Experiències

16. Poblet

Natura i història

Fun­dat el 1150, el mones­tir cis­ter­cenc de Santa Maria de Poblet va ser el panteó de molts dels reis i rei­nes més des­ta­cats de la Corona d’Aragó. Es tracta d’un con­junt monu­men­tal espec­ta­cu­lar i pels seus valors arqui­tectònics i artístics va ser decla­rat Patri­moni de la Huma­ni­tat el 1991. És sens dubte un esce­nari històric de pri­mer ordre, però igual­ment impor­tant és l’espai natu­ral que l’envolta. Des del 1984, les mun­ta­nyes de l’entorn del mones­tir estan pro­te­gi­des com a paratge natu­ral d’interès naci­o­nal, i el 1998 es va ampliar en decla­rar dues reser­ves natu­rals par­ci­als, la del bar­ranc del Tillar i la del bar­ranc de la Tri­ni­tat. Una de les seves carac­terísti­ques prin­ci­pals és que s’hi poden tro­bar bos­cos molt dife­rents, en funció de l’altura. A les parts bai­xes hi ha la vege­tació pròpia de l’alzi­nar medi­ter­rani i a les parts altes, les pine­des de pi roig amb roure reboll, que és un tipus de roure que no creix enlloc més de Cata­lu­nya, tal com explica Ester Tru­llols, la direc­tora del paratge. “El bosc de Poblet –hi afe­geix– té un alt valor ecològic per la seva vari­e­tat i madu­resa: a la com­ple­xi­tat de for­ma­ci­ons, s’hi uneix l’existència de bos­cos vete­rans amb exem­plars de més de 200 anys i alguns que arri­ben a edats supe­ri­ors als 400 anys.” S’ha de tenir en compte que en l’àmbit medi­ter­rani és molt infreqüent tro­bar bos­cos amb aques­tes carac­terísti­ques, “motiu pel qual podem afir­mar que el bosc de Poblet és sin­gu­lar en el con­text de Cata­lu­nya”, remarca. El paratge també des­taca per la seva geo­lo­gia: la falla de Poblet, on es poden tro­bar mate­ri­als amb més de 300 mili­ons d’anys de diferència; les roques granítiques de la vall de Cas­tell­fo­llit, i les mines i pedre­res en ús fins a mit­jan segle pas­sat.

Tor­nant als valors natu­rals, un dels grans rep­tes de futur serà ges­ti­o­nar els efec­tes del canvi climàtic a l’alzi­nar, que és la comu­ni­tat que ocupa el 80% de l’espai. “Ha estat apro­fi­tat per lle­nyes, pas­tura i carbó des del segle XII, quan la comu­ni­tat cis­ter­cenca es va esta­blir a Poblet, i actu­al­ment pre­senta una massa estan­cada, amb poc crei­xe­ment, reper­cu­tint en la dis­po­ni­bi­li­tat d’aigua a la conca del Fran­colí. El repte és acon­se­guir rea­lit­zar tre­balls de millora d’aquesta massa per treure com­petència i afa­vo­rir aque­lles espècies amb menys neces­si­tats hídri­ques que s’adap­tin millor al canvi climàtic”, explica Tru­llols. Un altre gran des­a­fi­a­ment és orde­nar l’ús públic a la vall de Cas­tell­fo­llit, cada cop més freqüentada des de la cre­ació d’un iti­ne­rari micològic amb bolets pin­tats als arbres que agra­den molt a les famílies. Aquest estiu s’han senya­lit­zat i deli­mi­tat zones d’apar­ca­ment, però tot i això l’aug­ment de visi­tants fa que molts vehi­cles apar­quin en zones no auto­rit­za­des.

L’APUNT LITERARI
ALEXANDRE PLANA I SANTALÓ
Antologia lírica de Poblet (1950) (Fragment del poema Poblet en la posta)
La plana és verda a llur entorn estesa. Si en fou en altre temps l’ample domini, ara en triomfa en la naturalesa. Una trèmula boira en l’aire sura i abans els murs de pedra el temps no inclini, en la Porta Daurada el sol s’atura.
Informació Any de declaració: 1984 Categoria: paratge natural d’interès nacional Superfície: 3.379 ha Situació: a la Conca de Barberà, als municipis de Vimbodí i Poblet i l’Espluga de Francolí http://parcsnaturals.gencat. cat/ca/poblet

NO HI HA AIGUA PER A TOTS ELS ARBRES

Tal com explica Ester Trullols, el canvi climàtic ja està afectant els boscos de Poblet de diferents maneres: “Per un costat, tenim mortalitat de les espècies eurosiberianes, com ara el pi roig, que està sortint de rang, així com mortalitat d’espècies mediterrànies, com ara l’alzina, en determinats vessants secs”. Segons la directora del paratge, cal més gestió per disminuir la densitat d’arbres del bosc, que en la majoria de llocs és molt alta. “No hi ha aigua per a tots els arbres”, assegura, i insisteix que el pla d’ordenació acabat de redactar ajudarà molt a incrementar la gestió enfocada a conservar els hàbitats forestals. Per altra banda, i derivat del canvi climàtic, hi ha l’increment del risc de tenir un gran incendi forestal. “També estem treballant intensament per disposar d’infraestructures per poder fer-hi front i ho fem braç a braç amb els serveis forestals i els Bombers per maximitzar els esforços”, conclou. A la foto, una fulla de roure reboll, que a Catalunya només es troba a les muntanyes de Prades.

FAUNA SALVATGE

Alzinars, teixedes, rouredes, pinedes, boscos de ribera i matollars i brolles són els principals hàbitats dels boscos de Poblet, que des del 2004 es consideren refugi de fauna salvatge. Les característiques d’aquest espai emmarcat en les muntanyes de Prades fan que s’hi trobin espècies tant mediterrànies com eurosiberianes. Els més nombrosos són els ocells –s’hi poden veure àligues– i entre els mamífers destaquen els porcs senglars i els cabirols.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.