes­quer i diver­sos rapi­nyai­res. També tenen un gran interès els rat­pe­nats que viuen en coves i avencs. Pel que fa al patri­moni històric, la presència humana al massís de Sant Llo­renç del Munt es remunta a la pre­història, amb una gran quan­ti­tat de jaci­ments tro­bats en coves i abrics natu­rals. De tota manera, l’empremta més impor­tant es va pro­duir en l’alta edat mit­jana, amb les esglésies romàniques i, molt espe­ci­al­ment, el mones­tir que hi ha al cim de la Mola, un edi­fici que va ser con­sa­grat al segle XI i que ha estat decla­rat bé cul­tu­ral d’interès naci­o­nal. Actu­al­ment acull un punt d’infor­mació.

L’APUNT LITERARI
JOAN OLIVER (PERE QUART)
Temps, records (1960)
“Mai no oblidaré les nits d’agost al Marquet de les Roques, al fons de la Vall d’Horta, sota el Montcau [...] Al Marquet he passat les temporades més felices de la meva vida. Les nits sobretot hi prenien una serenitat i una transparència gairebé màgiques. Des del castell no es veia ni una casa, cap construcció i, per tant, ni un llum. Del coll del Llor, que comença a la font d’aquest nom, i dels fondals sota Roca Mur, arribaven els planys del duc, que els pagesos traduïen així: Justícia de Déu!, en unes notes allargades, que produïen certa esgarrifança.”
Any de declaració: 1987 Categoria: parc natural Superfície: 13.694 ha Situació: Informació
entre les comarques del Bages, el Vallès Occidental i el Moianès. Centre d’Informació del Coll d’Estenalles (938 317 300) https://parcs.diba.cat/web/santllorenc/

Formes capricioses a la cova de Mura

La cova de Mura és una de les més boniques i amb més anomenada que hi ha al parc. Es tracta d’una cavitat natural formada per una galeria principal d’uns 180 m de fondària, que s’ha adequat per poder ser visitada amb guia. Com la majoria de les coves, balmes i avencs del massís, es va formar durant milions d’anys per l’erosió causada per l’aigua en la roca, i s’hi poden veure formacions curioses, com estalagmites i dipòsits de cristalls d’aragonita. Aquest tipus de cristal·lització comença com un borrissol molt fi i blanc i acaba fent agulletes de fins a uns 2 mm de gruix. A la cova també hi ha ratpenats que troben protecció i crien, i s’hi han trobat restes arqueològiques que mostren que s’hi van fer enterraments humans col·lectius durant l’edat del bronze.

PEDRA SECA

Entre Talamanca, Mura i el Pont de Vilomara i Rocafort hi ha tretze conjunts de tines a peu de vinya, unes construccions de pedra seca testimoni de l’activitat vitivinícola que va tenir lloc al Bages en el segle XIX, estroncada per la fil·loxera. La major part es troben a les valls del Montcau i permetien que la collita de raïm no es perdés en el trasllat cap als nuclis de població. S’han recuperat després d’haver passat dècades abandonades i es poden visitar.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor